Thermodynamic modelling of a solar-assisted water-lithium bromide absorption heat pump for floor heating systems
Döşemeden ısıtma sistemleri için güneş destekli su-lityum bromidli soğurmalı ısı pompasının termodinamik modellemesi
- Tez No: 93314
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMİL YAMALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Absorption Heat Pump, Solar Energy, Floor Heating, H20-LiBr IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
öz DÖŞEMEDEN ISITMA SİSTEMLERİ İÇİN GÜNEŞ DESTEKLİ SU-LİTYUM BROMİDLİ SOĞURMALI ISI POMPASININ TERMODİNAMİK MODELLEMESİ KESEN, Burak Y. Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. Cemil YAMALI Mayıs 2000, 219 sayfa Ankara'da, 22.5 kW ısıtma yüküne sahip çift katlı, inşa edilmiş bir ev için tasarlanan döşemeden ısıtma sistemine enerji sağlayan, güneş destekli soğurmalı ısı pompasmm randımanı incelenmiştir. Binadaki mahallerin ısıtma yükleri hesaplanmış ve her mahal için döşemeden ısıtma paneli modellenmiş, bunun sonucunda da soğurmalı ısı pompasmm kapasitesi belirlenmiştir. Güneş enerjisi evaporatöre verilirken, depolama tankmdaki suyun sıcaklığı belli bir değeri aştığında doğrudan döşemeden ısıtmasisteminde dolaştınlir. Tasarlanan: sistemle karşılanamayan ihtiyaçlar ve jeneratöre verilen yüksek-sıcaklık girişi ise yardımcı birimler tarafından karşılanır. Sistemin simülasyonlan Mathcad prograrmndan yararlanılarak ve soğurma çevriminde su-lityum bromid çifti kullanılarak gerçekleştirilnüştir. Bir yıl içerisinde, ısıtma ihtiyacının yaklaşık %30'unun güneş enerjisi ile karşılanırken, bu ihtiyacı karşılamak için harcanan enerjinin %46'sının güneş enerjisi olduğu bulunmuştur. Aynca, -böyle bir sistemin bir yıl içerisinde bir klasik ısıtma sistemine göre %54'e yakm enerji tasarrufu sağlayarak ilk yatırım maliyetim geri ödeme süresinin yaklaşık 22 yıl olacağı ve yüksek yatırım maliyetlerine rağmen, soğurmalı ısı pompasının döşemeden ısıtma sistemi ile birlikte kuUananılmasının, yoğun araştırma ve geliştirme çalışmalarının da etkisi ile klasik ısıtma sisterrderinin yerini alabilecek umut verici bir seçenek olduğu sonucuna varıldı. Anahtar Kerimeler: Soğurmalı Isı Pompası, Güneş Enerjisi, Döşemeden Isıtma, H20-LiBr vı "EC YÜKSEKÖĞRETİM KDRDL8 W)KÜMANTASYON MEMKZS
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMODYNAMIC MODELLING OF A SOLAR-ASSISTED WATER-LITHIUM BROMIDE ABSORPTION HEAT PUMP FOR FLOOR HEATING SYSTEMS KESEN, Burak M.S. Thesis, Department of Mechanical Enginering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Cemil YAMALI May 2000, 219 pages Performance of a solar-assisted absorption heat pump (AHP) supplying energy to a floor heating system, designed for an existing duplex house in Ankara, with a heating load of 22.5 kW is analysed. Heating loads of the spaces in the building were calculated and a floor heating panel was modelled for each space, leading to the capacity of the AHP before it was designed. Solar energy is delivered to the evaporator, whereas in cases when the temperature of the water in the storage tank exceeds a certain value, it is indirectly circulated through the floor heating system. Demands which could not be provided by the system and the high-temperature heat input to the generator are met by auxiliary units. Simulations were carried out with Mathcad program, and the pair water-lithium bromide was used as the working fluid for the absorption cycle. It was found that, in a year, about 30% of the heating demand was met by solar energy while 46% of the energy consumed in supplying this demand was solar energy. Furthermore, such a system "would achieve about 54% saving in energy consumption annuaüy, yielding a pay-back period of about 22 years, by instead of using a conventional heating system, and despite their high initial costs, air absorption heat pump incorporated with a floor heating system is a promising alternative to replace conventional means of heating, with the intense research and development activity going on.