Uluslararası dergilerde yayımlanan sayı hissi araştırmalarının genel görünümü: Bibliyometrik bir analiz
An overview of number sense research published in international journals: A bibliometric analysis
  1. Tez No: 932890
  2. Yazar: NİLÜFER BAŞER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE KOZA ÇİFTÇİ KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik, Sayı Hissi, Bibliyometrik Analiz, Web of Science, Mathematics, Number Sense, Bibliometric Analysis, Web of Science
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada,“Number Sense”(Sayı Hissi) konusuyla ilgili makalelerin bibliyometrik analizinin yapılması amaçlanmaktadır. Araştırmada, veriler, Web of Science (WoS) veri tabanı üzerinden“number sense”anahtar kelimesi ile taranarak indirilmiştir. Araştırma, 2006-2024 yıllarıyla ve dili İngilizce olan makalelerle sınırlandırılmıştır. Yapılan tarama sonucunda araştırma kriterlerine uygun olan 910 yayın, araştırmaya dâhil edilerek VoSviever programı ile analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre,“number sense”konusuyla ilgili yapılan çalışmaların, yıllara göre artış gösterdiği ve en fazla makalenin 2020 yılında yayınlandığı belirlenmiştir. Makalelerin pek çok farklı alanda 63 kategoriye dağıldığı, ancak en fazla ilginin eğitim ve psikoloji alanında olduğu belirlenmiştir. Yayınlarda yazar olarak adı geçen 2060 yazardan, 29 yayın ile makale sayısı en yüksek yazarın Ben Clarke olduğu, 2492 atıf sayısı ile en yüksek atıf alan yazarın Justin Halberda olduğu belirlenmiştir. Atıf sayılarına göre yapılan analizlerde, yayınların yürütüldüğü toplam 58 ülke belirlenmiş, en yüksek atıf sayısını alan ülkelerin Amerika Birleşik Devletleri ve İtalya olduğu belirlenmiştir. Yayınların yürütüldüğü 765 kurum belirlenmiş, Johns Hopkins Üniversitesi ve Padua Üniversitesi en yüksek atıf alan kurumlar olarak belirlenmiştir. Yayınların kaynaklarına göre atıf sayısı incelendiğinde; 308 kaynak belirlenmiş, en yüksek atıf sayısına sahip olan dergilerin, Journal of Experimental Child Psychology ve Cognition olduğu belirlenmiştir. Yazarların kullandığı anahtar kelimelere göre alandaki konu eğilimleri incelendiğinde; 1898 anahtar kelime belirlenmiş,“number sense”,“matematik”ve“nümerik biliş”kelimelerinin en sık tekrarlanan anahtar kelimeler olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to conduct a bibliometric analysis of the articles on the subject of“Number Sense”. The data were downloaded from the Web of Science (WoS) database by searching with the keyword“number sense”. The research was limited to the years 2006-2024 and English language articles. As a result of the search, 910 publications that met the research criteria were included in the study and analyzed with VoSviever program. According to the research findings, it was determined that the studies on the subject of“number sense”increased over the years and the most articles were published in 2020. It was determined that the articles were distributed in 63 categories in many different fields, but the most interest was in the field of education and psychology. Of the 2060 authors mentioned as authors in the publications, Ben Clarke was the author with the highest number of articles with 29 publications, and Justin Halberda was the author with the highest number of citations with 2492 citations. In the analyses made according to the number of citations, a total of 58 countries where the publications were conducted were determined, and the countries with the highest number of citations were determined to be the United States of America and Italy. A total of 765 institutions were identified, with Johns Hopkins University and the University of Padua being the institutions with the highest number of citations. When the number of citations according to the sources of the publications was analyzed; 308 sources were identified, and the journals with the highest number of citations were Journal of Experimental Child Psychology and Cognition. When the subject trends in the field were analyzed according to the keywords used by the authors; 1898 keywords were identified, and it was determined that“number sense”,“mathematics”and“numerical cognition”were the most frequently repeated keywords.