Between public and private: Investigating privacy in the roman domestic context
Kamu ve özel arasında: Antik roma konutlarında mahremiyetin incelenmesi
- Tez No: 93264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SUNA GÜVEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Roma konutu, Mekan, Faaliyet, Katılımcı/Kullanıcı, Statü, Mahremiyet, Cinsiyet vı tG YÛKSEKÖĞRETIM KURULU DOKÜMANTASYON MERKEZİ, Roman house, Space, Activity, Participant/User, Status, Privacy, Gender IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 397
Özet
oz KAMU VE ÖZEL ARASINDA: ANTİK ROMA KONUTLARINDA MAHREMİYETİN İNCELENMESİ Özgenel, Lale Doktora, Mimarlık Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Suna Güven Haziran 2000, 370 sayfa Bu tez Roma dönemi kent konutlarında mahremiyeti incelemektedir. Öncelikle mahremiyet kavramının kendisini, ve endüstri devrimi sonrasında bu kavramın özel alan olarak konutla ilişkilendirilmesini irdelemektedir. Sonrasında 'ev,' 'yuva' ve 'aile' gibi diğer ilişkili kavramların, 'yer,' 'barınma,' 'zaman,' ve 'kimlik' gibi diğer destekleyici kavramların yanısıra 'statü,' 'isim' ve 'sınır' gibi olguların ışığı altında hem modern hem de Roma bağlamlarında ele alınmasına odaklanmaktadır. Bunu, Roma kent konutu tipleri, mekansal zenginlik, mimari tanım, kullanım doğası ve örgüsü, ele alınan dönem, coğrafi bağlam ve hamiliğin rolü gibi olguların tartışıldığı genel bir mimari giriş kısmı izlemektedir. Temel tartışma, müstakil aile konutunun mimari analizi üzerine odaklanmaktadır. Buna göre, Roma kültürüne özgü resepsiyonları içeren belirli mekanlar resmi bağlam olarak belirlenmiştir. Resepsiyon odaları olan kabul odası ve ziyafet odası bu gruba dahildir. Bu odaların formu, mekansal bileşenleri, konumları, yönlenmeleri, bezenmeleri ve aynı zamanda içerdikleri faaliyetler, kullanım örgüsünü sunmak amacıyla ayrı ayrı incelenmiştir. Mahremiyetin icraatı ve düzenlenmesi de kullanım ile ilişkili olarak yorumlanmıştır. Burada, faaliyetinstatüsü belirleyici parametreler olarak sunulmuştur. Bu bağlamdaki en önemli gözlemlerden bir tanesi, bu mekanların konumu ve mimari düzenlemelerinin, geç antik dönem boyunca gittikçe daha fazla ayrıştırılmış bir şemaya göre evrim geçirmiş olmasıdır. Çalışma ayrıca, resmi olmayan bağlamın temsilcileri olarak 'yatakodası' ve 'tuvalet' gibi konuta özgü iki mekanı daha ele almaktadır. Bu kısım, fiziksel ayırım ve gözetlenmeme bakımından en ileri derece mahremiyeti sağladığı kabul edilen bu mekanlara referansla mahremiyet kavramının Roma dünyasmda nasıl farklı icra edilmiş olduğunu göstermektedir. Tez çeşitli sonuçlar sunmaktadır. Öncelikle, mahremiyet kavramının kültüre özgü olarak beliren ve göreceli bir kavram olduğunu öne sürmektedir. Dahası mahremiyetin Roma dönemi gibi endüstri devrimi öncesi dönemlerde de gündemde olan bir kavram olduğunu belirtmektedir. Buna göre, değişik çağdaş ve tarihi kültürlerde mahremiyet, günümüz önyargılarının ve değer yargılarının empoze edilmesini önleyebilen bağlama bir perspektif içinde tartışılmalıdır; bunun da ötesinde mahremiyete ilişkin farklı yaklaşımlar da bu bağlam içerisinde değerlendirilmelidir. Bir başka önemli sonuç ise, mahremiyet kavramının dinamik ve değişime açık bir kavram olmasıdır. Günümüzdeki anlamını kademeli olarak, endüstri devrimi öncesinden bu yana edinmiştir ve dahası gelecek onyıllarda da benzer bir değişime açıktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BETWEEN PUBLIC AND PRIVATE: INVESTIGATING PRIVACY IN THE ROMAN DOMESTIC CONTEXT Özgenel, Lale Ph.D., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Suna Güven June 2000, 370 pages This thesis investigates privacy in the Roman urban house. First, it examines the concept of privacy and its association with the 'house' as the private realm since the industrial revolution. Following, it focuses on examining other related concepts including 'house', 'home' and 'family' in both the modem and Roman contexts in relation to 'place', 'dwelling', 'time' and 'identity,' as well as issues like 'status,' 'name' and 'boundary'. It continues with a general architectural investigation in which issues like types of Roman urban house, spatial variety, architectural identification, the nature and pattern usage, the period under coverage, geographic context and the role of patronage are discussed. The main discussion centers on the architectural analysis of the single-family dwelling. Accordingly, particular spaces that hosted the culturally specific receptions are distinguished as the formal context. The greeting-room and the dining-room which were the reception rooms belong to this group. Their form, spatial components, location, orientation, decoration as well as the activities they housed are examined separately to present the pattern of usage. Thus, the operation and regulation of privacy are interpreted in relation to usage. Here, the nature of iiithe activity and the status of the participants/users are presented as the determining parameters. One of the significant observations in this context is that the location and the architectural organization of these spaces were altered towards a more secluded scheme in the course of late antiquity. The study also takes into account two domestic spaces as representatives of the informal context: the bedroom and the latrine. This section illustrates how the concept of privacy operated differently in the Roman house with respect to these spaces that are accepted to provide utmost privacy in the sense of isolation and unsurveillance today. The thesis presents a number of conclusions. Foremost, it states that the concept of privacy is a culturally specific, operative and relative concept. Furthermore, it also states that it was in operation in periods that predate the industrial era including that of the Romans. Respectively, in different modern and historical cultures privacy needs to be discussed in a more contextual perspective which enables to reduce modern prejudices and value judgments, and hence the diverse attitudes to privacy should be seen in this context. Another significant conclusion is that the concept of privacy is dynamic and subject to change. It was gradually transformed into its current meaning since the pre-industrial era and hence is subject to change in the coming decades as well.