Diallel melezleme uygulanan japon bıldırcını (coturnix coturnix japonica) hatlarında canlı ağırlıklara ait genel ve özel kombinasyon kabiliyetleri
General and specific combination abilities of live weights in japanese quail (coturnix coturnix japonica) lines with diallel crossbreeding
  1. Tez No: 933002
  2. Yazar: ISSAM AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH NURİ ÖZSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Japon bıldırcını, Griffing diallel melezleme, Genel ve özel Kombinasyon Kabiliyeti, Genetik Parametreler, Gompertz modeli, Heterosis, Japanese quail, Griffing diallel crossing, General and specific combining ability, Genetic parameters, Gompertz model, Heterosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu tez çalışmasında, tüy rengine göre ayrılan dört farklı Japon bıldırcının (Coturnix coturnix japonica) büyüme özellikleri incelenmiş olup, arasında uygulanan diallel melezleme sonucu oluşan kombinasyonların büyüme özellikleri, genetik parametreleri ve kombinasyon Kabiliyetlerini incelemesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Ziraat Fakültesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği bünyesindeki Kanatlı Yetiştirme Biriminde bulunan damızlık Japon Bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) hatları kullanılarak tez çalışması yürütülmüştür. Çalışmada, ebeveyn bıldırcınlar Griffing diallel melezleme yöntemi kullanılarak melezlenmiştir. Griffing yöntemiyle yapılan diallel melezleme analizi sonucunda, farklı tüy renklerine sahip hatlar arasında genel ve özel kombinasyon kabiliyetleri değerlendirilmiştir. Çalışmada, ebeveyn ve melezlerin haftalık canlı ağırlıkları incelenmiş ve büyüme performansı Gompertz büyüme eğrisi modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca, genetik parametrelerin tahminiyle eklemeli ve eklemeli olmayan gen etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, özel kombinasyon kabiliyeti (ÖKK) ve genel kombinasyon kabiliyeti (GKK) analiz ederek farklı hatların üstünlükleri belirlenmiş ve heterosis (melez gücü) etkisi incelenmiştir. Çalışmada elde elden sonuçlara göre tüm haftalar için en yüksek canlı ağırlık ortalamaları beyaz tüy rengi (BEY) ebeveyn popülasyonundan elde edilmiştir (4 ve 5 haftalık yaştaki ortalamalar sırasıyla 246.40 ve 295.68 g). Ayrıca uygulanan diallel melezleme sonuçlarına göre en iyi melezleme kombinasyonları BEY hattı ile yapılan melezlemelerin olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, bıldırcın yetiştiriciliğinde et verimi açısından BEY hattının ve BEY ile yapılan melezlemelerin tercih edilmesini desteklemektedir. Araştırmanın tüm yaş gruplarında BEY genotipi en yüksek pozitif GKK değerine sahip olup, canlı ağırlık açısından en üstün performansı sergilemiştir. Diğer genotipler (SAR, SIY ve YAB) genellikle negatif GKK değerleri göstermiştir. ÖKK ise en yüksek değerleri genellikle BEY x SIY, BEY x SAR ve BEY x BEY kombinasyonlarından elde edilmiştir. Eklemeli genetik varyansı; tüm haftalar için yüksek bulunmuş ve eklemeli gen etkilerinin canlı ağırlık üzerinde baskın olduğu görülmüştür. Maternal etkiler; bazı yaş gruplarında istatistiksel olarak önemli bulunmuş, ancak genel olarak katkılarının sınırlı olduğu belirlenmiştir. Çalışmada tahmin edilen dar anlamlı kalıtım derecesi (h²) değerleri 0.55 ile 0.74 arasında değişirken, geniş anlamlı kalıtım derecesi (H²) değerleri 0.67 ile 0.81 arasında bulunmuştur. Bu çalışma genetik ıslah programlarında kullanılabilecek bilgi sağlamakta ve Japon bıldırcınlarının ticari potansiyelini artırmaya yönelik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the growth characteristics of four different Japanese quail (Coturnix coturnix japonica) lines, distinguished by feather color, were studied. The aim was to examine the growth traits, genetic parameters, and combination abilities of the hybrids formed through diallel crossbreeding. For this purpose, the research was conducted using Japanese quail lines from the Poultry Breeding Unit within the Agricultural Research and Application Farm of Isparta University of Applied Sciences, Faculty of Agriculture. In the study, the parent quail were crossbred using the Griffing diallel crossbreeding method. Following the diallel crossbreeding analysis with the Griffing method, the general and specific combining abilities between lines with different feather colors were evaluated. The weekly live weights of the parents and hybrids were examined, and growth performance was analyzed using the Gompertz growth curve model. Additionally, additive and non-additive genetic effects were evaluated by estimating genetic parameters. As a result of the study, specific combining ability (SCA) and general combining ability (GCA) were analyzed, and the superiority of different lines was determined along with the heterosis effects. Based on the results obtained in the study, the highest average live weights for all weeks were obtained from the white feather color (BEY) parent population (the averages for 4 and 5 weeks of age were 246.40 and 295.68 g, respectively). Furthermore, according to the results of the diallel crossbreeding, the best crossbreeding combinations were found to be those made with the BEY line. These results support the preference for the BEY line and its hybrids in terms of meat yield in quail farming. In the study, the BEY genotype exhibited the highest positive GCA values across all age groups and showed the best performance in terms of live weight. The other genotypes (SAR, SIY, and YAB) generally showed negative GCA values. SCA, on the other hand, produced the highest values from combinations of BEY x SIY, BEY x SAR, and BEY x BEY. Additive genetic variance was found to be high for all weeks, with additive genetic effects being dominant on live weight. Maternal effects were found to be statistically significant in some age groups, but their overall contribution was limited. The estimated narrow-sense heritability (h²) values ranged from 0.55 to 0.74, while the broad-sense heritability (H²) values ranged from 0.67 to 0.81. This study provides valuable information for genetic breeding programs and offers suggestions to enhance the commercial potential of Japanese quails.