Development of a computer program for multi-element predominance area diagrams
Çok elementli kararlı alan diyagramları için bir bilgisayar programı geliştirilmesi
- Tez No: 93330
 - Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK KARAKAYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kararlı Alan Diyagramı, Çok Elementti Sistemler, Bilgisayar Programı, Faz Kararlılığı, Termodinamik VI, Predominance Area Diagram, Multi-element Systems, Phase Stability, Interactive Computer Program, Thermodynamics IV
 - Yıl: 2000
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 84
Özet
öz ÇOK ELEMENTLİ KARARLI ALAN DİYAGRAMLARI İÇİN BİR BİLGİSAYAR PROGRAMI GELİŞTİRİLMESİ Konca, Erkan Yüksek Lisans Tezi, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. ishak Karakaya Temmuz 2000, 70 sayfa SKOP v.2 programı genişletilerek SKOP v.3 programı geliştirilmiştir. SKOP programı ismini“Sistemlerin Kararlı Oluşum Potansiyeli”cümlesindeki kelimelerin baş harflerinden almaktadır. SKOP v.2 de olduğu gibi SKOP v.3, hesaplamalarda temel termodinamik değerleri kullanmaktadır. Sistemi belirleyen elementlerin, sabit sıcaklığın ve diyagram eksenlerinin girilmesi basit bir diyagram hesaplamak için yeterli olmaktadır. Bu sürümde, ara fazların da bulunduğu bir sistemin çok elementti kararlı alan diyagramını çizebilmek için kullanıcının o sistem için muhtemel diyagramlardan birini seçmesi gerekmektedir. Ayrıca, SKOP v.3 bünyesinde gelişmiş bir eksen seçimi özelliği bulundurmaktadır. Bir elementin veya bileşiğin kısmi basıncının (aktivitesinin) logaritması veya bir elementin kısmi basıncının (aktivitesinin) o elementi içeren bir bileşiğin kısmi basıncına (aktivitesine) oranının logaritması eksen olarak seçilebilmektedir. Farklı koşullarda hesaplanmış diyagramların üst üste yerleştirilebilmesi ve büyütülmüş veri tabanı mevcut programın yeni özellikleri arasındadır. Programın kullanımını ve yeni eklenen özelliklerini göstermek için örnek diyagramlar çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT OF A COMPUTER PROGRAM FOR MULTI-ELEMENT PREDOMINANCE AREA DIAGRAMS Konca, Erkan M.S., Department of Metallurgical and Materials Engineering Supervisor. Prof. Dr. Ishak Karakaya July 2000, 70 pages SKOP v.3 program has been developed by expanding SKOP v.2 program. The name SKOP is given as an abbreviation of Turkish words“Sistemlerin Kararlı Oluşum Potansiyeli”. Like SKOP v.2, SKOP v.3 uses elementary thermodynamic data for computations. Entering elements that build up the system, constant temperature and diagram axes are sufficient to calculate a simple diagram. Construction of multi-element predominance area diagrams, in present version, requires user to select a diagram from a list of possible diagrams for a system where intermediate phases are present. In addition, SKOP v.3 has an advanced axis selection utility. Logarithm of partial pressures, activities or ratios of partial pressures or activities of compounds to one of the elements that form the compound can be selected as an axis. Superimposition of diagrams calculated at different conditions and extended database are additional features of the current program. Several examples are given to explain the new features and the use of the program. Ill