2012-2022 yılları arasında kliniğimizde kemik iliği nakli olan pediatrik hastaların böbrek fonksiyonları ve hipertansiyon durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of renal function and hypertension status in pediatric patients who underwent bone marrow transplantation in our clinic between 2012-2022
  1. Tez No: 932823
  2. Yazar: SENA BALTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hematopoetik Kök Hücre Nakli, Hipertansiyon, Böbrek Fonksiyon Kaybı, Pediatri, Hematopoietic Stem Cell Transplantation, Hypertension, Renal Dysfunction, Pediatric
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Giriş ve Amaç: Hematopoetik kök hücre nakli, malign ve non-malign hastalıkların tedavisinde uzun yıllardır başarıyla kullanılan bir yöntemdir. Bu işlem, bağışıklık sistemini yeniden yapılandırarak hastaların yaşam süresini uzatabilir ve yaşam kalitesini artırabilir. Özellikle pediatrik hastalar arasında kök hücre nakli uygulamalarının sıklığı giderek artmaktadır. Ancak, naklin uzun vadeli etkisi sonucunda akut böbrek hasarı, hipertansiyon, proteinüri, hemorajik sistit, kronik böbrek hasarı gelişip morbidite ve mortaliteye sebep olabilir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Ünitesinde 2012-2022 yılları arasında nakil yapılan hastaların sonuçlarının retrospektif olarak değerlendirilmesi, nakil öncesi ve nakilden bir yıl sonra böbrek fonsiyon durumu ve etiyolojik nedenlerin araştırılmasını amaçladık. İdrarda protein varlığını belirlemek amacıyla kalitatif dipstick testi kullanıldı. Schwartz formülü ile tahmini glomerüler filtrasyon hızı ölçülüp KDIGO 2012 ölçütlerine göre kronik böbrek hasarına sahip olup olmadıkları değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %64,1'i erkek, %35,9'u kız idi. Hastaların yaş ortalaması 7,6 idi. Malignite nedeniyle başvuranların oranı %36,7, non-malign hastalıklar nedeniyle başvuranların oranı %63,3 olarak saptandı. Kök hücre kaynağı olarak %62,6 oranında kemik iliği %37,4 oranında periferik kök hücre kullanıldı.Hastaların %66,4'üne myeloablatif, %33,6'sına yoğunluğu azaltılmış hazırlık rejimi kullanıldı. Hastaların %25,2'sinde akut GVHH, %4,4'ünde kronik GVHH saptanmıştır. GVHD'nin en sık gözlenen tutulumları sırasıyla cilt ve bağırsak (%27,9) ve sadece cilt (%22) olarak tespit edildi. Hastaların %54,7'sinde CMV enfeksiyonu ve %43,4'ünde BK virüs enfeksiyonu olduğu tespit edildi. Hemorajik sistit gelişen hastaların oranı %17,4 olarak hesaplandı. Tedavi olarak en sık %50,8 oranında sidofovir ve probenesid kullanıldı. Hastaların %29,9'unda kan kültür üremesi tespit edilmiş olup, en sık %7,3 oranında stafilokok epidermidis üremesi saptandı. Hastaların %13,5'inde nüks saptanıp, ikinci kök hücre naklini olan %9,9 hasta mevcuttu. Beş yıllık sağ kalım oranı %57 ve on yıllık sağ kalım oranı da %57 olduğu tespit edildi. Hastaların cinsiyetlerine göre sağ kalımları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlendi (p=0,760). Hastaların tanıları solid ve lösemik olarak gruplandırılıp sağ kalımları değerlendirildiğinde lösemik hastaların sağ kalım oranları %42, solid kitleye sahip olan hastaların sağ kalım oranları %58 olarak hesaplanmış olup, anlamlı ilişki tespit edildi (p=0,009). Transplantasyon şekline göre ve kök hücre kaynağına göre sağ kalımın anlamlı olarak değişmediği belirlendi. Ayrıca, HLA uygunluk seviyesinin yükseldikçe sağ kalım sürelerinin de istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yükseldiği gözlendi (p=0,001). Akut GVHH olan hastaların sağ kalımı %48 olup akut GVHH geçirmeyenlere göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur (0,004). Hastaların %19,1'inde nakil sonrası hipertansiyon gelişmiş olup sadece %2,8'inde bir yıl sonra hipertansiyon tespit edilmiştir. Hastaların nakil öncesi KDIGO G1 evresinde %92,7, G2 evresinde %5,9, G3a evresinde %0,9, G3b enresinde %0,3 ve G4 evresinde %0,3 hasta tespit edilmiştir. Bir yıl sonra bakılan KDIGO evrelemesinde ise G1 evresinde %84,6, G2 evresinde %9,8, G3a evresinde %1,4, G3b evresinde %3,3, G4 evresinde de %0,9 hasta tespit edilmiş olup hem nakil öncesi hem nakil sonrası G5 evresinde hasta tespit edilmemiştir. Sonuç: Çalışmamız sonucunda kök hücre nakli sonrası böbrek fonksiyon