Alüminyum veya biperiden ile oluşturulan öğrenme fonksiyon bozukluğu üzerinde kafeinin etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of caffeine on learning dysfunction induced by aluminum or biperiden
- Tez No: 932664
- Danışmanlar: PROF. DR. EDA KUMCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Demans, Alzheimer, alüminyum, biperiden, kafein, Dementia, Alzheimer, aluminium, biperiden, caffein
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Yaygın bir halk sağlığı sorunu olan demansın en sık sebebi Alzheimer Hastalığıdır. Alzheimer Hastalığı, beynin çeşitli bölgelerinde ß-amiloid birikimi ve nörofibriler yumaklar oluşumu ile karakterizedir. Kafeinin bilişsel fonksiyonlar üzerine etkisini araştıran çok sayıda çalışma mevcuttur. Bu çalışmada farelerde Alüminyum veya bir selektif muskarinik M1 reseptör antagonisti olan biperiden ile oluşturulan deneysel Alzheimer modelinde bir adenozin reseptör antagonisti olan kafeinin etkileri araştırıldı. Bu amaçla hafıza ve öğrenmeyi ölçmek için Morris Water Maze testi uygulandı. Ayrıca deneklerin beyin dokuları histopatolojik yönden incelendi. Beş gün boyunca her gün 4 kez tekrarlanan Morris testinde kontrol deneklerin platformu bulma süreleri ilk güne göre ikinci günden başlayarak azaldı. Bu gruptaki histopatolojik incelemelerde serebral kortekste hücresel hasar veya hipokampüste ß-amiloid birikimine dair herhangi bir patolojiye rastlanmadı. Biperiden uygulanan gruplarda platformu bulma süresinde azalma gözlenmedi. Alüminyum uygulanan grupta ise sadece 5'inci günde azalma görüldü. Alüminyum veya biperiden uygulanan gruplarda yapılan histopatolojik incelemede hipokampüste ß-amiloid birikimi gözlenirken, kortekste ise hücresel hasara ait bulgular görüldü. Kafeinin gerek tek başına gerekse alüminyum veya biperidenle beraber uygulandığı gruplarda deney hayvanlarının platformu bulma sürelerinde bir azalma görülmezken, bu grupların beyin dokularında yapılan incelemelerde ß-amiloid birikiminde ve hücresel hasarda önemli oranda azalma olduğu görüldü. Bu bulgular, sadece alüminyumun değil biperidenin de beyin dokularında amiloid birikimine neden olduğunu, yüksek dozda uygulanan kafeinin öğrenme fonksiyonunu bozarken biperiden veya alüminyuma bağlı amiloid birikimini ve hücresel hasarı azalttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The most frequent cause of Dementia, which is a common public health issue, is Alzheimer's Disease. Alzheimer's Disease is characterized by the accumulation of ß-amyloid plaques and the formation of neurofibrillary tangles in various regions of the brain. Many studies have investigated the effects of caffeine on cognitive functions. This study explored the effects of caffeine, an adenosine receptor antagonist, in an experimental Alzheimer's model performed in mice treated with aluminum or biperiden, a selective muscarinic M1 receptor antagonist. For this purpose, the Morris Water Maze test was applied. Additionally, the brain tissues of the subjects were examined histopathologically. In the Morris test, which was repeated four times daily for five days, the control group's time to find the platform decreased starting from the second day compared to the first day. Histopathological examinations in this group did not reveal any cellular damage in the cerebral cortex or ß-amyloid accumulation in the hippocampus. In the biperiden-treated groups, there was no decrease in the time to find the platform. In the aluminum-treated group, a decrease was only observed on the 5th day. Histopathological examinations in the aluminum or biperiden-treated groups revealed ß-amyloid accumulation in the hippocampus and cellular damage in the cortex. In groups treated with caffeine alone or in combination with aluminum or biperiden, no reduction in platform finding time was observed. However, significant reductions in ß-amyloid accumulation and cellular damage were found in the brain tissues of these groups. These findings suggest that not only aluminum but also biperiden causes amyloid accumulation in brain tissues, and that high-dose caffeine use reduces amyloid deposition and cell damage caused by biperiden or aluminum, while impairing learning function.