The New urban segregation: The rise of gated enclaves in İstanbul
Yeni mekansal ayrımlaşma: İstanbul'da etrafı çevrili yerleşimlerin ortaya çıkışı
- Tez No: 93300
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ARİF SARGIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Etrafı çevrili yerleşim, kentsellik, toplumsal ayrımlaşma, güvenlik, toplumsal izolasyon. VI, Gated enclave, urbanity, social segregation, security, social isolation
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
oz YENİ MEKANSAL AYRIMLAŞMA: İSTANBUL'DA ETRAFI ÇEVRİLİ YERLEŞİMLERİN ORTAYA ÇIKIŞI Emre, Gönlügür Yüksek Lisans Tezi, Kentsel Tasarım Tez Yöneticisi: Yr. Doç. Dr. Güven A. Sargın Eylül 2000, 113 sayfa Bu çalışma yüksek ahm gücüne sahip yeni bir toplumsal grubun ortaya çıkışıyla eş zamanlı olan yeni konut sunumu biçimlerinin kentsel karakterini sorgulamayı amaçlamaktadır. Türkiye 19801er boyunca ekonomik ve politik alanda yapısal dönüşümler geçirdi. Yine aynı dönemden başlayarak toplumun zengin kesimleri şehirlerin dışına çıkarak özel, kapalı, ve sürekli gözetlenen yerleşim birimlerinde yaşamaya başladılar. Bu etrafı çevrili yerleşimler, şehrin karmaşası, gürültüsü, kalabalığı ve kirine karşı güvenlik ve tecrit sağlamak fikri üstüne kurulu yeni bir yaşam tarzı vaadiyle ilişkilendirilmiş yeni bir meskenkavramı sundukları iddiasındalar. Bu çalışma bu etrafı çevrili yerleşimlerin sosyal ve mekansal yapısını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmadaki temel tez, etrafı çevrili yerleşimlerin toplumda sosyal ayrımlaşmayı körüklediği ve kentsel yaşamı ve kentselliği tehdit ettiğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE NEW URBAN SEGREGATION: THE RISE OF GATED ENCLAVES IN ISTANBUL Gönlügür, Emre M. S., Urban Design Supervisor: Assist. Prof. Dr. Güven A. Sargın September 2000, 113 pages The aim of this study is to question the so-called urban character of new housing provisions in Turkey, which are concomitant with the rise of a new social group having a high purchasing power. Throughout the 1980s Turkey went through the restructuring of her political and economic domains. Concomitantly, since the 1980s the wealthiest section of the society has been retreating toward the outskirts of the city where they would develop privatised, enclosed, and monitored spaces of residence, consumption, leisure, and work. These gated enclaves propose a new concept of residence associated with a so-called whole new life style, which is based upon the idea of total security and isolation against Ulthe disorder, dust, noise, and crowds of the city. It is the social and spatial milieu of these gated enclaves that will be examined in this work. The main thesis in this work is that gated enclaves promote total isolation and segregation within society and hence threaten the very existence of urban life and urbanity.