On some conceptual frameworks in architectural criticism: Re-reading architecture within the context of moss media and concumer culture
Mimarlık eleştirisi içindeki bazı kavramsal çerçeveler üzerine
- Tez No: 93334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDİ GÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: mimarlık eleştirisi, kent bağlamı, kültürel bağlam vı TEC rtffittöĞKTÎM HDHBDUB, architectural criticism, urban context, cultural context. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
öz MİMARLIK ELEŞTİRİSİ İÇİNDEKİ BAZI KAVRAMSAL ÇERÇEVELER ÜZERİNE: MİMARLIĞI MEDYA VE TÜKETİM KÜLTÜRÜ BAĞLAMIYLA BİRLİKTE YENİDEN OKUMAK KARAKAŞ, Deniz Yüksek Lisans, Mimarlık Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Abdi GÜZER Haziran 2000, 79 Sayfa Mimarlıkta eleştiri, genel olarak, mimarlık ürünlerini ah oldukları bağlamlardan bağımsız olarak temsil ederken, mimarlığın kendi referansları üzerinden, mimarlık ürününe değerler ve anlamlar atfeder. Buna karşın, medya etkisindeki tüketim toplumunun koşullarında, bitmiş yapı formu gündelik gerçeklikle buluştuğu zaman, farklı anlamlar ve değerler kazanabilir. Bu açıdan, mimarlık eleştirisi, aslında bitmiş yapı formunu, yapay bir ortamda sunarken, mimarlığın bağlamsal özelliklerini de gözardı etmektedir. Bu çalışma, mimarlık ürününe içinde bulunduğu fiziksel bağlamdan bakarak, kültürel, ekonomik, teknolojik alandaki değişikliklerin getirdiği yeni koşullarçerçevisinde mimarlığın bağlamsal dönüşümünün doğasını anlamaya yönelik yaklaşımları tartışır. Bu noktadan hareketle, temelde mimarlık eleştirisi içindeki baza farklı anlayış ve tutumlar yeniden incelenir. Aynı zamanda, kentsel ve kültürel alanlara gönderme yapan çok disiplinli tartışma ortamı için, mimarlık ürününü anlamaya yönelik yeni bir eleştirisel duyarlık için alternatif zemin arayışları üzerinde durur. Sonuç olarak, çalışmadan amaçlanan, mimarlık eleştirisi için yeni bir önerme değildir. Amaç, mimarlık ürününü, yani bitmiş yapı formunu, tekil değil, değerler bütünü içinde irdeleyerek, mimarlık eleştirisi içindeki bazı kavramsal çerçeveleri tartışmaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON SOME CONCEPTUAL FRAMEWORKS IN ARCHITECTURAL CRITICISM: RE-READING ARCHITECTURE WITHIN THE CONTEXT OF MASS MEDIA AND CONSUMER CULTURE KARAKAŞ, Deniz M.Arch., Department of Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Abdi GÜZER June 2000, 79 pages Criticism, in architecture, generally, represents the architectural products independent from their own contexts and assigns values and meanings from architecture's self-referential domains. On the other hand, under the conditions of media dominated consumer society, the built form when faced with the everyday reality, might gain different values and meanings. From this perspective, architectural criticism, apparently, displays the final built form both in a superficial medium, and disregards the contextual aspects of architecture. Analyzing the architectural object from its own physical context, that the object itself is position in, this study discusses approaches towards understanding IIIthe nature of contextual transformation of architecture in the frame of contemporary conditions that comes existency due to the changes in the field of culture, economics, and technology. Starting from this point, the study, primarily, examines some different attitudes and stances in architectural criticism. At the same time, it intends to provide a ground for multi disciplinary discussions that refers to urban and cultural domains and focuses on alternative grounds for a new critical sense towards understanding the architectural object. Finally, this study does not intend to propose a new frame for architectural criticism. Instead, it is a search towards understanding alternative critical frames for final built form-the architectural object-within their contextual aspects.