Psöriazis hastalarında non-invaziv skorlamaların vibrasyon kontrollü transient elastografi aracılığıyla ölçülen karaciğer steatozu ve fibrozunu tahmin etmedeki performansının değerlendirilmesi
  1. Tez No: 933188
  2. Yazar: ŞEHNAZ AKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. COŞKUN ÖZER DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Metabolik disfonksiyonla ile ilişkili steatozlu karaciğer hastalığı, Psöriazis, Non-invaziv skorlamalar, Karaciğer fibrozu, Karaciğer steatozu, Metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease, Psoriasis, Non-invasive scoring systems, Liver fibrosis, Liver steatosis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dahiliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Psöriazis hastalarında, metabolik disfonksiyona bağlı steatotik karaciğer hastalığı (MASLD)'nın sıklığının arttığı bilinmektedir. Bu nedenle, psöriazis hastalarında karaciğer steatozunun değerlendirilmesi ve fibroz açısından risk altındaki bireylerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı, anlamlı karaciğer fibrozu ve hepatik steatozun tahmininde kullanılan non-invaziv skorlamaların psöriazis hastalarındaki performansını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 113 psöriazis tanılı hasta prospektif olarak dahil edilmiştir. Tüm hastaların, uygun vibrasyon kontrollü transient elastografi (VCTE) aracılığıyla karaciğer sertlik ölçümü (LSM) ve kontrollü atenuasyon parametresi (CAP) ölçümleri yapılmıştır. LSM ≥ 8 kPa olması anlamlı fibroz (F2–F4) ve CAP ≥ 259 dB/m olması anlamlı hepatik steatoz (S2-3) olarak kabul edilmiştir. Non-invaziv skorlamaların anlamlı fibroz ve steatozu tahmin etme performansı, AUROC eğrileri ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Toplamda 113 hastanın 76'sı (%67) VCTE ölçümü sonrası MASLD tanısı almıştır. BARD skoru (AUROC=0,692), anlamlı fibroz tahmininde en iyi performansı gösterirken, FIB-4 (AUROC=0,535), APRI (AUROC=0,609), NFS (AUROC=0,631) ve SAFE (AUROC=0,678) sırasıyla daha düşük başarı göstermiştir. MASLD olanlarda, en iyi tahmin başarısını SAFE skoru (AUROC=0,776) ve takiben BARD skoru (AUROC=0,716) göstermiştir. SAFE skoru %95 ile anlamlı fibrozu dışlamada en yüksek negatif prediktif değeri göstermiştir. FLI skoru (AUROC=0,867), anlamlı steatozun tahmininde en yüksek performansı sağlarken, HSI (AUROC=0,813) ve MAFLD-S (AUROC=0,833) de iyi ayrım gücü sunmuştur. Sonuç: Psöriazis hastalarında mevcut non-invaziv fibroz skorlamaları anlamlı karaciğer fibrozu tayininde yüksek yanlış pozitif oranlarına sahip olduğundan suboptimal performans sergilemektedir. Bununla birlikte, yüksek negatif prediktif değerleri göstermesi sebebiyle anlamlı fibrozu dışlamada işe yarayabilirler. FLI, HSI ve MAFLD-S ise psöriazisli hastalarda klinik olarak anlamlı steatozu doğru bir şekilde tahmin edebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is well known that the prevalence of metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease (MASLD) increases in psoriasis patients. Therefore, evaluating hepatic steatosis in psoriasis patients and identifying individuals at risk for fibrosis are necessary. The aim of this study is to evaluate the performance of non-invasive scoring systems used to predict significant liver fibrosis and hepatic steatosis in psoriasis patients. Materials and Methods: A total of 113 patients diagnosed with psoriasis were prospectively included in the study. Liver stiffness measurement (LSM) and controlled attenuation parameter (CAP) measurements were performed in all patients using vibration-controlled transient elastography (VCTE). LSM ≥ 8 kPa was considered significant fibrosis (F2–F4), and CAP ≥ 259 dB/m was considered significant hepatic steatosis (S2-3). The performance of non-invasive scoring systems in predicting significant fibrosis and steatosis was evaluated using AUROC curves. Results: Of the 113 patients, 76 (67%) were diagnosed with MASLD after VCTE measurement. The BARD score (AUROC=0.692) showed the best performance in predicting significant fibrosis, while FIB-4 (AUROC=0.535), APRI (AUROC=0.609), NFS (AUROC=0.631), and SAFE (AUROC=0.678) performed with lower success rates. Among those with MASLD, the SAFE score (AUROC=0.776) showed the best predictive accuracy, followed by the BARD score (AUROC=0.716). The SAFE score demonstrated the highest negative predictive value (95%) for excluding significant fibrosis. The FLI score (AUROC=0.867) provided the highest performance in predicting significant steatosis, followed by HSI (AUROC=0.813) and MAFLD-S (AUROC=0.833), which also showed good discriminatory power. Conclusion: Existing non-invasive fibrosis scoring systems in psoriasis patients demonstrate suboptimal performance due to high false-positive rates in diagnosing significant liver fibrosis. However, due to their high negative predictive values, they can be useful in excluding significant fibrosis. FLI, HSI, and MAFLD-S can accurately predict clinically significant steatosis in psoriasis patients.