The Stability assessment of Geçilmez tunnel, Giresun
Geçilmez tüneli sağlamlık ve duraylılık değerlendirmesi, Giresun
  1. Tez No: 93345
  2. Yazar: SERKAN MURATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: durayhlık, jeoloji haritası, mühendislik jeolojisi karakterleri, kaya sınıflaması, RMR sistem, Q sistem, NATM, jeoteknik parametre, tünel zemini, tünel portali, destek sistemi, jeoteknik model, yapım aşaması, tünel yapımı, Unwedge bilgisayar programı, yerinde ve ikincil stress, Phases bilgisayar programı VI, stability, geological map, engineering geological characteristic, rock mass classification, RMR system, Q system, NATM, geotechnical parameters, tunnel ground, tunnel portals, support systems, geotechnical model, costruction stage, tunneling, Unwedge, in situ and induced stress, Phases. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
oz GEÇİLMEZ TÜNELİ SAĞLAMLIK VE DURAYLILIK DEĞERLENDİRMESİ, GİRESUN Muratlı, Serkan Yüksek Lisans, Jeoloji Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Haluk Akgün Eylül 2000, 189 sayfa Bu çalışma, Karadeniz Devlet Sahil Yolu iyileştirme projesi kapsamındaki yapılması önerilen Geçilmez tünelinin sağlamlık ve duraylıllığının kontrol edilmesi ve değerlendirilmesi ile ilgilidir. Çalışmaya ilk önce daha sonraki çalışmalara temel olması bakımından tünel civarının detay jeoloji haritasının yapımı ve tünel zeminini oluşturan kayaçlarm mühendislik jeolojisi tanımlarının yapılmasıyla başlanmıştır. Çalışmanın ikinci ve takip eden üçüncü kısmında ise tünel zeminini oluşturan kayaçlarm kaya sınıflamaları RMR sistem, Q-sistem ve NATM sistemleri ile yapılmış ve tünel duraylılığının ve sağlamlığının denetlenmesi için çok önemli olan jeoteknik parametreler belirlenmiştir. Çalışmanın dördüncü aşamasında ise belirlenen uygun jeoteknik parametrelerle tünelin portal şevlerinde olası potansiyelkaya şev kaymaları kinematik ve limit denge analizleri yapılmış, bunun yanında tünel yapımı esnasında jeolojik süreksizlikler boyunca oluşabilecek kama tipi kaymalar ise“Unwedge”adlı bilgisayar programı yardımıyla belirlenmiş ve gerekli destek sistemleri önerilmiştir. Çalışmanın son aşamasında ise tünel açıldıktan sonra tünel çevresinde oluşan yerinde ve ikincil stres dağılımları ve deformasyonlan ile kullanılan destek sistemlerinin kaya ile olan ilişkilileri“Phases”adlı bilgisayar programı kullanılarak incelenmiştir. Sonuç olarak tünel zeminini en iyi temsil eden jeoteknik model oluşturulmaya çalışılmış, tünel yapımı esnasında karşılaşılabilecek jeoteknik sorunlar önceden tespit edilmiş, çözülmüş ve tünel yapımı esnasında izlenmesi gereken yapım aşamaları ve metodlan belirlenmiş ve önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE STABILITY ASSESSMENT OF GEÇİLMEZ TUNNEL, GİRESUN Muratlı, Serkan M.S., Department of Geological Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Haluk Akgün September 2000, 189 pages This study is about the stability assessment and design of the proposed Geçilmez tunnel, which is going to be constructed in Giresun for the improvement of the highway along the Black Sea coast. During the study, first a detailed geological map of the study area was prepared and the geological engineering characteristics of the rocks were determined to obtain a background knowledge about the study area. The second task, was the ditermination of rock mass classification of the tunnel ground using RMR-system, Q-system and NATM. The third task was to geotechnically study the tunnel ground and to obtain the significant geotechnical parameters that will be used for the stability analysis of tunnel. In the fourth task, using the appropriate geotechnical parameters, rock slope stability kinematic and limit equilibrium analysis were completed at the portals of the tunnel and the PC program“Unwedge”was used to identify the structurally controlled instabilities and the required support systems that should be used to overcome these problems were determined. iliIn the fifth task, the geological model of the tunnel ground was prepared and with the related geotechnical parameters, the in situ and induced stress distributions and deformations around the tunnel was investigated and the interaction of the supports with the rock was analysed with, the PC program“Phases.”As a result, the most appropriate and approximate geotechnical model of the tunnel ground was prepared and the stability problems that could be faced during tunnel construction was determined and analyzed. As a final step, the outlines of construction stages and methods that should be followed during tunnelling was offered.