Linguistic discourse in architecture
Mimarlıkta dil söylemi
- Tez No: 93267
- Danışmanlar: PROF.DR. NECDET TEYMUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Discourse, discourse analysis, language, language on architecture, linguistic discourse
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu çalışma bir 'söylem' olarak ele aldığı Mil-mimarlık ilişkisi' problematiğinin bütünlüğü, nesneleri, figürleri ve etkileri bakımından teorik bir çözümlemesini geliştirmektedir. Mimarlığın nesne kurgulamasındaki belirsizlik dil söylemim oluşturan bir bağlam olarak görülmektedir. Bu teorik ve bağlamsal çerçevede mimarlıktaki dil söyleminin analizi ile iki yönlü bir katkı elde edilmeye çalışılmaktadır: Genelde söylem, ve özelde mimarlıkta dil bağlantısının belirsizliği üzerine eleştirel bir anlayış oluşturmak.Anahtar sözcükler : Söylem, söylem çözümlemesi, dil, mimarlıkta dil, dil söylemi.
Özet (Çeviri)
The study develops a theoretical analysis of the problematic of 'language-architecture relationship' as a 'discourse' in terms of its unity; objects, figures and effects. The ambiguity of the object conceptualization of architecture is being recognized as a discursive context in which the 'linguistic discourse' is formed. Within this theoretical and contextual frame, it is aimed to achieve a twofold contribution through the 'analysis of linguistic discourse in architecture': First, a critical awareness of the field of discourse, in general, and second, a critical awareness of the 'imprecise' nature of language connection of architecture, in particular.