İnmeli hastalarda alt ekstremiteye uygulanan ayna tedavisi ve fonksiyonel elektrik stimülasyonlu bisiklet ergometrisi tedavisinin etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the effectiveness of mirror therapy and functional electrical stimulation assisted bicycle ergometry therapy in the lower extremity of stroke patients
  1. Tez No: 932473
  2. Yazar: MUHAMMED SEFA ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN KOYUNCU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: İnme, rehabilitasyon, alt ekstremite, ayna tedavisi, fonksiyonel elektrik stimülasyonu, bisiklet ergometrisi, Stroke, rehabilitation, lower extremity, mirror therapy, functional electrical stimulation, bicycle ergometry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: İnmeli hastalarda Fonksiyonel Elektrik Stimülasyonlu Bisiklet Ergometrisi (FESBE) ve ayna tedavisinin alt ekstremite motor iyileşme, ambulasyon düzeyi, denge, günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya dahil edilen 45 inmeli hasta bilgisayar temelli randomizasyon şemasına göre, kontrol grubu (n: 15), ayna tedavisi grubu (n: 15), FESBE grubu (n: 15) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Her üç gruba da konvansiyonel fizik tedavi ve rehabilitasyon programı uygulandı. Ayna tedavisi ve FESBE grubundaki hastalara ek olarak günde 30 dk, haftada 5 gün, 6 hafta boyunca toplam 30 seans ayna veya FESBE tedavisi uygulandı. Hastalar tedavi başlamadan hemen önce ve tedavinin sonunda (6. hafta) değerlendirildi. Değerlendirmede Fugl-Meyer Değerlendirme Ölçeği-Alt Ekstremite Motor Subskalası (FMDÖ-AEMS), Brunnstrom alt ekstremite evrelemesi, Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (FBÖ), Berg Denge Ölçeği (BDÖ), Fonksiyonel Ambulasyon Sınıflaması (FAS) ve İnmeye Özgü Yaşam Kalitesi Ölçeği (İÖYKÖ) kullanıldı. Bulgular: Tedavi sonunda her üç grupta da tedavi başlangıcına göre tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı iyileşme sağlandı (p˂0,05). Gruplar arası karşılaştırmada FMDÖ-AEMS, Brunnstrom alt ekstremite evresi, İÖYKÖ açısından FESBE grubundaki hastalar kontrol grubundakilere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede üstün iyileşme gösterdi (p˂0,05). FMDÖ-AEMS açısından ayna tedavisi grubundaki hastalar kontrol grubundakilere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede üstün iyileşme gösterdi (p˂0,05). FMDÖ-AEMS dışında tüm parametrelere göre ayna tedavisi grubundaki hastalar kontrol grubundakilere göre daha fazla iyileşme gösterdi ancak bu üstünlük istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). FBÖ, BDÖ, FAS açısından FESBE grubundaki hastalar kontrol grubundakilere göre daha fazla iyileşme gösterdi ancak bu üstünlük istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). FBÖ açısından ayna tedavisi grubundaki hastalar FESBE grubundakilere göre daha fazla iyileşme gösterdi ancak bu üstünlük istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). FBÖ dışındaki tüm parametrelere göre FESBE grubundaki hastalar ayna tedavisi grubundakilere göre xii daha fazla iyileşme gösterdi ancak bu üstünlük istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). Sonuç: Konvansiyonel rehabilitasyon programına ek olarak uygulanan ayna tedavisi ve FESBE tedavisi, inme sonrası subakut dönemdeki hastalarda motor iyileşmeye ek katkı sağlayabilir. FESBE tedavisinin ayrıca yaşam kalitesi üzerine olumlu etkileri görülmüştür. Bununla birlikte, FESBE ve ayna tedavilerinin ambulasyon düzeyi, fonksiyonel bağımsızlık ve denge üzerine anlamlı bir ek katkısı saptanamamıştır. Ayna ve FESBE tedavisi, subakut dönemdeki inmeli hastaların konvansiyonel rehabilitasyon programına ek olarak uygulanabilir. Bununla birlikte bu tedavilerin uzun dönem etkilerini gözlemleyebilmek, daha standardize protokoller oluşturmak, bulguları daha da genelleyebilmek için daha uzun takipli ve daha geniş örneklem büyüklüğüne sahip çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the effects of Functional Electrical Stimulation Bicycle Ergometry (FESBE) and mirror therapy on lower extremity motor recovery, ambulation level, balance, activities of daily living and quality of life in stroke patients. Materials and Methods: The 45 stroke patients included in the study were divided into three groups as control group (n: 15), mirror therapy group (n: 15) and FESBE group (n: 15) according to a computer-based randomisation scheme. Conventional physical therapy and rehabilitation programme was applied to all three groups. Patients in the mirror therapy and FESBE groups received a total of 30 sessions of mirror or FESBE therapy for 30 minutes a day, 5 days a week, for 6 weeks. Patients were evaluated just before the treatment started and at the end of the treatment (6th week). Fugl-Meyer Assessment Scale-Lower Extremity Motor Subscale (FMASLEMS), Brunnstrom lower extremity staging, Functional Independence Measures (FIM), Berg Balance Scale (BBS), Functional Ambulation Classification (FAC) and Stroke-Specific Quality of Life Scale (SS-QOL) were used in the evaluation. Results: At the end of treatment, statistically significant improvement was achieved in all parameters in all three groups compared to the beginning of treatment (p˂0.05). In the intergroup comparison, patients in the FESBE group showed statistically significantly superior improvement compared to those in the control group in terms of FMAS-LEMS, Brunnstrom lower extremity stage, and SS-QOL (p˂0.05). In terms of FMAS-LEMS, patients in the mirror therapy group showed statistically significantly superior improvement compared to those in the control group (p˂0.05). Patients in the mirror treatment group showed more improvement than those in the control group according to all parameters except FMAS-LEMS, but this superiority was not statistically significant (p>0.05). Patients in the FESBE group showed more improvement than those in the control group in terms of FIM, BBS, FAC, but this superiority was not statistically significant (p>0.05). In terms of FIM, patients in the mirror therapy group showed more improvement than those in the FESBE group, but this superiority was not statistically significant (p>0.05). According to all parameters except FIM, patients in the FESBE group showed more improvement than those in the mirror treatment group, but this superiority was not statistically significant (p>0.05). xiv Conclusion: Mirror therapy and FESBE therapy applied in addition to conventional rehabilitation programme may provide additional contribution to motor recovery in patients in the subacute period after stroke. FESBE treatment has also been shown to have positive effects on quality of life. However, no significant additional contribution of FESBE and mirror treatments on ambulation level, functional independence and balance was found. Mirror and FESBE therapy can be applied as an adjunct to the conventional rehabilitation programme of subacute stroke patients. However, studies with longer follow-up and larger sample sizes are needed to observe the long-term effects of these treatments, to establish more standardised protocols, and to further generalise the findings.