Risk assessment of vertical wall breakwaters using sliding and overturning design criteria
Düşey yüzlü dalgakıranların kayma ve devrilme tasarım kriterlerine göre risk belirlenmesi
  1. Tez No: 93313
  2. Yazar: DENİZ KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN ERGİN, YRD. DOÇ. DR. CAN ELMAR BALAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Coastal Projects, Risk Assessment, Reliability methods, Monte Carlo Simulation, Vertical Wall Breakwaters. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
öz DÜŞEY YÜZLÜ DALGAKIRANLARIN KAYMA VE DEVRİLME TASARIM KRİTERLERİNE GÖRE RİSK BELİRLENMESİ Keskin, Deniz Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ayşen Ergin Ortak Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Can Elmar Balas Aralık 2000, 82 sayfa Bu çalışmanın amacı, tasarım parametrelerindeki belirsizlikleri gözönüne alarak, düşey yüzlü dalgakıranlann güvenirlik seviyesini belirlemektir. I. Seviye tasarım metodu olan geleneksel tasanm uygulaması doğası gereği deterministiktir (belirlenimcidir). Bu metod, tasanm değişkenlerindeki belirsizlikleri gözönüne almadan, güvenlik katsayılan vasıtasıyla uygun seviyedeki yapısal güvenirliği sağlar.Yükleme ve mukavemet değişkenlerinde^ belirsizlikleri gözönüne alan daha gelişmiş güvenirlik metodlan ise ü. ve m. Seviye metodlandır. Kullanılan güvenirliğe dayalı risk belirleme modelinde düşey yüzlü dalgakıranlara etkiyen yükler ile malzeme mukavemetleri, olasılık dağıttırılan ile modellenmektedir. Kırılmamış dalga yükleri altında yapının kayma ve devrilme olasılıktan, E Seviye güvenirlik metodu kullanılarak bulunmuştur. Bu metodla elde edilen sonuçlar, deterministik metod ve m. Seviye tasanm metodu olan Monte Carlo Benzeşimi metodunun sonuçlan ile karşılaştınlmıştır. Anahtar Kelimeler Kıyı Projeleri, Risk Belirlenmesi, Güvenirlik Metodlan, Monte Carlo Benzeşimi, Düşey Yüzlü Dalgakıranlar. VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RISK ASSESMENT OF VERTICAL WALL BREAKWATERS USING SLIDING AND OVERTURNING DESIGN CRITERIA Keskin, Deniz M.S., Department of Civil Engineering Supervisor Prof. Dr. Ayşen Ergin Co-Supervisor Assist. Prof. Dr. Can Elmar Balas December 2000, 82 pages Within the scope of this thesis, the level of reliability of vertical wall breakwaters is studied by considering the uncertainties in the design parameters. Conventional design practice, which is the Level I design method, is deterministic in nature. It provides appropriate levels of structural reliability by the specification of safety factors without considering the uncertainties inherent in design variables. inUpper levels of sophistication, where uncertainties of the involved loading and strength variables are considered, are Level n and Level III reliability methods. In the reliability-based risk assessment used, the loads acting on the vertical wall breakwaters and the structural strength variables are modeled by probability distributions. The probability of failure associated with sliding and overturning failure modes under the action of non-breaking wave forces are determined by the Level n reliability method. The results found by this method are compared with the results obtained by the conventional deterministic method and with the results obtained by Monte Carlo Simulation, which is a Level HI design method.