Turizmde kültürlerarası davranış: Ev sahibi ve misafir olan İran ve Türkiye arasında bir karşılaştırma
The analysis of intercultural behavior in tourism: A comparison between two host and guest societies of Iranian and Turkish destinations
  1. Tez No: 932644
  2. Yazar: MAJİD RAHMANI SERYASAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİR ÖZEREN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: ulusal kültür, kültürel farklılıklar, kültürel benzerlikler, kültürlerarası teoriler, kültürlerarası çalışmalarda davranışsal değişkenler, National Culture, Cultural Convergences, Cultural Divergences, Intercultural Theories
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 309
Özet
Kültürlerarası çalışmalar, özellikle uluslararası turizm alanında, destinasyondaki turist davranışının yönetimine ilişkin bütüncül davranışsal anlayışlar geliştirmesi nedeniyle özel bir önem kazanmıştır. Bu önem, son yıllarda çeşitli araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalarla da gözlemlenmektedir. Bu bağlamda, bu tezin amacı, İran ve Türkiye'deki ev sahibi ve misafir topluluklar arasında turizmde kültürlerarası davranışı karşılaştırmalı bir yaklaşımla incelemektir. Bu araştırma, yorumlayıcı paradigmayı temel alan niteliksel bir metodolojik yaklaşıma sahiptir. Örneklem, İran ve Türkiye destinasyonlarındaki İranlı ve Türk turistler ile İranlı ve Türk ev sahiplerinden oluşmaktadır. Veri toplamak amacıyla yarı yapılandırılmış, derinlemesine görüşme tekniği kullanılmış ve toplamda 40 görüşme gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde nitel içerik analizi yaklaşımı tercih edilmiş ve kodlama tekniği dört düzeyde uygulanmıştır: birinci dereceden açık kodlar, ikinci dereceden açık kodlar, ana kategoriler ve genel kavramlar. Bu araştırmada kodlamanın genel kavramlarla sona erdiği göz önüne alındığında, araştırmacı kategorilendirme seviyesini artırarak“kapsamlı konsensus kategorileri”(comprehensive agreed categories) oluşturmuştur. Bu yaklaşım, bulguların daha anlaşılır hale gelmesini ve izleyicinin kolayca kavrayabilmesini amaçlamaktadır. Tezde, İran ve Türkiye turistik destinasyonları arasında kültürel farklılıklar ve benzerlikler üzerine özgün bir model önerisi geliştirilmiştir. Bulgular, turistlerin algıladığı kültürel farklılıklar ve benzerlikler (destinasyon çekicilik faktörleri, seyahat bilgi yönetimi, algılanan kültürel farklılıklar, algılanan kültürel benzerlikler, destinasyon deneyim kalitesi yönetimi) ile ev sahiplerinin algıladığı kültürel farklılıklar ve benzerlikler (destinasyon çekicilik gücü, kültürel farklılıklarla içsel çatışma, kültürel benzerliklerle içsel uyum, destinasyon deneyimlerinin değerlendirilmesinde farklılaştırma) şeklinde sınıflandırılmıştır. Bulgulara dayanarak, İranlı ve Türk katılımcıların Hall'in teorisi çerçevesinde yüksek düzeyde kültürel bir bağlamda bulundukları görülmüştür. Ayrıca, bu çalışma Hofstede'nin Kültürel Boyutlar Teorisi çerçevesinde İran ve Türkiye'nin turizm bağlamında kültürel farklılıklarını ve benzerliklerini analiz ederek, kültürel boyutların turist davranışları, destinasyon deneyimi ve turizm yönetimi üzerindeki etkilerini ortaya koymuştur. Elde edilen bulgular, Türkiye ve İran'ın kolektivist, yüksek belirsizlikten kaçınan ve yüksek güç mesafesine sahip toplumlar olduğunu desteklemektedir (Hofstede, 2001). Bu çalışma, destinasyon yönetimi yazınında kültürlerarası turizm destinasyonu geliştirme araştırmalarına özgün bir bakış açısı kazandırma amacını gütmektedir. Çalışma, destinasyon aktörleri üzerine daha kapsamlı ve derin bir bakış açısı sunmakta ve her biri geniş alt kategorilere sahip olan unsurları dikkate almaktadır. Bu sayede, politika yapıcıların destinasyonun geliştirilmesi için tasarladıkları politikalarla somut gereklilikler arasında daha derin bir bağ kurulması sağlanmakta, söz konusu durum her bir aktörün destinasyon planlaması ve yönetimindeki rolünü daha net hale getirmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to analyze intercultural behavior in tourism with a comparative approach between the host and guest communities of Iran and Turkey. The methodological approach of this research is qualitative and based on an interpretive paradigm. The statistical population of the research is made up of both Iranian and Turkish tourists and hosts in two destinations: Iran and Turkey. A semi structured interview was used to collect the data. A total of 40 interviews were conducted. The methodological approach in data analysis is the qualitative content analysis approach. For data analysis, the coding technique was used at four levels: firstorder open codes, second-order open codes, main categories, and general concepts. In the end, the paradigmatic model of intercultural differences and similarities between the two tourist destinations of Iran and Turkey was presented. Open coding techniques were used to analyze the data, focusing on main categories, general concepts, and comprehensive consensus categories. In the end, a paradigm model illustrating the differences and similarities between the two cultural destinations of Iran and Turkey was presented. The findings were categorized into perceived cultural differences and similarities among tourists (destination pull factors, travel information management, perceived cultural divergences of the destination, perceived cultural convergences of the destination, and destination experience quality management) and perceived cultural differences and similarities among hosts (the attractiveness strength of the destination, internal conflicts with cultural differences, internal alignment with cultural similarities, and differentiation in evaluating destination experiences). Based on the findings, it can be concluded that the Iranian and Turkish societies share a high-level cultural background, according to Hall's interpretation. Also This study analyzes the cultural differences and similarities between Iran and Turkey in the context of tourism within the framework of Hofstede's Cultural Dimensions Theory. It examines the impact of cultural dimensions on tourist behavior, destination experience, and tourism management. The findings confirm that both Turkey and Iran are collectivist societies with high uncertainty avoidance and a high power distance (Hofstede, 2001). The specific achievement of this research can be seen as a new perspective and study direction in the field of destination management and development research, which is linked to the theoretical framework of“intercultural tourism destination development.”This theoretical framework provides a more comprehensive and in-depth view of the destination actors and addresses key areas, each with extensive subcategories. This approach fosters a deeper connection between policymakers' perspectives on the destination and the actual and real requirements of the destination, thereby clarifying the role and contribution of each actor in planning and managing the destination. It also reduces the level of programmatic conflicts and interests while promoting greater cohesion and solidarity in the development of the destination.