Türk-Yunan ilişkilerinin gelişimi ve II. Dünya Savaşı'nda Yunan sığınmacılar
The development of Turkish-Greek relations and Greek asylum seekers in World War II
- Tez No: 932643
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ ÇAKMAK, PROF. DR. MUSTAFA DAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Yunanistan, Türk-Yunan İlişkileri, II. Dünya Savaşı, Sığınmacı, Türkiye, Greece, Turkish-Greek Relations, Second World War, Asylum Seekers
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 770
Özet
Fatih Sultan Mehmed'in 1453 yılında İstanbul'u fethetmesiyle Bizans'ın çöküşü gerçekleşmiş ve Ortodoks Hıristiyan Yunanlar, Osmanlı İmparatorluğu himayesinde“millet sistemi”altında yaşamışlardır. Osmanlı'da yaşayan Rumlar Küçük Kaynarca Antlaşması sayesinde ayrıcalıklar elde etmeye başlamış ve bu sayede 1789 Fransız İhtilali ile birlikte bütün dünyada etkisini gösteren milliyetçilik akımlarıyla tanışma fırsatı yakalamıştır. Rusya desteğiyle 1821 yılında Mora'da isyan çıkartılmış ve Büyük Devletlerin himayesinde Edirne Antlaşması ile Yunanistan kurulmuştur. Kuruluşu ardından topraklarını genişletmek isteyen Yunanistan, Megali İdea fikrinin ortaya atılmasıyla yayılmacı siyasetine resmiyet kazandırmıştır. Osmanlı İmparatorluğu'nun aleyhine genişlemek isteyen Yunanistan kuruluşundan kısa süre sonra çeşitli antlaşmalar ve savaşlarla topraklarını genişletmiştir. Eleftherios Venizelos'un Yunanistan'da liderliğiyle Megali İdea farklı bir anlam kazansa da Yunanistan'ın iç meseleleri dış siyasette önemli rol oynamıştır. I. Dünya Savaşı sonrasında Batı Anadolu'yu işgal eden Yunan Ordusu, Mustafa Kemal Paşa'nın önderliğinde başlatılan karşı mücadele sonunda yenilmiştir. Bu yenilgi sonrasında imzalanan Lozan Antlaşması ile Türkiye resmen tanınmıştır ve ardından Lozan Antlaşması gereği nüfus mübadelesi yapılmıştır. Dünyada yaşanan gelişmeler ve ortak tehlike olgusu bu iki ülkeyi yakınlaştırmıştır. Karşılıklı görüşmeler sonrasında Türkiye ve Yunanistan aralarındaki meseleleri hallederek Balkanların güvenliği için birlikte hareket etmiştir. 1934 yılında imzalanan Balkan Paktı sonrasında Türkiye ve Yunanistan dostluk dönemine girmiştir. II. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla Yunanistan önce İtalyan saldırısına ardından Alman işgaline uğramıştır. Savaşta açlık yaşayan Yunanistan için bilhassa 1941-1942 yılları zor bir dönemdir. Savaş koşulları ve ablukalar yüzünden Mihver Devletleri tarafından işgal edilen Ege Adaları da benzer sorunlar yaşamış olup bu adalarda yaşayan kişiler savaştan kaçıp güvenli buldukları Türkiye sahillerine sığınmıştır. Türkiye Cumhuriyeti her ne kadar savaşa girmemiş olsa da zor koşullar altında savaşı yaşamış ancak komşusu Yunanistan'a her türlü insani yardımlarda bulunmuştur. Bilhassa savaş boyunca insani yardımlarda bulunan Türkiye, Ege Adalarından sığınanlar için güvenli bölge olmuştur. II. Dünya Savaşı sonuna kadar sığınmacılar Türkiye'yi transit göç merkezi olarak görmüş ve buradan Orta Doğu'ya geçmiştir.
Özet (Çeviri)
The conquest of Constantinople by Mehmed the Conqueror in 1453 marked the fall of Byzantium. Orthodox Christian Rums lived under the“millet system”under the Ottoman Empire. Rums living in the Ottoman Empire started to gain privileges thanks to the Treaty of Küçük Kaynarca and thus had the opportunity to meet the nationalism movements that had an impact all over the world with the French Revolution of 1789. With the support of Russians, a revolt was organised in Morea in 1821 and Greece was established with the Treaty of Edirne under the auspices of the Great Powers. Greece, which wanted to expand its territory after its establishment, formalised its expansionist policy with the introduction of the idea of Megali Idea. Greece, which wanted to expand to the detriment of the Ottoman Empire, expanded its territory through various treaties and wars shortly after its establishment. Although the Megali Idea gained a different meaning after Venizelos became an important figure in Greece, domestic issues in Greece played an important role in foreign policy. The Greek Army, which occupied Western Anatolia after World War I, was defeated at the end of the counter struggle led by Mustafa Kemal. After this defeat, Turkey was officially recognized with the Treaty of Lausanne and then population exchange was made in accordance with the Treaty of Lausanne. Developments in the world and the phenomenon of common danger brought these two countries closer. After mutual negotiations, Türkiye and Greece resolved the issues between them and acted together for the security of the Balkans. After the 1934 Balkan Pact, Türkiye and Greece entered a peace period. With the outbreak of World War II, Greece was first attacked by the Italians and then occupied by the Germans. The years 1941-1942 were particularly difficult for Greece, which suffered from starvation during the war. The Aegean Islands, which were occupied by the Axis Powers due to the war conditions and blockades, also experienced similar problems, and the inhabitants of these islands fled the war and sought refuge on the Turkish coasts, which they found safe. Although the Republic of Türkiye did not enter the war, it lived through the war under difficult conditions but provided all kinds of humanitarian aid to its neighbor Greece. In particular, Türkiye, which provided humanitarian aid throughout the war, became a safe zone for refugees from the Aegean Islands. Until the end of World War II, asylum seekers saw Türkiye as a transit migration center and passed through it to the Middle East.