Groundwater recharge estimation for Küçük Menderes river basin aquifer system
Küçük Menderes nehri havzası akifer sistemi için yeraltısuyu besleniminin hesaplanması
- Tez No: 93301
- Danışmanlar: PROF. HASAN YAZICIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Küçük Menderes River Basin, groundwater recharge, precipitation, water level fluctuation, hydrologic budget. ' IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
öz KÜÇÜK MENDERES NEHRİ HAVZASI AKİFER SİSTEMİ İÇİN YERALTISUYU BESLENİMİNİN HESAPLANMASI GÜNDOĞDU, Arzu Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan Yazıcıgîl Ocak 2000, 181 sayfa Su tablasından süzülen su miktarı olarak tanımlanan yeraltısuyu besleniminin alansal ve zamansal dağılımı, yeraltısuyu yönetim planı çalışmalarında araç olarak kullanılan yeraltısuyu sayısal akış modellerinin hazırlanmasında temel veriyi oluşturur. Bu nedenle, yeraltısuyu beslenim miktarlarının hesaplanması çok önemlidir. Bu konuda çok fazla yaklaşım olmasına rağmen, bazı öngörülen yaklaşımlar eksik veriler yüzünden hidrojeolojik araştırmalarda uygulanamaz. Dolayısıyla, yeraltısuyu miktarının hesaplanmasında mevcut verileri içeren geleneksel beslenim teknikleri kullanılmalı ve birbirinden bağımsız yaklaşımlar karşılaştırmalıdır. Bu çalışmada, Türkiye'deki Küçük Menderes Nehri Havzasındaki yeraltısuyu beslenim miktannın alansal ve zamansal dağılımı üç bağımsız ve ucuz metot kullanılarak hesaplanmıştır. Ova alanı 1110 km2 olan havza, Ege Bölgesi'nde olup, su toplama alanı 3500 km2,dir. Bünyesinde bölgenin ana akiferini bulunduran ovaalanı, sadece yağıştan değil, aynı zamanda ova kıyısında bulunan birikinti koni çökellerine havzanın dağlık kısmından gelen yüzeysel akışan da beslenmektedir. Bu çalışmada kullanılan üç metot, Su Seviyesi Değişimi Metodu, Yağış - Su Seviyesi İlişkisi Metodu (DSİ Metodu), ve Hidrolojik Bilanço Metodudur. Bu metotlardan elde edilen beslenim miktarları karşılaştırılmış ve bazılarının sonuçlannın birbirine uyum sağladığı, bazılannın ise en az birkaç kat farklılık gösterdiği bulunmuştur. Sonuçlara göre, su seviyesi değişimi ve hidrolojik bilanço metotlarından bulunan beslenim oranlan birbirleriyle ve eski çalışmaların sonuçlarıyla iyi bir uyum sağlamıştır. DSİ Metodu ise, akifer sisteminden yıllık çekim değerlerini aşan beslenim miktarlarını vermiştir ki bu değerler su seviyelerinin 1985'den beri düşmekte olduğu göz önüne alınırsa imkansızdır. Sonuç olarak, havzadaki yeraltısuyu kaynaklannın işletilmesiyle ilgili kararlar almadan önce, birden fazla yaklaşımın uygulanması, karşılaştırılması ve havzanın tam anlamıyla kalibre edilmiş sayısal akış modeliyle doğruluğunun kanıtlanması gerekmektedir. Anahtar Kelimeler Küçük Menderes Nehri Havzası, yeraltısuyu beslenimi, yağış, su seviyesi değişimi, hidrolojik bilanço. vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GROUNDWATER RECHARGE ESTIMATION FOR KÜÇÜK MENDERES RIVER BASIN AQUIFER SYSTEM GÜNDO?DU, Arzu M.Sc, Department of Geological Engineering Supervisor Prof. Dr. Hasan Yazıcıgil January 2000, 181 pages Spatial and temporal distribution of groundwater recharge, i.e. the quantity of water that percolates to the water table from the ground surface is the key information in building a numerical groundwater flow model that will be utilized as a tool in groundwater management studies. Therefore it is very important to quantify the groundwater recharge rates. While there are several approaches in estimating groundwater recharge rates, some of the approaches proposed can not be applied in basin wide hydrogeological investigations due to the lack of data. Therefore, some conventional recharge estimation techniques for which data is most often available has to be used in estimating groundwater recharge, and it is desirable to compare a number of independent approaches. In this study, three independent but cheap methods are used to estimate the spatial and temporal distribution of recharge rates in Küçük Menderes River Basin in Turkey. The basin lies in the Aegean Region whose catchment area is 3500 km2 mof which 1110 km2 is covered by the plain. The plain area, underlain by the major aquifer of the region, is recharged not only by precipitation but also runoff from the mountainous part of the watershed along the alluvial cone deposits. Three methods used in this study are; Water Level Fluctuation Method, Precipitation vs Water Level Relation Method (DSİ Method), and Hydrologic Budget Method. The recharge values obtained from these different methods are compared and found that while some of them agree with each other, some vary at least in order of magnitude. The results show that water-level fluctuations and hydrologic budget methods provide recharge rates which compare well with each other and the results of previous studies. DSİ Method, on the other hand, gave recharge rates that exceed the annual abstractions from the aquifer system which seems to be impossible considering the fact that the water levels have been declining in the basin since 1985's. Consequently, it is desirable to apply and compare a number of different approaches and verify the results by a properly calibrated numerical flow model of the basin before decisions to be made about the management of groundwater resources in the basin.