Mobil ticarette firmaların çok kriterli karar verme teknikleri ile değerlendirilmesi
Evaluation of companies in mobile commerce using multi-criteria decision-making techniques
  1. Tez No: 932598
  2. Yazar: HAMİT ONUR GÜLBİÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİN IRMAK, DOÇ. DR. ORHAN ECEMİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
  6. Anahtar Kelimeler: Mobil ticaret, Mobil Uygulamalar, Çok Kriterli Karar Verm, Mobile Commerce, Mobile Applications, Multi-Criteria Decision-Making
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Gelişen teknolojiyle beraber hayatımıza giren mobil ticaret kavramı bugün hemen her alanda karşımıza çıkan bir yeniliktir. Ülkemizde ve dünyada insanların giderek ihtiyaç olana kolay yoldan ulaşma isteği sayesinde mobil ticaret kavramı hali hazırda var olan gelişimini sürdürmeye devam etmektedir. Bu durum, bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de birçok iş kolunun farklı alanlarda gelişmesine etki etmektedir. Alışveriş ve tüketim alışkanlıklarının gün geçtikçe farklı bir noktaya ulaşması sonucunda yeni ticaret alanları türemekte, bu alanlar hem tüketiciyi hem de üreticiyi farklı yeni arayışlara itmektedir. Yeni arayışlar içerisindeki müşteriler gerek zamandan tasarruf anlamında gerekse kolay ulaşılabilir olmasından dolayı günümüzde uygulamalar vasıtası ile alışveriş yapmayı tercih etmektedirler. Ancak bu fırsatlarla birlikte artan rekabet ve karmaşıklık, firmaların stratejik karar alma süreçlerini daha da önemli hale getirmiştir. Bu noktada, Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) teknikleri, firmaların farklı kriterleri dikkate alarak etkili ve objektif kararlar almasına olanak sağlamaktadır. ÇKKV teknikleri, birden fazla değişkenin değerlendirilmesi gereken durumlarda, işletmelere hem operasyonel hem de stratejik açıdan yol gösterici bir rehber sunar. Mobil ticaretin dinamik yapısı ve değişken pazar koşulları göz önüne alındığında, firmaların bu teknikleri kullanarak doğru analizler yapması ve kararlarını buna göre şekillendirmesi, başarının anahtarlarından biri haline gelmiştir. Mobil ticaret, modern ticaretin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiş ve işletmelerin bu alandaki performansı, doğru stratejiler geliştirebilmelerine bağlı olarak farklılaşmaktadır. ÇKKV tekniklerinin bu süreçteki uygulanabilirliği ve etkinliği, işletmelerin hem yerel hem de küresel pazarlarda rekabet edebilme gücünü artıran kritik bir faktör olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of mobile commerce, introduced into our lives with advancing technology, has emerged as an innovation encountered in nearly every field today. Both in our country and globally, the growing desire of people to access their needs through easy means has allowed mobile commerce to continue its ongoing development. This phenomenon influences the growth of various business sectors in diverse areas, both in Turkey and worldwide. As shopping and consumption habits evolve daily, new trade domains emerge, pushing both consumers and producers toward new pursuits. Customers seeking innovative solutions increasingly prefer shopping via applications, primarily due to the convenience of saving time and accessibility. However, alongside these opportunities come heightened competition and complexity, making strategic decision-making processes even more critical for firms. In such a time, Multi-Criteria Decision Making (MCDM) approaches help organizations to think simultaneously on many criteria that help organizations for effective and objective decisions. When evaluating multiple variables in business, MCDM techniques offer an operational and strategic pathway. In the context of the dynamic structure of mobile commerce and constantly changing market conditions, a firm's capacity to perform accurate analyses employing these techniques and realigning its decisions based on these analyses has emerged as one of the keys to success.Mobile trade now is a necessary part of trade in the latest world; however, performance of businesses in this realm relies on the power to put accurate strategies into practice. One of the significant elements improving the competitiveness of businesses in national and international markets can be considered the applicability and power of MCDM methods in this process.