Spatially distributed hydrologic modeling approach using geographic information systems
Coğrafi bilgi sistem teknikleri kullanılarak dağılımlı hidrolojik model uygulaması
  1. Tez No: 93306
  2. Yazar: AYNUR ŞENSOY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜNAL ŞORMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrolojik Modelleme, HEC-1, Karasu Havzası, Coğrafi Bilgi Sistemleri, Nehir Ötelemesi. vı, Hydrologic Modeling, HEC-1, Karasu Basin, Geographic Information Systems, Channel Routing. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
oz COĞRAFİ BİLGİ SİSTEM TEKNİKLERİ KULLANILARAK DAĞILIMLI HİDROLOJİK MODEL UYGULAMASI ŞENSOY, Aynur Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Ünal Sorman Eylül 2000, 147 sayfa Dünyanın birçok bölgesinde, özellikle dağlık bölgelerde, kar erimesinden meydana gelen alam önemli bir hidrolojik ve ekonomik faktördür ve bu nedenle akınım ön tahmini su kaynaklan sistemlerinin planlanmasında ve işletilmesinde önemli avantajlar sağlar. Bunun gibi, suyun büyük bir kısmının yüksek dağlardan gelip Fırat Nehri üzerindeki büyük barajlara katıldığı bahar aylarında kar erimesinden kaynaklanan akımın tahmini Türkiye'nin doğu kısmı için de önemli bir çalışmadır. Bu çalışmada, olay bazlı, fiziksel temelli HEC-1 hidrolojik modeli, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) teknikleri kullanılarak Türkiye'nin doğusunda bulunan Karasu Havzası'na uygulanarak 1997 ve 1998 yıllan boyunca yağmurdan ve kar erimesinden meydana gelen hidrograflann benzeşimi yapılmıştır. Tez iki bölümden oluşmaktadır; ilk kısım, Yukan Karasu Havzası'nın akım ölçümistasyonu EİEİ 2 154 'teki alansal ve zamansal dağılımlı ve olay bazlı günlük akımının benzeşimidir. İkinci kısım Yukarı Karasu Havzası'ndan gelen akımın bir nehir kesiti boyunca Ötelenmesi ile birlikte ara althavzalar Çayırlı ve Tercan'dan gelen akımın EİEİ 2151'deki akım ölçüm istasyonundaki simulasyonunu içermektedir. Uygulama sırasında bazı model parametreleri kalibre edilmiş ve hesaplanan hidrograflar akım ölçüm istasyonlarında gözlenen hidrograflarla karşılaştınlmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SPATIALLY DISTRIBUTED HYDROLOGIC MODELING APPROACH USING GEOGRAPHIC INFORMATION SYSTEMS ŞENSOY, Aynur M. Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ali Ünal Sorman September 2000, 147 pages In many parts of the world, especially in mountainous regions, runoff from snowmelt is an important hydrologic and economic factor and therefore, early forecasting brings significant advantages in planning and operation of water resources systems. Likewise, predicting runoff from snowmelt during spring months in the eastern part of Türkiye, where most of the water originate from the high mountains and contribute to the large dams on the Euphrates River, is a crucial study. In this study, an event-type, physically based hydrological model HEC-1 (Hydrologic Engineering Center) is applied to Karasu Basin, located in the eastern part of Türkiye, using Geographic Information Systems (GIS) techniques in order m tc yükseköğretim korulu BÛKfiHANIASyON MERKEZİto simulate rainfall-snowmelt hydrographs during the years 1997 and 1998. The thesis consists of two parts, the first one is the spatially and temporally distributed event-based daily runoff simulation of the Upper Karasu Basin at stream gauging station EIEI 2154. The second study involves runoff simulation contributing from the intermediate subbasins Çayırlı and Tercan as well as routing from Upper Karasu Basin through a channel reach at the runoff gauging station EIEI 2151. Some of the model parameters are calibrated during the application and computed hydrographs are compared with the observed ones at stream gauging stations.