Extracellular protease activity of thermophilic bacteria isolated from Turkish soils and hot springs
Türkiye'nin toprak ve sıcak su kaynaklarından izole edilmiş termofilik bakterilerin hücre dışı proteaz aktivitesi
  1. Tez No: 93343
  2. Yazar: FATMA SEDA YÜCELER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞEGÜL OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Hücre dışı proteazlar, termofilik bakteri, kazein, pH optimizasyonu, sıcaklık optimizasyonu, proteaz inhibitörleri vı, Extracellular proteases, thermophilic bacteria, casein, pH optimization, temperature optimization, protease inhibitors IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
oz TÜRKİYE'NİN TOPRAK VE SICAK SU KAYNAKLARINDAN İZOLE EDİLMİŞ TERMOFİLİK BAKTERİLERİN HÜCRE DIŞI PROTEAZ AKTİVİTESİ YÜCELER FATMA SEDA Yüksek Lisans, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Ayşegül OZAN Eylül, 2000, 77 sayfa Bu çalışma Türkiyenin toprak alanlarından ve sıcak su kaynaklarından önceden izole edilmiş termofilik bakterilerdeki toplam hücre dışı proteaz aktivitesinin incelenmesini içermektedir. Çalışmada enzim aktivitesinin araştırılabilmesi için onbir termofilik bakteri izolatı kullanılmıştır. Hücre dışı proteaz aktivitesinin tayininde kazein substrat olarak kullanılmıştır. Hücre dışı proteaz aktivitesi 280 nm'deki absorbans artışının sürekli gözlenmesiyle takip edilmiştir.Toplam proteazlar için pH ve sıcaklık optimaları belirlenmiştir ve pH optimizasyon çalışmaları 70°C'de yürütülmüştür. Hücre dışı proteazların izolatların biri için reaksiyon pH optiması 6, üçü için 7,beşi için 8, ikisi için 9olarak tesbit edilmiştir. Kültür süpernatanında bulunan onbir izolatın proteaz reaksiyonlarının optimum sıcaklıkları her bir izolat için bulunan optimum pH değerlerinde belirlenmiştir. Toplam hücre dışı proteaz aktivitesinin reaksiyon sıcaklık optiması onbir bakteriyel izolattan yedisi için 70°C, biri için 65°C ve üçü için 60°C olarak belirlenmiştir. Her bir izolat için bulunan optimum pH ve sıcaklık değerleri kullanılarak proteaz inhibitor kokteylinin toplam hücre dışı proteaz aktivitesi üzerindeki etkileri test edilmiştir. Onbir termofilik bakteri izolatı için toplam hücre dışı proteaz aktivitesinin inhibisyonunun, kullanılan proteaz inhibitörü miktarına bağlı olduğu gösterilmiştir. Depolama stabilitesi çalışmaları için dört izolat gelişigüzel seçilmiştir. Sonuçlar, kültür süpernatanlarının 24 saat oda sıcaklığında bekletilmesinin toplam hücre dışı proteaz aktivitesinin tesbit edilecek seviyede değişmesine yol açmadığını göstermiştir. Bu sonuca göre izolatların hücre dışı proteazları oldukça dayanıklıdır. Enzimlerin bu dayanıklılığı, deterjan katkı maddesi olarak ya da diğer endüstriyel işlemlerde kullanılabilmeleri için bir kriter oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXTRACELLULAR PROTEASE ACTIVITY OF THERMOPHILIC BACTERIA ISOLATED FROM TURKISH SOILS AND HOT SPRINGS YÜCELER FATMA SEDA M.Sc, Department of Biology Supervisor: Assist. Prof. Dr. Ayşegül OZAN September, 2000, 77 pages The present work describes the investigation of total extracellular protease activity of thermophilic bacteria formerly isolated from Turkish soils and hot springs. In this study, eleven thermophilic bacterial isolates were used to survey the enzyme activity. Extracellular protease activity assay was carried out by using casein as the substrate. Extracellular protease activity was followed by continuous monitoring of increase of absorbance at 280 nm. The reaction optima for pH and temperature of the total proteases were determined and the pH optimization studies were carried out at 70°C. The reaction pH optima for extracellular proteases were determined as 6.0 for one, 7.0 for three, 8.0 for five and 9.0 for two of the isolates. The optimum temperatures of the protease reactions in the culture supernatants of the ineleven isolates were then determined at their optimal pH. The reaction temperature optima for the total extracellular protease activity were determined as 70°C for seven, 65°C for one, and 60°C for three of the eleven bacterial isolates. Using the optimal pH and temperature values found for each isolate, the effect of protease inhibitor cocktail were tested on total extracellular protease activity. The total protease activity was inhibited by the addition of the mixture of protease inhibitors. The inhibition of total extracellular protease activity was dependent on the amount of protease inhibitor used in the assays for all the eleven thermophilic bacterial isolates. Four of the isolates were randomly chosen for the storage stability assays. The results indicated that upon keeping the culture supernatants 24 hours at room temperature, the total extracellular protease activity did not change at the level of detection. This suggested that the extracellular proteases of these isolates were highly stable. This durability of the enzymes may be one of the criteria for their being candidates as detergent additives or their applications in other industrial processes.