Tedarik zinciri yönetiminin işletme performansına etkisi: Bursa otomotiv yan sanayi örneği
The effect of supply chain management on business performance: an example of bursa automotive sub-indusrt
  1. Tez No: 932795
  2. Yazar: EDA VARDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM SABUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Tedarik Zinciri Yönetimi Uygulamaları, İşletme Performansı, Supply Chain Management, Supply Chain Management Applications, Business Performance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Günümüzde hızla değişen pazar dinamikleri, işletmelerin sürdürülebilirliklerini sağlamaları ve rekabet avantajı elde etmeleri için tedarik zinciri yönetiminin sunduğu fırsatlardan yararlanmalarını zorunlu kılmaktadır. Etkin bir tedarik zinciri yönetimi, işletmelerin verimliliklerini artırırken, operasyonel süreçlerini optimize etmelerine ve genel performanslarını iyileştirmelerine olanak tanımaktadır. Bu çalışma, Bursa otomotiv yan sanayiinde faaliyet gösteren firmalarda tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının işletme performansına etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada şirket niteliklerinin etkisi de analiz edilmiştir. Araştırma, Türkiye'nin otomotiv üretiminde merkezi bir rol oynayan Bursa'da, yerel ve uluslararası pazarlarda etkinlik gösteren otomotiv yan sanayi firmalarını kapsamaktadır. Bu bağlamda, Bursa'daki otomotiv yan sanayi sektöründe 283 firmanın yer aldığı bir evrenden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 108 firmadan toplanan veriler kullanılmıştır. Araştırmanın verileri, anket yöntemiyle hem e-posta hem de yüz yüze görüşmeler sonucu elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 27.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, tedarik zinciri yönetimi uygulamalarının işletme performansına olumlu katkılar sağladığını göstermektedir. Ayrıca, faaliyet süresi, çalışan sayısı gibi şirket niteliklerinin, tedarik zinciri yönetimi süreçlerinin etkinliği üzerinde belirgin etkiler yarattığı gözlemlenmiştir. Daha uzun süredir faaliyet gösteren ve daha fazla çalışan sayısına sahip firmaların, tedarik zinciri uygulamalarını daha etkin bir şekilde yönettikleri tespit edilmiştir. Bu sonuçlar, işletme büyüklüğü ve deneyiminin, tedarik zinciri yönetimi başarısında kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In the contemporary economic climate, the necessity for businesses to capitalise on the potential offered by supply chain management is paramount in order to guarantee their continued viability and to gain a competitive advantage. An effective supply chain management system enables businesses to optimise their operational processes and improve their overall performance, while increasing their productivity. The objective of this study was to examine the impact of supply chain management practices on business performance in companies operating within the Bursa automotive supply industry. The impact of company characteristics was also evaluated. The study encompasses automotive supply industry firms operating in both local and international markets in Bursa, which plays a pivotal role in Turkey's automotive production. In this context, the data were collected from 108 companies selected by convenience sampling from a universe of 283 companies in the automotive supply industry sector in Bursa. The data were collected via email and face-to-face interviews, with the questionnaire method employed for the purposes of data gathering. The data were analysed using the SPSS 27.0 package programme. The findings of the study indicate that the implementation of effective supply chain management practices is associated with enhanced business performance. Furthermore, the analysis revealed that company characteristics, such as the duration of operation and the number of employees, exert a considerable influence on the efficacy of supply chain management processes. The investigation demonstrated that firms with longer operational histories and larger workforces tend to demonstrate superior supply chain management capabilities. These findings highlight the pivotal role of business size and experience in determining the success of supply chain management strategies.