Interpretation of pile load test data
Kazık yükleme deneylerinin yorumlanması
- Tez No: 93305
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazık yükleme deneyi, fore kazık, çelik boru kazık, vibrex kazık, eksenel basınç, nihai taşıma gücü, oturma, elastik sınır yük. vı, Pile load test, bored pile, steel pipe pile.vibrex pile, axial compression, ultimate bearing capacity, movement, elastic limit load. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
öz KAZIK YÜKLEME DENEYLERİNİN YORUMLANMASI YEŞİM ESAT Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Orhan EROL Aralık 2000, 92 sayfa Kazık yükleme deneyleri genellikle kazık taşıma gücünün tayini için en güvenilir metotlardan biri olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada, yirmi değişik mahalde yapılan kazık yükleme deneylerinin sonuçları değerlendirilmektedir. Bu çalışmada ana tema, Hirany ve Kulhawy (1988) tarafından önerilen özel bir metod ile bulunan nihai taşıma kapasitelerinin değerlendirilmesidir. Bu kriteri kontrol edebilmek için literatürde önerilen sayısız ampirik metodlardan yanlızca üçü, Mazurkiewicz, Chin ve Brinch Hansen ( Kriter %80) metodları kullanılmıştır. Bu metotlar birbirine yakın ve tutarlı sonuçlar vermiştir. Hirany ve Kulhawy (1988) tarafından geliştirilen, yük-oturma grafiğinin başlangıç kısmının değerlendirilmesiyle nihai taşıma gücünün tahminine dayanan, elastic yaklaşımın geçerli olmadığı gözlemlenmiştir.Fore kazıklarda nihai taşıma gücünün tahmininde, elastik yük ile kazık çapının % 0.4 'üne karşılık gelen yük değerlerinin ortalamasının iki katının nihai taşıma gücü olarak alınması daha gerçekçi bir öneri olacaktır. Bu kriter sınırlı oturmaya müsade edilen kazık yükleme deneylerinin yorumlanmasında pratik bir yöntem olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INTERPRETATION OF PILE LOAD TEST DATA ESAT, Yeşim M.S., Department of Civil Engineering Supervision Prof.Dr. Orhan EROL December 2000, 92 pages Pile load testing is generally considered as one of the most reliable methods to determine the bearing capacity of piles. In this study, pile load test results obtained from twenty different sites have been evaluated. The primary objective of this study is to evaluate the ultimate bearing capacities of the piles tested in special refence to the method proposed by Hirany and Kulhawy (1988). In order to check this criteria, various emprical methods suggested in literature namely, Mazurkiewicz's.Chin's and Brinch Hansen's (80 % Criteria) are used. The three methods used gave consistent ultimate capacities. It has been observed that the elastic approach (Hirany and Kulhawy, 1988) based on estimation ultimate bearing capacity from the initial part of the bad - movement curve is not valid. It may be proposed that the average elastic load and the toad at 0.4 % pile diameter displacement would be more realistic to predict ultimate bearing capacity iiibeing equal twice the average value for bored piles. This criteria can be used as a practicle tool for evaluation of proof load test results where only limited settlements are allowed.