Mathematical model of effect of welding parameters on weld bead geometry of aluminum 5086 alloy
5086 aluminyum alaşımında kaynak parametrelerinin kaynak dikiş geometrisine etkisinin matematik modellenmesi
- Tez No: 93329
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPAY ANKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kaynak dikiş geometrisi, kaynak parametrelerinin etkisi, kaynağın matematiği, kaynakta ısı akışı. M, Weld bead geometry, effect of welding parameters, mathematics of welding, heat flow during welding. w
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
öz 5086 ALÜMİNYUM ALAŞIMINDA KAYNAK PARAMETERELERİNİN NÜFUZİYET PROFİLİNE ETKİSİNİN MATEMATİK MODELLENMESİ Koç, Barış Yüksek Lisans, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Alpay ANKARA Aralık 2000, 81 sayfa Bu çalışmada kaynak parametrelerinin yani; kaynak hızı, kaynak akımı ve voltajının kaynak dikiş geometrisine etkisi kondüksiyon tipli ısı akış modeli ile yorumlanacak ve deneysel kaynak dikiş geometrisi ile matematik modelin verdiği kaynak dikiş geometrisi arasındaki uyum araştırılacaktır. Kaynak dikiş geometrisini matematiksel olarak ifade etmek için 2-boyutlu ısı akış denklemi uygulanmıştır. Bu modele göre, bütün kaynak parametrelerinin etkisini tek bir grafikte görebilmek içinkoordinatlar ve sıcaklık boyutsuz parametrelere dökülmüş ve erime izotermleri MathCAD yazılımı ile 2-boyutlu ısı akış denkleminin ifade ettiği şekilde grafiklenmiştir. Sonra, çeşitli kaynak parametrelerinde kaynak dikiş geometrisindeki değişiklikleri araştırmak için kaynaklar yapılmıştır ve bunlar MathCAD'' in verdiği erime izotermleri ile karşılaştırılmıştır. Bu amaç için değişik aralıktaki kaynak parametrelerinde kaplama, alın ve T-köşe kaynakları yapılmış ve kaynaklanmış plakaların“quasi stationary”termal hale erişmiş olmak için onuncu santimetrelerinden enine kesitler alınmıştır. Sonra bu kesitler kaynak dikiş geometrisini göstermek için metalografik numune hazırlama işlemini takiben makro dağlanmıştır. Ondan sonra, kaynak dikiş genişliğini ve derinliğini daha kesin ölçmek için bunların makro fotoğrafları çekilmiştir. Son olarak, gerçek kaynak dikiş geometrileriyle matematiksel modelinki arasındaki fark tartışılmıştır ve bunların genel eğiliminin uyuştuğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MATHEMATICAL MODEL OF EFFECT OF WELDING PARAMETERS ON WELD BEAD GEOMETRY OF ALUMINUM 5086 ALLOY Koç, Barış M. Sc, Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor: Prof. Dr. Alpay ANKARA December 2000, 81 pages In this study, effect of welding parameters namely, welding speed, current and voltage, on the weld bead geometry will be interpreted using conduction type heat flow equation and an agreement will be sought out between the experimental weld bead geometry and the utilized mathematical model. In order to express the weld bead geometry mathematically, 2- dimensional heat flow equation is applied. In view of this model, coordinates and the temperature are cast into dimensionless iiiparameters to be able see the effect of all welding parameters in one chart and then the fusion isotherms are graphed as predicted by the 2- dimensional heat flow equation using MathCAD software. Then actual welds at various welding parameters are performed to investigate the weld bead geometry changes with the welding parameters and they are compared with the fusion isotherm graphs yielded by MathCAD. For this aim bead-on plate, butt and T-fillet weldings are performed and the welded plates are sectioned transversely at the tenth centimeter of welds in order to reach to quasistationary thermal state of the weld. Next, metallographically prepared cross-sections are macroetched to reveal the weld bead geometry. After that, macro photographs of them are taken to measure the weld bead width and depth more accurately. Finally, difference between the actual weld bead geometries and the mathematical model ones are discussed and it is concluded that the general trend of them are in agreement.