The Effects of hydrogenated tallow amine acetate on rutile and ilmenite surfaces
Hidrojene tallow amin asetat'ın rutil ve ilmenit yüzeylerine etkisi
  1. Tez No: 93292
  2. Yazar: MUHTEREM KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇETİN HOŞTEN, PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Rutil, ilmenit, flotasyon, sıfır yük noktası, hidrojene tallow amin asetat, temas açısı, yüzey gerilimi, infrared spektrum. vx, Rutile, ilmenite, flotation, isoelectric point, hydrogenated tallow amine acetate, contact angle, surface tension, infrared spectra and conductivity. rv
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
öz HİDROJENE TALLOW AMÎN ASETATIN RUTİL VE ÎLMENİT YÜZEYLERİNE ETKİSİ Köse, Muhterem Doktora, Maden Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof.Dr. Çetin Hoşten Ortak Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Yavuz Topkaya Temmuz 2000, 114 sayfa Rutil ve ilmenitin yüzey ve flotasyon özellikleri birbirine çok benzer davranış göstermektedirler.Bu nedenle flotasyonla bu mineralleri birbirlerinden kabul edilebilir bir verimle ayırmak oldukça zordur. Bu çalışmanın amacı hidrojene tallow amin asetatın (HTAA) rutil ve ilmenit mineralleri üzerindeki etküeşimini açıklamaya yöneliktir. Bu amaçla oldukça saf rutil ve ilmenit mineralleri ile başta elektrokinetic olmak üzere yüzey gerilimleri,temas açılan, infrared spektra, iletkenlik ve mikroflotasybn deneyleri ile HTAA'mn rutil ve ilmenit mineralleri üzerindeki adsorpsiyon mekanizması ortaya konmaya çalışılmıştır.10“ M KNO3 çözeltisi kullanılarak yapılan elektroforez ölçümlerinde rutil ve ilmenitin iep (sıfır yük noktası) değerleri sırasıyla pH 3.5 ve pH 4.4 olarak tespit edilmiştir. 10”4 M HTAA varlığında rutil ve ilmenitin iep değerleri sırasıyla 11.2 ve 11.5 olarak bulunmuştur. Rutil ve ilmenit ınmeraUerinin pH 4-11.5 aralığında benzer temas açısı ve flotasyon davranışları gösterdikleri tespit edilmiştir. Flotasyon deneyleri oxlO“6 M HTAA ilavesiyle pH 12'de rutüin yüzme eğiliminin birden bire sıfira düştüğünü ancak ilmenitin bu pH seviyesinde yüzmeye devam ettiğini göstermiştir. pH 12.5 seviyesine çıkarıldığında her iki mineralin de hiç yüzmedikleri görülmüştür. Bu bulguların ışığında, rutil-ilmenit kanşımımn selektif olarak ayrılmasını sağlamak amacıyla pH 12'de değişik HTAA kosantrasyonlannda selektif flotasyon deneyleri yapılmıştır. Hmemt-rutil karışımı ile pH 12'de 7.5x1ü”6 M HTAA ilave edilerek yapılan deneylerde ilmenitin selektif olarak % 84 verimle kazanılabileceği tespit edilmiştir. Infrared spektrum çalışmalarında HTAA'mn pH 12 ye kadar her iki mineral üzerinde kimyasal bir adsorbsiyon yaptığı tesbit edildi.Ancak pH 12 de ilmenit üzerinde kimyasal bir adsorbsiyon görülürken, rutil üzerinde görülmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF HYDROGENATED TALLOW AMINE ACETATE ON RUTILE AND ILMENITE SURFACES KÖSE, Muhterem Ph. D., Department of Mining Engineering Supervisor : Prof. Dr. Çetin HOŞTEN Co-Supervisor : Prof. Dr. Yavuz TOPKAYA July 2000, 114 pages Rutile and ilmenite have very similar surface properties and flotation characteristics. Therefore, it is difficult to make an effective separation of these minerals by the flotation technique. The purpose of this investigation was to study the adsorption of hydrogenated tallow amine acetate (HTAA) on rutile and ilmenite minerals. First, the floatability characteristics of rutile and ilmenite with HTAA were studied as a function of pH. The determination of adsorption mechanisms of HTAA on the substantially pure minerals of rutile and ilmenite was attempted with the help of electrokinetic, surface tension, and infrared studies, contact angle and conductivity measurements and microflotation experiments. IllThe zeta potential measurements yielded the isoelectric point (iep) of rutile at pH 3.5 and that of ilmenite at pH 4.4 in the presence of 10“2 M KNO3. The iep values of rutile and ilmenite in the presence of 10”4 M HTAA were found to be pH 11.2 and pH 11.5, respectively. Rutile and ilmenite minerals showed similar contact angle and floatability tendencies with hydrogenated tallow amine acetate between pH 4-11.5. Flotation investigations showed that above pH 11.5 the recovery of rutile dropped to zero in the presence of oxlO“6 M hydrogenated tallow amine acetate while ilmenite kept floating at this pH level. When the pH level was adjusted to 12.5, the flotation of both minerals dropped sharply to zero. In the light of these findings a selective separation of ilmenite from ilmenite- ratile mixtures was carried out using 7.5x1ü”6 M HTAA at pH 12. The floatability of ilmenite reached 84 % while rutile floatability remained only at 16 %. The IR spectra studies showed that chemical adsorption of hydrogenated tallow amine acetate occurred on rutile and ilmenite at different pH levels up to about pH 12 in the presence HTAA. However, HTAA chemisorption was observed only on ilmenite at pH 12.