Development and testing of kinematic data acquisition for a gait analysis system
Bir yürüme analiz sistemi için kinematik veri toplama araçlarının geliştirilmesi ve test edilmesi
  1. Tez No: 93335
  2. Yazar: YİĞİT KARPAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yürüme Analizi, Kinematik Veri toplama, Kamera Kalibrasyonu, Kamera Doğrusallaştırması, Yürüme Analiz Sisteminin Değerlendirilmesi. VI, Gait Analysis, Kinematic Data Acquisition, Camera Calibration, Camera Linearization, Evaluation of Gait Analysis System. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
oz BİR YÜRÜME ANALİZ SİSTEMİ İÇİN KİNEMATİK VERİ TOPLAMA ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ VE TEST EDİLMESİ Karpat, Yiğit Yüksek Lisans, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. S. Turgut Tümer Ocak 2000, 133 sayfa Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümünde kurulan yürüme analiz sistemi, vücut üzerine yerleştirilen işaret noktalarının 3 boyutlu koordinatlarını hesaplamak için uygun kalibre edilmiş altı kamera kullanmaktadır. Bu tezin asıl amacı, Kiss (Kas iskelet sistemi) olarak adlandırılan O.D.T.Ü yürüme analiz sisteminin kinematik veri toplama yazılımı için kamera kalibrasyon algoritmasının geliştirilmesidir. Mevcut Kiss donanımı ile programlanan ve test edilen değişik kalibrasyon yöntemleri, lenslerdeki yüksek optik çarpılmalardan dolayı tatmin edici sonuçlar vermemiştir. Dolayısıyla, bir kamera doğrusallaştırma algoritması kamera kalibrasyonu ile bMeştirilmiştir. Sonuçların hesaplanması sırasında, Direkt Doğrusal Dönüşüm (DDD) tekniği ve 300 işaret noktalı bir pano kullanan kamera doğrusallaştırma algoritması Kiss 1C IÜKSEKÖĞRETİM KURULU ©OIS&MAMâSYON ESEMESİyazılımına eklenmiştir. Kinematik veri toplama sisteminin doğruluğu ve çözünürlüğü, yürüme analiz laboratuarlarında genel olarak uygulanan testler sonucunda hesaplanmıştır. Sonuçlar Kiss yürüme analiz sisteminin performansının tatmin edici olduğunu göstermiş ve dolayısıyla tez amacına ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DEVELOPMENT AND TESTING OF KINEMATIC DATA ACQUISITION TOOLS FOR A GAIT ANALYSIS SYSTEM Karpat, Yiğit M.S., Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. S. Turgut Turner January 2000, 133 pages The gait analysis system established at the Mechanical Engineering Department of METU employed six CCD-cameras, which needed to be properly calibrated for the determination of 3-D coordinates of markers placed on body segments. The main objective of this thesis was to develop the camera calibration algorithm for the kinematic data acquisition software of the METU Gait Analysis System, called Kiss (Kinematic support system). Different calibration methods have been programmed and tested with the existing hardware of Kiss, due to excessive lens distortions these calibration methods did not give satisfactory results. Therefore, a camera linearization algorithm has been coupled with the camera calibration. IllUpon evaluation of results, camera calibration algorithm based on Direct Linear Transformation (DLT) technique, and camera linearization algorithm which utilizes a perfect grid of 300 markers have been implemented into the Kiss software. Accuracy and resolution of the kinematic data acquisition system has been determined through a set of tests which are generally used for the assessment of the gait analysis laboratories. The results indicated that the performance of the resulting kinematic data acquisition system of Kiss is quite satisfactory, and therefore the objective of the thesis has been successfully achieved.