VLSI implementation of FIR filters by using genetic algorithms
Genetik algoritmalar kullanarak FIR süzgeçlerin VLSI gerçeklenmesi
- Tez No: 93266
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AŞKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: FIR Süzgeç, Genetik Yöntem, ASIC, İşaretli İkinin Üssü Terimler, Toplayıcı, Çarpıcı, Çarpıcısız Süzgeç, Devre Alanı, Devre Hızı. IV, FIR Filter, Genetic Algorithm, ASIC, Signed Power of Two Terms, Adders, Multipliers, Multiplierless Filters, Circuit Area, Circuit Delay. m
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
oz GENETİK ALGORİTMALAR KULLANARAK FIR SÜZGEÇLERİN VLSI GERÇEKLENMESİ Öner, Mehmet Doktora, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Murat Aşkar Mart 2000, 118 sayfa Genetik algoritmalar kullanarak, verilen bir genlik tepkesine uyan ve gerçekleştirme giderini en aza indiren, doğrusal fazlı sonlu uzunlukta sayısal süzgeçler tasarlanmıştır. Verilen bir sayının bütün işaretli ikinin kuvveti gösterimlerini bulan bir algoritma verilmiştir. Süzgeç katsayıları işaretli ikinin kuvveti olarak ifade edildiğinde karşılık gelen çarpıcısız süzgeç donanımı çalışılmıştır. Bir toplayıcı devresini en az kaynak kullanarak gerçekleştiren bir algoritma geliştirilmiştir. Ayrıca, toplama devresinin gecikmesini azaltacak yöntemler tartışılmıştır. Doğrusal fazlı sonlu uzunlukta sayısal süzgeçleri tasarlayabilecek genetik işlemler araştırılmıştır. Genetik algoritmaların sonuca ulaşma hızını artıracak başlatma teknikleri çalışılmıştır. Ayrıca, frekans örnekleme ile süzgeç tasarlama tekniği uyarlanarak genetik yöntemlere uygun hale getirilmiştir. Geliştirilen yöntemler sonlu sözcük uzunluklu ve çarpıcısız süzgeç tasarımına uygulanmıştır. Ek olarak, hem genlik hatasmı hem de donanım giderini en aza indiren süzgeçler tasarlanmış ve bu süzgeçlerin diğer yöntemlere göre daha az donanım gideri olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT VLSI IMPLEMENTATION OF FIR FILTERS BY USING GENETIC ALGORITHMS Öner, Mehmet Ph.D., Department of Electrical and Electronics Engineering Supervisor: Prof. Dr. Murat Aşkar March 2000, 118 pages Linear phase finite impulse response (LPFIR) digital filters, which satisfy a given amplitude specification and minimize its implementation complexity, are designed by utilizing genetic algorithms (GAs). An algorithm to find all signed power of two (SPT) representation of a number is given. Multiplierless direct form architecture of LPFIR filter when the coefficients are expressed in SPT form is studied. An algorithm is developed to construct an adder network with minimum resource cost. In addition, methods to decrease the delay of an adder tree are discussed. Genetic operators to design LPFIR filters are investigated. Initialization techniques of GAs are studied to increase the convergence rate. In addition, frequency sampling design technique is modified to design infinite precision LPFIR filters by GAs. The developed GA is applied to design discrete coefficient and multiplierless filters. In addition, filters are designed to minimize both the magnitude error and the hardware cost of the filter and it is shown that filters designed by this method have less hardware cost compared to other methods.