Aspirde (carthamus tinctorius L.) amino asit, fulvik asit ve alginik asit uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkisi
The effect of amino acid, fulvic acid and alginic acid applications on yi̇eld and quality of safflower (carthamus tinctorius L.)
- Tez No: 932591
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZHAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Carthamus tinctorius L, Amino asit, Alginik asit, Fulvik asit, Aspir, Verim, Kalite, Carthamus tinctorius L, Amino acid, Alginic acid, Fulvic acid, Safflower, Yield, Quality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, Kayseri (Türkiye) ekolojik koşullarında farklı dozlarda yapraktan uygulanan amino asit, fulvik asit ve alginik asit uygulamalarının aspir bitkisi verimi ve kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın deneme materyali olarak“Askon 42”adlı aspir çeşidi tercih edilmiştir. Deneme bir kontrol, üç amino asit dozu (50 g/da, 100 g/da ve 250 g/da), üç fulvik asit dozu (100 g/da, 250 g/da ve 500 g/da), üç alginik asit (50 g/da, 100 g/da ve 250 g/da) dozu uygulaması ve üç tekerrürlü olmak koşuluyla toplamda 30 parselde yürütülmüştür. Araştırmada bitki gelişim destekleyicilerin aspir bitkisinde bitki boyu, ilk dal yüksekliği, dal sayısı, tabla sayısı, tablada dane sayısı, tabla çapı, bin dane ağırlığı, dane verimi, ham yağ verimi ve yağ oranı üzerine etkisi belirlenmiştir. Araştırma sonucunda 100 g/da fulvik asit yağ oranını %30.70, 500 g/da fulvik asit bitki boyunu %30.75, ilk dal yüksekliğini %13.58, tablada dane sayısını %73.80, tabla çapını ise %32.14 oranında artırmıştır. 250 g/da amino asit uygulaması ise dane verimini %72.79, bitkide dal sayısını %58.86, ham yağ verimini %112.67, tabla sayısını ise %149.59 oranında artırmıştır. 100 g/da alginik asit uygulamasında ise bin dane ağırlığında %12.81 oranında artırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, yapılan bu çalışmayla organik bitki gelişim destekleyicilerinin kuru koşullarda yetiştirilen aspir bitkisinde verim ve kaliteyi önemli derecede artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the effects of foliar amino acid, fulvic acid and alginic acid applications at different doses in Kayseri (Türkiye) ecological conditions on safflower plant yield and quality. The safflower variety named“Askon 42”was preferred as the trial material of the research. The experiment was carried out in a total of 30 plots, with one control, three amino acid doses (50 g/da, 100 g/da and 250 g/da), three fulvic acid doses (100 g/da, 250 g/da and 500 g/da), three alginic acid (50 g/da, 100 g/da and 250 g/da) doses and three replications. In the research, the effects of plant growth promoters on plant height, first branch height, number of branches, number of headers, number of grains in header, header diameter, thousand grain weight, grain yield, crude oil yield and oil ratio in safflower plant were determined. As a result of the research, 100 g/da of fulvic acid increased the oil rate by 30.70%, 500 g/da of fulvic acid increased the plant height by 30.75%, the first branch height by 13.58%, the number of grains in the head by 73.80%, and the table diameter by 32.14%. Amino acid application at 250 g/da increased the grain yield by 72.79%, the number of branches in the plant by 58.86%, the crude oil yield by 112.67% and the number of headers by 149.59%. It was determined that the application of 100 g/da alginic acid increased the thousand grain weight by 12.81%. As a result, this study determined that organic plant growth promoters significantly increased the yield and quality of safflower plants grown under dry conditions.