Obsesif kompulsif bozukluğa sahip hastalarda sigara kullanımı ile iz sürme testi'nden alınan puanlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between smoking and trail making test scores in patients with obsessive compulsive disorder
- Tez No: 932812
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Obsesif Kompulsif Bozukluk, Sigara Kullanımı, İz Sürme Testi, Yürütücü İşlevler, Obsessive Compulsive Disorder, Smoking, Trail Making Test, Executive Functions
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞA SAHİP HASTALARDA SİGARA KULLANIMI İLE İZ SÜRME TESTİ'NDEN ALINAN PUANLAR ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Bu çalışmada Obsesif Kompulsif Bozukluğa sahip hastalarda sigara kullanımı ile İz Sürme Testi'nden alınan puanlar arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya İstanbul ilinde bulunun Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi'nde tedavi görmekte olan 19-66 yaş aralığında 23 kadın ve 33 erkek olmak üzere toplamda 56 katılımcı katılmıştır. Katılımcılardan 23 kişi sigara kullanmakta, 33 kişi ise sigara kullanmamaktadır. Verilerin toplanması için; Sosyodemografik Bilgi Formu, Yale Brown Obsesyon ve Kompulsiyon Ölçeği (Y-BOCS), İz Sürme Testi (İST) ve sigara kullanan katılımcılar için Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizi için IBM SPSS Statistics (Statistical Package for Social Sciences) 22 Programı kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre; sigara içen ve sigara içmeyen katılımcıların İSAS puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenirken; İSBS, İSAHS, İSBHS, İSADS ve İSBDS puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMİNATİON OF THE RELATİONSHİP BETWEEN SMOKİNG AND TRAİL MAKİNG TEST SCORES İN PATİENTS WİTH OBSESSİVE COMPULSİVE DİSORDER This aim of this study is to examine the relationship between smoking and Trail Making Test scores in patients with Obsessive Compulsive Disorder. A total of 56 participants, 23 female and 33 male, aged between 19-66, who were receiving treatment at Üsküdar University NP Feneryolu Medical Center in Istanbul participated in the study. 23 of the participants were smokers and 33 were non-smokers. The Sociodemographic Information Form, Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale (Y-BOCS), Trail Making Test (TMT) and Fagerstrom Test for Nicotine Dependence were used to collect the data. IBM SPSS Statistics (Statistical Package forSocial Sciences) 22 Program was used to analyze the obtained data. According to the analysis results; a statistically significant difference was observed between the ISAS scores of the smoker and non-smoker participants; no statistically significant difference was observed between the scores of İSBS, İSAHS, İSBHS, İSADS and İSBDS.