Determination of user awareness and appreciation on the issues of urban design in the specifics of housing environments
Konut çevrelerinin tasarımında kullanılan kentsel tasarım ilkelerine ilişkin kullanıcı takdir ve farkındalığının belirlenmesi
- Tez No: 93344
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kullanıcı Farkındalığı, Kullanıcı Takdiri, Konut, Kentsel Tasarım, Fayda vı, User Awareness, User Appreciation, Housing, Urban Design, Utility IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
öz KONUT ÇEVRELERİNİN TASARIMINDA KULLANILAN KENTSEL TASARIM İLKELERİNE İLİŞKİN KULLANICI TAKDİR VE FARKINDALIĞININ BELİRLENMESİ MERTYÜREK, Serkan Yüksek Lisans, Kentsel Tasarım, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Türel Aralık, 2000, 149 sayfa Bu çalışma tasarımcıların ve kullanıcıların mekan anlayışlarını oluşturan faktörlerle ilgilenmektedir. Buna ek olarak, söz konusu kapsamda tezin hedeflerine ve temel mantığına uygun olarak kullanıcılar ve tasarlayıcılar arasında somut bağlar kurabilmek amacıyla arazi planlama prosedürleri tamamlayıcı bir anlayışla ele alınmıştır. Dahası, Odtükent konut alanında çalışmanın hipotezini test etmeye yarayacak deneysel ipuçları bulabilmek için bir ampirik çalışma gerçekleştirilmiştir. Tezin amacı bir konut çevresi özelinde Kentsel Tasanm ilkelerine yönelik olarak kullanıcıların farkındalıklarını ve takdirlerini belirlemektir. Bu çalışma sonucundaki çıktılar ve bulgular herhangi bir konut geliştirme projesinde hedefler ve objektiflerin belirlenmesinde yardımcı olabilir. Ek olarak, bu tezkonjunktürde giderek önem kazanmaya başlayan ve yaşanabilir çvreler yaratılmasında kilit rolde olduğuna inanılan kullanıcı hakimiyetinin güçlendirilmesine hizmet etmektedir. Tez içerisinde, tasarlayıcıların mekan anlayışlarının kendi formal eğitimleri ve deneyimleri, kendi kimlikleri ve varlıkları özgün bir tasarım çerçevesinin özel koşullarına endekslenmiş bir takım durumsal faktörlerle şekillendiği düşünülmektedir. Bunun karşısında, kullanıcıların mekan anlayışlarının temel olarak iki kategori etkisinde şekillendiği düşünülmektedir. Bunlardan birincisi algılama, tanımlama ve zihinsel imajlar gibi psikolojik faktörler ve ikincisi de; mahremiyet, kişisel mekan, sınırsal davranış gibi mekansal davranış kalıplarının gelişmesinde önemli rolü olan temel insani ihtiyaçlardır. Tezin içeriğinde tasarlayıcının deneyim ve formal eğitiminin tezin belkemiğini oluşturması düşünülmüştür. Bu konuyu oluşturan alt başlıklar kullanıcıların farkındalıklarının test edildiği temel alanları oluşturmak için seçilmişlerdir. Bununla paralel bir çizgide, ampirik çalışmanın yapısı da tezin 'deneyim ve formal eğitim' bölümünün içeriğine gore yapılandırılmıştır. Sonuçlar, tasarlayıcıların işlevsel konulara yönelik düşüncelerinin kullanıcılar tarafından öncelikle algılandığını ve takdir edildiğini göstermiştir. Finalde, tasarlayıcıların, zamanlarının ve enerjilerinin daha büyük bir bölümünü hemen hemen bütün tasarım müdahalerinin temel amacını oluşturan 'kullanıcıların faydasının artırılmasına' yönelik olarak kullanmaları gerektiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF USER AWARENESS AND APPRECIATION ON THE ISSUES OF URBAN DESIGN IN THE SPECIFICS OF HOUSING ENVIRONMENTS MERTYÜREK, Serkan M.Cp. in Urban Design, Department of City and Regional Planning Supervisor : Prof. Dr. Ali Türel December, 2000, 149 pages This study concerned with the facts that shape designer's and user's understanding of space. Additionally, site planning procedures were covered in a supplementary purpose to form the bond between the understanding of designers and users with respect to the rationale and goal of the thesis. Moreover, an empirical study has been carried out in Odtiikent Housing District to find out empirical clues to test the hypothesis of the study. The scope of the thesis is to determine user awareness and appreciation on the concerns of Urban Design in a housing environment. The final output and findings from this study could be helpful in determination of purposes and objectives in a particular housing development project. Furthermore, this iiithesis serve to emphasize user primacy, which is a strengthening policy in the conjuncture that is believed to be in a key role to create livable settlements In the thesis, the understandings of designers were thought to be conditioned by experience and formal education, their personality and some situational factors, existence of which are indexed to circumstances of a specific design context. In return, users understandings were considered to take form under the influence of two categories; the first are psychological factors such as perception, cognition and mental images and the second are basic human needs such as privacy, personal space and territoriality, which have imperative impacts in development of spatial behavior. Within the content of the thesis, the experience and formal education have been considered as a base to structure the backbone of the thesis. The factors that form the specific subject have been selected to constitute the major areas of interest in which awareness of users were tested. In line with this, the structure of the empirical study has been laid down with reference to the content of the chapter of 'experience and formal education'. Consequently, the results showed that designer's consideration toward functional aspects are priori perceived and appreciated by users. Finally, it has been mentioned that designers should reserve more time and energy to increase the utility of users, which is presented in the thesis to be almost an associated purpose to any design intervention.