Construction analysis of natural gas pipeline projects by gıs techniques
CBS teknikleri ile doğalgaz boru hattı projelerinin inşaat analizleri
- Tez No: 93318
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHATTİN COŞKUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), İmranlı- Kayseri”Doğal Gaz Boru Hattı, Boru Hattı Aktiviteleri, Öznitelik Veriler, Grafik Veriler, Uygulama Programları, Sorgulama programı (SQL), Analiz, İşletme. vı, Geographic Information System (GIS), İmranlı-Kayseri”Natural Gas Pipeline Project, Pipeline Activities, Attribute Data, Graphical Data, Application Programs, Structured Query Language (SQL), Analysis, Management lv
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz CBS TEKNİKLERİ İLE DOĞAL GAZ BORU HATTI PROJELERİNİN İNŞAAT ANALİZLERİ KORKMAZ, ÖMER Yüksek Lisans, inşaat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Bahattin Coşkun Yardımcı Tez Danışmanı: Doç. Dr. Kamil Eren Mayıs 2000, 206 sayfa Boru hattı projeleri yüzlerce hatta binlerce kilometre mesafelere uzanan önemli mühendislik çalışmalarındandır. Geniş bir coğrafi alan üzerine yayılan boru hattı inşaat aktivitilerinin planlanması, organizasyonu ve yürütülmesi işlemleri, Coğrafi Bilgi Sisteleri(CBS) teknoloji ve tekniklerinin uygulanması sayesinde daha etkili bir biçimde yapılabilir. Bu çalışmada seçilen bazı proje aktivitelerine ait grafik ve öznitelik bilgiler derlenerek bir veri tabanı oluştulmuştur. Boru inşaatına ait eldeki verilerin kullanılması, tekrar formatlanmasını ve düzenlenmesini gerektirmiştir. Objeler ve bunlara ait öznitelik bilgilerin oluşturulması mevcut CBS yazılımları kullanılarak gerçekleştirilmiştir.Boru hattı inşaat aktivitelerinin planlanmasının, organizasyonunun ve yürütülmesinin CBS ortamında yapılabilmesi için 6 adet uyguluma programı geliştirilmiştir. Uygulama ve sorgulama programları kullanılarak, inşaat esnasında karşılaşılan ve özel bilgi gerektiren beklenmedik durumlar ve problemler giderilebilir. Bu çalışmada bu tip programlardan birkaç tanesi yazılmıştır. Bu çalışma ile elde edilen sonuçlar gösteriyor ki, Coğrafi Bigi Sistemleri (CBS) inşaat ile ilgili geniş bir veritabanı sağlamakla beraber proje aktivitelerini daha etkin bir biçimde organize ettiğinden işgücü ve malzeme kaynakları ile beraber zaman ve para tasarrufu sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CONSTRUCTION ANALYSIS OF NATURAL GAS PIPELINE PROJECTS BY GIS TECHNIQUES KORKMAZ, ÖMER M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Bahattin Coşkun Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kamil Eren May 2000, 206 pages The pipeline projects going over hundreds and thousands of kilometers are challenging engineering works. The planning, organizing and execution of pipeline construction activities which are spread over a large geographic area can be carried out more effectively by employing of Geographic Information System(GIS) technologies. A geographic data base incorporating the graphic and attribute data of some selected project activities is constructed in this study. Data conversion are utilized for reformatting and restructuring of existing construction 111related activities information. Available software is used to create GIS compatible objects and related attribute data. Several application programs were developed to facilitate planning and executions of construction activities as well as to store and manipulate the geographic data in an effective and efficient manner. The unexpected situations and problems faced during the work as well as specific information required for different reasons can be handled by application programs and SQL queries. Six such application programs were written and used in this study. The results obtained from the study indicate that GIS provides usefull tools to handle large amount of construction related data as well as to organize and execute the project activities effectively resulting savings in human and material resources and in time and in money.