Design and implementation of a toolkit for building effective data dissemination based information systems
Veri yayma temeli ile çalışan etkin bir bilgi sistemi oluşturulması için gerekli araç setinin tasarımı ve gerçekleştirilmesi
  1. Tez No: 93259
  2. Yazar: MEHMET ALTINEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN DOĞAÇ, DOÇ. DR. MİCHAEL J. FRANKLİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Yayma Temelli Bilgi Sistemi, Bilginin Seçici Dağıtımı, İtiş Bazlı Dağıtım, Çekiş Bazlı Dağıtım, Kullanıcı Profili, Doküman Filtrelenmesi, viProfil indeksi, XML Standart VII, Dissemination Based Information System, Selective Dissemination of Information, Push Delivery, Pull Delivery, User Profile, Filtering, Profile Index ing, XML Standard IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
OZ VERİ YAYMA TEMELİ İLE ÇALIŞAN ETKİN BİR BİLGİ SİSTEMİ OLUŞTURULMASI İÇİN GEREKLİ ARAÇ SETİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Altınel, Mehmet Doktora, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Asuman Doğaç Ortak Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Michael J. Franklin Ağustos 2000, 170 sayfa Yüksek kapasiteli ağ yapılarının yaygınlaşması ve bilgi servislerinin iş yerlerinde, evlerde, ve son zamanlarda kişisel mobil ve kablosuz cihazlarda düşük maliyetle uygun hale gelmesi yeni tür uygulamaların ortaya çıkmasına sebep olmuştur. Bu uygulamaların ortak özelliği veri taşınması için geleneksel istek-cevap mekaniz malarının yanında yayma temelli yaklaşımları da içermesidir. Bu tez kapsamında bahsedilen mantıkla çalışan büyük boyutlu bilgi yayma sistemlerinin denenmesi ve gerçekleştirilmesi için bir araç seti önerilmektedir. Araç setinin alt birim lerinin veri yapıları ve kullanılan algoritmaları tezde sunulmaktadır. Bu bi-rimlersayesinde araç seti değişik veri taşıma metodlarmı aynı uygulama içerisinde kul lanabilme olanağı sağlamaktadır. Ayrıca, araç seti bilgi aracılarını hiyerarşik bir yapı olarak oluşturabilmekte ve böylece veri taşıma metodlarmı değişik ortam larda çalışan uygulamaların ihtiyaçlarını geniş bir yelpazede karşılayacak şekilde biçimlendirebilmektedir. Bunlara ek olarak, sistem geliştiricisinin değişik veri taşıma metodlarının etkisini gözlemleyebilmesi için araç seti içerisinde gerekli yapılar oluşturulmuştur. Bilgi yayma temelli çalışan sistemler çok büyük veri yoğunluğunda çalıştıkla rından, kullanıcıların gereksiz bilgilerle iş göremez hale gelmesini önlemek için ve rileri seçici yöntemler (filtreler) kullanarak göndermek vazgeçilmez bir unsurdur. Bu yüzden tez kapsamında önerilen araç seti yapısı içerisinde veri modellemesi ve filtreleme algoritmalarının geliştirilmesi konuları üzerinde daha detaylı bir çalışma yapılmıştır. İş akışı yönetim sistemleri kapsamında yaptığımız olay bazlı yönetici tasarımı çalışmamızı temel alarak, XML standardı üzerine kurulu yeni bir kul lanıcı profili modeli ve ince tasarlanmış filtreleme algoritmaları önerilmektedir. Bu algoritmaların çalışma prensibi XML dokümanları içerisindeki düzeni sağlayan bilgiler üzerine dayanmaktadır. Büyük boyutlu bilgi yayma temelli sistemleri içerisinde XML dokümanlarının hızlı bir şekilde filtrelenmesi için çeşitli indeks mekanizmaları ve arama algoritmaları açıklanmıştır. Ayrıca, belirtilen tekniklerin değişik doküman, iş yükü ve büyüklük koşullarında nasıl davrandığını gösteren deneylerin sonuçları anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGN AND IMPLEMENTATION OF A TOOLKIT FOR BUILDING EFFECTIVE DATA DISSEMINATION BASED INFORMATION SYSTEMS Altınel, Mehmet Ph.D., Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Asuman Doğaç Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Michael J. Franklin August 2000, 170 pages Availability of high bandwidth networks and ubiquity of low-cost information ser vices at the offices, homes, and lately personal mobile and wireless devices have fu eled the development of new class of applications that incorporate dissemination- based data delivery approaches in addition to traditional request-response mech anisms. In this thesis, we propose a toolkit architecture that provides support to prototype and build such large-scale information dissemination systems in various application domains. We present the data structures and algorithms developed in the toolkit components which enable the use of different data delivery options in a single application. Moreover, by creating a hierarchy of brokers, the toolkit cantailor information delivery to the needs of wide range of applications across vari ous environments. The toolkit also provides facilities for performance monitoring which can allow a system developer to examine the impact of using different data delivery mechanisms. Due to sheer volume of data available in the information dissemination sys tems, the use of selective dissemination mechanisms is essential in order to avoid overwhelming the users with unnecessary information. Thus, in this thesis we focus on data model and filtering algorithms in the toolkit architecture. Based on our event-based scheduler design work within the context of workflow man agement systems, we propose a novel XML-based profile model and sophisti cated filtering methods that take schema information in the XML documents into account. We describe several indexing mechanisms and search algorithms for performing efficient filtering of XML documents for large-scale information dissemination systems and examine their performance across a range of docu ment, workload and scale scenarios.