bozukluğuna birçok faktörün sebep olduğu görülmüş oldu. Böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastaların sağ kalımının ciddi oranda azaldığı görülmektedir. Nakil öncesinde ve sonrasında böbrek fonksiyonunu etkileyen hipertansiyon ve enkesiyon durmunu yakından takip edip gerekli önlemlerin alınması oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Hematopoietic stem cell transplantation (HSCT) has been successfully used for decades in the treatment of both malignant and non-malignant diseases. This procedure reconstructs the immune system, extending patients' survival and improving their quality of life. The frequency of HSCT applications has been increasing, particularly in pediatric patients. However, long-term effects of transplantation may lead to complications such as acute kidney injury (AKI), hypertension, proteinuria, hemorrhagic cystitis, and chronic kidney disease (CKD), which significantly contribute to morbidity and mortality. Materials and Methods: In this study, we retrospectively evaluated the outcomes of pediatric patients who underwent HSCT at Çukurova University Faculty of Medicine Pediatric Bone Marrow Transplantation Unit between 2012 and 2022. The renal function status before transplantation and one year post-transplant, as well as etiological factors, were analyzed. The presence of proteinuria was assessed using a qualitative dipstick test. Estimated glomerular filtration rate (eGFR) was calculated using the Schwartz formula, and chronic kidney disease staging was determined based on KDIGO 2012 criteria. Results: Among the patients, 64.1% were male and 35.9% were female, with a mean age of 7.6 years. The proportion of patients undergoing transplantation due to malignancy was 36.7%, whereas 63.3% underwent transplantation for non-malignant conditions. Bone marrow was used as the stem cell source in 62.6% of patients, while 37.4% received peripheral stem cells. Myeloablative conditioning regimens were administered in 66.4% of patients, while 33.6% received reduced-intensity conditioning. Acute graft-versus-host disease (GVHD) was observed in 25.2% of patients, while 4.4% developed chronic GVHD. The most frequently affected organs in GVHD were the skin and intestines (27.9%), followed by isolated skin involvement (22%). Cytomegalovirus (CMV) infection was detected in 54.7% of patients, and BK virus infection was found in 43.4%. The incidence of hemorrhagic cystitis was 17.4%. The most frequently used treatment regimen included cidofovir and probenecid (50.8%). Blood culture positivity was found in 29.9% of patients, with Staphylococcus epidermidis being the most common isolate (7.3%). Disease relapse occurred in 13.5% of patients, and 9.9% required a second HSCT. The 5-year and 10-year survival rates were both 57%. No significant difference was observed in survival rates between genders (p=0.760). When comparing survival rates based on disease type, leukemia patients had a survival rate of 42%, whereas patients with solid tumors had a survival rate of 58%, demonstrating a significant association (p=0.009). The type of transplantation and the stem cell source did not significantly affect survival. However, higher HLA compatibility was associated with significantly improved survival rates (p=0.001). The survival rate of patients who developed acute GVHD was 48%, which was significantly lower than those without acute GVHD (p=0.004). Post-transplant hypertension was observed in 19.1% of patients, whereas only 2.8% remained hypertensive one year later. Based on KDIGO staging before transplantation, 92.7% of patients were classified as G1, 5.9% as G2, 0.9% as G3a, 0.3% as G3b, and 0.3% as G4, with no patients in G5. One year post-transplant, 84.6% were classified as G1, 9.8% as G2, 1.4% as G3a, 3.3% as G3b, and 0.9% as G4, while no patients reached G5. Conclusion: Our findings indicate that multiple factors contribute to renal dysfunction following HSCT. Patients with renal impairment exhibited significantly lower survival rates. Close monitoring and early intervention for hypertension and infections, both pre- and post-transplant, are crucial for preserving renal function and improving long-term outcomes.