Akademisyenlerin uzaktan eğitim sürecinde mesleki yabancılaşma durumunun dijital dönüşüm bağlamında değerlendirmesi
Evaluation of academicians' professional alienation situation in the process of distance education in the context of digital transformation
- Tez No: 932842
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH ARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Akademisyenler, uzaktan eğitim, iş doyumu, dijitalleşme, teknostres, yabancılaşma, Academics, distance education, job satisfaction, digitalization, technostress, alienation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 369
Özet
COVID-19 pandemi sürecinde tüm eğitim kurumları hızlı bir şekilde uzaktan eğitim uygulamasına geçiş yapmıştır. Uzaktan eğitimin, online eğitim yoluyla gerçekleştirilmesi ani bir dijital dönüşüm yaşanmasına neden olmuştur. Bu tezde, yaşanan ani dijital dönüşümün akademisyenlik mesleğindeki etkileri merak edilmiştir. Temel olarak, dijitalleşmeye bağlı olarak gerçekleştirilen uzaktan eğitimin akademisyenlerde işe yabancılaşma duygusuna neden olup olmadığını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bununla birlikte akademisyenlerin dijitalleşme düzeyleri, sürekli teknoloji kullanımına bağlı olarak yaşayabilecekleri teknostres düzeyleri ve iş doyumu düzeyleri de ölçülerek uzaktan eğitimin bu kavramlar üzerindeki etkilerini gözlemlemek amaçlanmıştır. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda, araştırma için en sağlıklı verileri toplayabilmek adına sıralı karma yöntem, araştırmanın yöntemi olarak belirlenmiştir. İlk olarak nicel veri toplama aşaması gerçekleştirilmiş ve anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Nicel veri toplama aşamasında elde edilen genel bilgiler ışığında, fenomenolojik yaklaşımla yarı yapılandırılmış görüşme formu tekniği kullanılarak nitel veri toplama aşaması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni olarak Ankara'da üniversite türü ve unvanı fark etmeksizin görev yapan tüm akademisyenler seçilmiştir. Böylece üniversite türü, unvan, kıdem gibi özellikler arasında daha kapsamlı karşılaştırmalar yapılabilmesi hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda ilk aşamada 400 kişiden oluşan bir örneklem elde edilmiştir. Bu 400 katılımcı içerisinden gönüllü olan 14 katılımcı ile de nitel veri toplama aşaması gerçekleştirilmiştir. Bütün bu uygulamalar neticesinde, yabancılaşma ve iş doyumu kavramlarının katılımcılar açısından farklı değerlendirildiği, iş doyumu arttıkça yabancılaşmanın ve genel olarak teknostres alt boyutlarının da arttığı saptanmıştır. Dijitalleşmenin ise iş doyumunu ve işe yabancılaşmayı artırdığı ancak teknostres düzeyini pek etkilemediği gözlemlenmiştir. Bunun yanında teknostres ve alt boyutları arttıkça yabancılaşma da çoğunlukla azalmaktadır. Bu araştırma Ankara ilindeki üniversitelerde görev yapan akademisyenleri kapsamaktadır. İlerleyen süreçlerde yapay zeka teknolojilerinin de gelişmesiyle birlikte farklı illerdeki üniversitelerle örneklem çoğaltılarak daha kapsamlı bir değerlendirme yapılabilir.
Özet (Çeviri)
During the COVID-19 pandemic, all educational institutions have rapidly switched to distance education. The implementation of distance education through online education has caused a sudden digital transformation. In this thesis, the effects of the sudden digital transformation on the academic profession have been wondered. Basically, it is aimed to reveal whether distance education carried out due to digitalization causes a sense of alienation from work in academics. In addition, it is aimed to observe the effects of distance education on these concepts by measuring the digitalization levels of academics, the technostress levels they may experience due to continuous use of technology, and their job satisfaction levels. In line with the above information, in order to collect the most reliable data for the research, the sequential mixed method was determined as the research method. First, the quantitative data collection phase was carried out and data were collected with the survey technique. In light of the general information obtained in the quantitative data collection phase, the qualitative data collection phase was carried out using the semi-structured interview form technique with the phenomenological approach. All academicians working in Ankara, regardless of their university type and title, were selected as the universe of the research. Thus, it was aimed to make more comprehensive comparisons between characteristics such as university type, title, and seniority. In line with this purpose, a sample of 400 people was obtained in the first phase. The qualitative data collection phase was carried out with 14 volunteer participants out of these 400 participants. As a result of all these applications, it was determined that the concepts of alienation and job satisfaction were evaluated differently by the participants, and as job satisfaction increased, alienation and generally technostress sub-dimensions also increased. It was observed that digitalization increased job satisfaction and job alienation, but did not affect the level of technostress much. In addition, as technostress and its sub-dimensions increased, alienation mostly decreased. This research covers academics working at universities in Ankara. In the future, with the development of artificial intelligence technologies, a more comprehensive evaluation can be made by increasing the sample with universities in different cities.