Sporcularda ketojenik diyetin, egzersiz performansı ve duygu düzenleme üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of the ketogenic diet on exercise performance and emotion regulation
  1. Tez No: 932807
  2. Yazar: ALİ FATİH BABAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Ketojenik diyet, Egzersiz performansı, Duygu düzenleme, Ketozis, Ketogenic diet, Exercise performance, Emotion regulation, Ketosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışma, 7 günlük ketojenik diyetin spor performansı ve duygu düzenleme üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ketojenik diyet, karbonhidrat alımını ciddi şekilde sınırlayarak metabolik ketozis durumunu destekleyen, yağları birincil enerji kaynağı olarak kullandıran bir beslenme modelidir. Ketojenik diyetin egzersiz sırasında enerji üretimini optimize etme potansiyelinin yanı sıra, bireylerin duygu düzenleme stratejilerine ve stresle başa çıkma becerilerine olan etkileri giderek daha fazla araştırılmaktadır. Bu çalışmada, düzenli egzersiz yapan 10 birey, 7 gün boyunca ketojenik diyet uygulamış ve spor performansı ile psikolojik parametreler değerlendirilmiştir. Egzersiz performansı, maksimum oksijen tüketimi testi (VO2max) ile ölçülmüş, duygu düzenleme ise sporcularda duygu düzenleme ölçeği aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, 7 günlük ketojenik diyetin kısa süreli ketozis sürecinde enerji metabolizmasını optimize ederek spor performansında belirgin iyileşmeler sağladığını göstermiştir. Özellikle VO 2 max değerlerinde anlamlı bir artış tespit edilmiş ve bu durum, dayanıklılık gerektiren egzersizlerde enerji seviyelerinin artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Psikolojik değerlendirmeler, duygu düzenleme stratejilerinde, özellikle yeniden değerlendirme gibi olumlu stratejilerde kayda değer bir artış olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, stresle başa çıkma becerilerinin desteklenmesi ve bireylerin duygu durum stabilitesinin artması, ketojenik diyetin kısa vadeli psikolojik etkilerinin bir göstergesi olarak değerlendirilmektedir. Bu bulgular, ketojenik diyetin yalnızca spor performansı değil, bireylerin psikolojik iyilik hali üzerinde de olumlu etkiler yaratabileceğini işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to investigate the effects of a 7-day ketogenic diet on sports performance and emotion regulation. The ketogenic diet is a nutritional mode that significantly restricts carbohydrate intake, promotes the metabolic state of ketosis, and utilizes fats as the primary energy source. In addition to its potential to optimize energy production during exercise, the ketogenic diet is increasingly studied for its effects on individuals' emotion regulation strategies and stress management abilities. In this study, 10 participants who regularly exercised followed a ketogenic diet for 7 days, and their sports performance and psychological parameters were evaluated. Sports performance was assessed using the maximum oxygen consumption test (VO 2 max), while emotion regulation was measured with the Emotion Regulation in Athletes Scale. The findings revealed that the 7-day ketogenic diet optimized energy metabolism during the short-term ketosis process and resulted in significant improvements in sports performance. Notably, VO 2 max values showed a meaningful increase, which was associated with enhanced energy levels in endurance-based exercises. Psychological evaluations indicated significant improvements in emotion regulation strategies, particularly in positive strategies such as reappraisal. Additionally, the support for stress management abilities and the increased emotional stability of participants were evaluated as indicators of the short-term psychological effects of the ketogenic diet. These findings suggest that the ketogenic diet positively impacts not only sports performance but also the psychological well-being of individuals. However, further research is needed to explore its long-term effects and applicability across different populations.