Bilgisayar teknolojilerinin sanatsal tasarımlara sağladığı yeni olanaklar
New opportunities provided by digital technologies to artistic designs
  1. Tez No: 932665
  2. Yazar: BURAK ŞIHMUS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Teknoloji, Dijital Sanat, Heykel, Tasarım, Bilgisayar Teknolojileri, Technology, Digital Art, Digital Sculpture, Sculpture Art
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Dijital teknolojinin kullanımı sanat ve tasarım alanında önemli bir rol oynamaktadır. Bu sanat dalı, çağdaş bilgi, bakış açısı ve bilinci değiştirmek ve dönüştürmek için teknolojiyle ilgili teori ve kavramları kullanan çağdaş eserler yaratmamızı sağlayan, teknolojik malzemelerden üretilen dijital sanat olarak tanımlanmaktadır. Yeni ortaya çıkan herhangi bir sanat formu gibi, dijital sanat da uzun vadeli, çok perspektifli araştırmalar yoluyla geniş bir bağlam içinde tanımlanmayı ve sınıflandırılmayı amaçlamaktadır. Aynı anda birden fazla sanat formu veya teknolojisi kullanılarak ifade edilebilen dijital sanat, insanın çevresiyle, bilgisiyle, teknolojisiyle ve estetiğiyle olan etkileşimini sorguluyor. Gelişen bu teknoloji bize birçok alanda yeni fikirleri de getirmektedir. Bu gelişmeler bir yandan izleyicinin konumunu değiştirirken bir yandan da Bazı yeni konuların açıklanması estetik biliminden faydalanmayı gerektirmektedir. Çalışmanın Amacı: Bilgisayar teknolojisinin dijital tasarımlar üzerindeki etkisini incelemektir. Bilgisayar teknolojilerinin dijital sanatlara sunduğu yeni fırsatları belirlemek ve bu sanatın önemini vurgulamaktır. Araştırmanın kapsamı, dijital sanatlar, bilgisayar teknolojisi ve sanat ve teknoloji arasındaki ilişki bağlamında genişletilmiş bir bakış açısı sağlamayı amaçlamaktadır. Araştırmada dijitalleşmekte olan sanatın yansıması ve nasıl geliştiğini anlatmaktır. Bu nedenle bu çalışma dijital resim sanatını incelemektedir. Araştırmanı Yöntemi: İnternet, dijital sanatın doğal yaşam alanı ve dolaşım alanıdır. Bu yüzden dijital sanat yapan sanatçılar ve ürettikleri eserler varoluş alanı olarak görüyorlar. Dijital sanat üzerinde sanal sergi çözümleri üzerine araştırmalar yürütülmüştür. Sanatın bilgisayar teknolojisi etkisindeki gelişimi ve sanat dünyasındaki yeri üzerine literatür taraması, sanat alanında dijital görsel ve teknik analiz yapılacaktır. Kitap, dergi, makale ve internet kaynaklarından oluşan veriler, araştırma soruları ve alt sorular açısından anlaşılmaya çalışılarak teorik düzeyde incelenmiş ve uygulamalı bölümde açıklanmıştır. Bulgular: Teknolojik yeniliğin ilerlemekte olduğu ve yavaşlamadığı gerçeğinden hareketle, Bilgisayar teknolojisinin hayatımıza ve sanatımıza etkisi artarak devam edecektir. Dijital uygulamaların sanat eğitiminde kullanımına dikkat çekerek sanat alanında araştırma için kaynak sağlamak ve bu sanatın literatüre katkı sağlaması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
The use of digital technology plays an important role in the field of art and design. This art form is defined as digital art produced from technological materials, enabling us to create contemporary artworks that use technology-related theories and concepts to change and transform contemporary knowledge, perspective and consciousness. Like any emerging art form, digital art aims to be defined and categorized within a broad context through long-term, multi-perspective research. Digital art, which can be expressed using more than one art form or technology at the same time, questions the interaction of human beings with their environment, knowledge, technology and aesthetics. This developing technology brings us new ideas in many fields. While these developments change the position of the viewer, the explanation of some new issues requires the use of aesthetic science. Today's new technologies have also brought new opportunities to the art of sculpture, which can be categorized as digital sculpture. Digital sculpture tools are computer software and hardware. The software is modeled and displayed in a computer environment, while the hardware is three-dimensional. Method: is to examine the new impact of computer technology on the art of sculpture. To identify the new opportunities offered by computer technology to the art of sculpture and to emphasize the importance of digital sculpture. Digital sculptures will be evaluated in detail in terms of their flexibility in the creation process, their interaction with the audience, their areas of use and their future. The scope of the research aims to provide an expanded perspective on digital sculpture in the context of sculpture art, computer technology and the relationship between art and technology. The research aims to explain how the digitalized age is reflected in the art of sculpture and how it has developed. Therefore, this study examines the art of digital painting. The aim of the study: The internet is the natural habitat and circulation space of digital sculptures. Therefore, artists who make digital sculptures and the works they produce see it as a space of existence. Research has been conducted on virtual exhibition solutions on digital sculpture. Literature review on the development of digital sculpture under the influence of computer technology and its place in the art world, interviews with experts in the field and visual and technical analysis of digital sculpture will be made. Data from books, magazines, articles and internet sources are analyzed at the theoretical level by trying to be understood in terms of research questions and sub-questions and explained in the practical section. Findings: Based on the fact that technological innovation is advancing and not slowing down, the impact of computer technology on our lives and art will continue to increase. By drawing attention to the use of digital applications in art education, it is important to provide resources for research in the field of digital sculpture and to contribute to this digital sculpture literature.