Genetic variation in adaptive seedling traits of natural populations of abies equitrojani aschers. et sint. from Kazdağı
Kazdağındaki doğal abies equitrojani aschers. et sint. popülasyonlarının adaptif fidan karakterlerindeki genetik çeşitlilik
- Tez No: 93253
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Kazdağı, Abies equitrojani, genetik çeşitlilik, kalıtım, genetik korelasyon, fenotipik korelasyon, Gen Koruma ve Yönetim Alanı (GEKYA) vi, Kazdağı, Abies equitrojani, genetic variation, heritability, genetic correlation, phenotypic correlation, Gene Management Zone (GMZ) IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
öz KAZDAGINDAKİ DOĞAL Abies equitrojani Aschers. et Sint POPÜLASYONLARINM ADAPTİF FİDAN KARAKTERLERİNDEKİ GENETİK ÇEŞİTLİLİK ÇİÇEK, F. Filiz Doktora, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeki KAYA Eylül 2000, 144 sayfa Kazdağı'ndaki dört doğal Kazdağı göknan popülasyonundaki (Eybekli, Çan, Gürgendağ ve Kapıdağ) genetik çeşitliliğin yapılaşmasını ve büyüklüğünü incelemek amacıyla örneklenen 126 ailenin tohumlan Kızılcahamam (1996-1997) ve Ankara (1997-1998) orman fidanlıklarında yetiştirilmiştir. Toplam 12 adaptif fidan karakteri (büyüme ve fenolojik karakterler dahil) kaydedilmiş ve değerlendirilmiştir. Üzerinde çalışılan karakterlerin çoğunda toplam varyasyonun popülasyonlann içindeki ailelerden kaynaklanan bileşeni, popülasyonlardan kaynaklanan bileşeninden daha büyük olduğu görülmüştür. Popülasyonlann içindeki ailelerden kaynaklanan varyans 0.0% (kotiledon sayısı and birinci yıl tomurcuk tutma, dal sayısı) ile 29.7% (toplam çap büyümesi) arasında değişmektedir. Tahminedilen kalıtım değerlerininin ikinci yıl boy büyümesi karakteri için 0.03+0.20 ile hayatta kalma karakteri için 0.53±0.13 arasında olduğu bulunmuştur. Ayrıca, genetik ve fenotipik korelasyonlar genel olarak aynı yöndedir ve genetik korelasyonlar fenotipik korelasyonlardan daha yüksek değerlerdedir. Bazı büyüme karakterleri ile toplam çap arasında yüksek genetik korelasyonlar bulunmuştur. Birinci ve ikinci yıl boy büyümesi ve çap büyümesi karakterleri ile fenoloji karakterleri arasında negatif ilişki ortaya çıkmıştır. Bu da fazla boy büyümesi yapan ailelerin aynı zamanda erken tomurcuk tutan aileler olduğunu göstermektedir. Çevesel stres karakterleri ile tomurcuk açma zamanı karakteri ve ikinci yıl tomurcuk tutma zamanı karakteri arasında pozitif orta kuvvette korelasyonlar tespit edilmiştir. Yani, erken tomurcuk açan ve geç tomurcuk tutan aileler aynı zamanda çevresel streslerden en fazla etkilenen aileler olmuşlardır. Kanonik dskriminant fonksiyon analizi sonucuna göre, Çan ve Kapıdağ popülasyonlannm biyolojik olarak birbirinden oldukça uzak mesafede olduğu görülmüştür. Çan diğer popülasyonlara göre biyolojik olarak en farklı olan popülasyondur. Gürgendağ popülasyonu biyolojik olarak diğer popülasyonlara en yakın popülasyondur ve Kazdağı göknannm optimum yayılış alanda bulunmaktadır. KazdağVnda oluşturulacak Gen Koruma ve Yönetim Alanı'nın (GEKYA) Gürgendağ'da bulunması önerilmiştir. Çan popülasyonu yeterli çeşitliliğe sahip ve adaptif karakterler bakımından diğer popülasyonlardan göreli olarak ayrılmış olduğundan ikinci GEKYA'nm da bu popülasyon içinden seçilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GENETIC VARIATION IN ADAPTIVE SEEDLING TRAITS OF NATURAL POPULATIONS OF Abies equitrojani Aschers. et Sint. FROM KAZDAGI ÇİÇEK, F. Filiz Ph.D., Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Zeki KAYA September 2000, 144 pages To investigate magnitude and pattern of genetic variation in Kazdağı fir seedlings of 126 families from four natural populations (Eybekli, Çan, Gürgendağ and Kapıdağ) from Kazdağı were raised in the Kızılcahamam (1996-1997) and Ankara (1997-1998) forest nurseries. Total of 12 adaptive seedling traits (including growth and phenological) were recorded and evaluated. For the most studied traits, the components of total variation attributable to the families within populations were greater than that of populations. The total variances attributable to the families within populations ranged from 0.0% (number of cotyledons, bud set in the first year, and number of branches) to 29.7% iii(diameter). The estimated heritabilities varied from 0.03+0.20 in height in the second year to 0.53±0.13 in survival. Genetic and phenotypic correlations between seedling traits were generally in the same direction in sign and genotypic correlations were stronger. There were strong genetic correlations between height growth traits and total diameter. Height growth and diameter traits negatively correlated with phenology traits, indicating that families with more growth had early bud set. There were negative correlations between bud burst and environmental stress traits, suggesting that families with early bud burst were the most damaged by environmental stress. As a result of canonical discriminant function analysis, the largest distance was detected between Çan and Kapıdağ populations. Çan is the most distant population among others. Gürgendağ population was biologically closer to other populations, and also centrally located. Thus, Gene Management Zone (GMZ) as in situ gene reserve in Kazdağı should be located in Gürgendağ. Çan was proposed to be the second GMZ, since this population had enough variation and relatively differentiated from the others, based on adaptive traits.