Biosorption of nickel and lead by phanerochaete chrysosporium type white rot fungus from a binary metal system
Nikel ve kurşunun phanerochaete chrysosporium türü beyaz çürükçül mantar ile ikili bir metal sisteminden biyosorpsiyonu
- Tez No: 93254
 - Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Biyosorpsiyon, Phanerochaete chrysosporium, metal sistemi, ağır metallerin uzaklaştırılması, nikel, kurşun. vı, Biosorption, Phanerochaete chrysosporium, binary metal system, heavy metal removal, nickel, lead. IV
 - Yıl: 2000
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 272
Özet
oz NİKEL VE KURŞUNUN PHANEROCHAETE CHRYSOSPORIUM TÜRÜ BEYAZ ÇÜRÜKÇÜL MANTAR İLE İKİLİ BİR METAL SİSTEMİNDEN BİYOSORPSİYONU Çeribaşı, ibrahim Haluk Doktora, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü YETİŞ Eylül 2000, 251 sayfa Bu çalışmada, nikel ve kurşundan oluşan ikili metal sisteminde, Phanerochaete chrysosporium türü beyaz çürükçül mantar tarafından metallerin biyosorpsiyonu araştırılmıştır. Kinetik çalışmaların sonuçları biyosorpsiyonun iki aşamada gerçekleştiğini göstermektedir. Birinci aşama, temasın sağlanmasını mütekaip ilk 30 dakikadaki hızlı yüzey adsorpsiyonu, ikinci aşama, dengeye ulaşıldığı üçüncü saat sonuna kadar süren, daha yavaş hücre içi difüzyondan oluşmaktadır. İlk dakikalar içerisinde gözlenen hızlı biyosorpsiyona paralel olarak çözelti pH'sında anibir düşüş gözlenmekte olup, pH genelde bir saat içerisinde dengeye ulaşmaktadır. Denge halinde, P. chrysosporium'un maksimum toplam metal bağlama kapasitesi, pHo 5 ve başlangıç metal konsantrasyonları 50 mg/L olduğunda, 109.5 mg/g olarak görülmüştür. Bu şartlar altında nikel ve kurşun bağlama kapasiteleri, sırasıyla, 55.9 mg Ni/g ve 53.6 mg Pb/g olarak saptanmıştır. Toplam metal adsorpsiyonu büyük ölçüde kurşun biyosorpsiyonunda görülen eğilimleri takip etmektedir. Denge sorpsiyonunu modelleme amacıyla kullanılan Freundlich ve Langmuir tipi modellerin, farklı pHo seviyelerinde sistemi tanımlamaktaki etkinlikleri değişmektedir. Sistemi, pHo 4 ve 5 olduğunda en iyi şekilde tanımlayan model iki bileşenli sistemler için geliştirilmiş Langmuir tipi bir modeldir. Adsorpsiyon dengesini pHo 6 seviyesindeyken, tek bileşenli Freundlich modeli en iyi şekilde tanımlamaktadır. Bu modelleme çalışmalarının sonuçları, optimum başlangıç pH'sında (pHo = 5) temel biyosorpsiyon mekanizmasının adsorpsiyon olduğunu göstermektedir. Diğer pHo seviyelerinde ise, farklı biyosorpsiyon mekanizmaları göreceli olarak daha fazla öneme sahiptir. Sistemin biyosorpsiyon dengesini, sırasıyla, iki ve üç bağımsız değişken (pH, Ni ve Pb'nin denge derişimleri) içeren polinom ve doğrusal tipte farklı istatistiksel modeller oldukça iyi ifade edebilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BIOSORPTION OF NICKEL AND LEAD BY PHANEROCHAETE CHRYSOSPORIUMTYPE WHITE ROT FUNGUS FROM A BINARY METAL SYSTEM Çeribaşı, ibrahim Haluk Ph.D., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü YETİŞ September 2000, 251 pages Biosorption of Ni(ll) and Pb(ll) by the resting cells of Phanerochaete chrysosporium type white-rot fungus was investigated using a binary metal system. Kinetic studies revealed that biosorption takes place in two stages composed of, a rapid surface adsorption phase, within the first 30 minutes, and relatively slow intracellular diffusion till the end of three hours contact time. In the first minutes of contact solution pH decreases sharply, parallel to the fast metal uptake, probably because of the protons released by the IIIbiosorbent, and reaches an equilibrium level within one hour of contact. At equilibrium, the maximum total metal uptake of P. chrysosporium was 109.5 mg/g, nickel and lead uptake capacities were 55.9 mg Ni/g and 53.6 mg Pb/g, respectively at pHo of 5 (optimum pH for sorption) and initial metal concentrations of 50 mg/L. Total metal sorption basically follows the trends seen in lead sorption. The studied Freundlich and Langmuir type models showed various performances in correlating equilibrium adsorption at different pHo levels. At pHo 4 and 5, the system is best described by a binary component Langmuir type model. Single-metal Freundlich model best represents the system at pHo 6. Based on the results of these modeling studies, adsorption seems to be the major biosorption mechanism at pHo 5. The equilibrium biosorption of the system components can be well represented by different polynomial and linear models with two and three independent variables (pH, concentrations of Ni and Pb at equilibrium), respectively.