Cobalt removal from zinc sulfate solutions prior to zinc electrowinning by cementation
Çinko elektrokazanımı öncesi kobaltın çöktürülerek çinkosülfat çözeltilerinden uzaklaştırılması
- Tez No: 93319
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kobalt, sementasyon, çöktürme, arseniküçoksit, çinko-kalay alaşımı vı, Cobalt, cementation, precipitation, arsenic trioxide, zinc-tin alloy IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
öz ÇİNKO ELEKTROKAZANIMI ÖNCESİ KOBALTIN ÇÖKTÜRÜLEREK ÇİNKOSÜLFAT ÇÖZELTİLERİNDEN UZAKLAŞTIRILMASI Ergin, Güvenç Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz A. Topkaya Temmuz 2000, 101 sayfa Bu tezin amacı arseniküçoksitin bir aktivatör olarak kullanıldığı kobaltın çöktürülmesini incelemek ve yeni bir katkı olan %3,5 kalay içeren çinko alaşımı tozunu test etmektir. Bu çalışma kapsamında 150 g/l Zn ve 75 mg/1 Co içeren, manyetik olarak sabit bir hızla karıştırılan sentetik liç çözeltisinden kobaltın çöktürülmesinin optimum şartlan bulunmaya çalışılmıştır. AS2O3 ile yapılan deneylerde incelenen parametreler arseniküçoksit miktarı, bakırsülfat ve çinko tozu eklemeleri, çöktürme süresi ve sıcaklığıdır. Arseniküçoksit eklenmeden yeni çeşit bir alaşımla yapılan deneylerde optimize edilen parametreler eklenen çinko alaşımı ve bakırsülfat miktarları, çöktürme süresi ve sıcaklıktır. Optimum koşullarda elde edilen çökeleklerin X ışınları kırınımı (XRD) analizleri yapılmış ve çökelekler elektron tarama mikroskobunda (SEM) incelenmiştir.Katı AS2O3 kullanıldığında kobaltın çöktürülmesi için 0,160 g/l AS2O3, 0,40 g/l C11SO4.5H2O, 4,0 g/l çinko tozu eklemeleri, bir saat çöktürme süresi ve 85°C çöktürme sıcaklığı optimum koşullar olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan çimko alaşımı eklenerek kobaltın ortamdan uzaklaştırılması için optimum koşullar 6,42 g/l Zn-Sn alaşımı ve 0,40 g/l Q1SO4.5H2O eklenmesi, yarım saat çöktürme süresi, 85°C çöktürme sıcaklığı olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COBALT REMOVAL FROM ZINC SULFATE SOLUTIONS PRIOR TO ZINC ELECTROWINNING BY CEMENTATION Ergin, Güvenç M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yavuz A. Topkaya July 2000, 101 pages The aim of this thesis was to study the precipitation of cobalt by using arsenic trioxide as an activator and to test a new additive, which was 3.5% Sn containing zinc alloy powder. The optimum conditions of precipitation of cobalt from a synthetic leach solution having 150 g/1 Zn and 75 mg/1 Co were investigated at a constant magnetic stirring speed throughout the course of this study. The parameters researched with AS2O3 were the amounts of arsenic trioxide, copper sulfate and zinc powder additions, precipitation duration and temperature. While using the new-type of alloy powder without arsenic trioxide addition, the parameters optimized were the amounts of zinc alloy and copper sulfate additions, duration of precipitation and temperature. The XRD and SEM studies of the cementates obtained under the optimum conditions were also carried out. IllThe optimum conditions of precipitation of cobalt determined by using solid AS2O3 were as follows: 0.160 g/l AS2O3, 0.40 g/1 CuS04.5H20, 4.0 g/1 zinc powder additions, 1 hour precipitation duration at 85°C precipitation temperature. On the other hand, the optimum conditions of recovery of cobalt with the addition of zinc alloy, were determined to be 6.42 g/1 Zn-Sn alloy, 0.40 g/1 CuS04.5H20 additions in halfan hour of precipitating duration at 85°C precipitation temperature.