Thermal ve mechanical properties of ultra high modulus polyethylene fiber reinforced poly (methyl methacrylate) cured by gamma radiation used as a dental base
Gamma ışınları ile hazırlanıp kaide plağı olarak kullanılan çok yüksek modüllü polietilen lifleri ile kuvvetlendirilmiş poli (metil metakrilatın) ısıl ve mekanik özellikleri
  1. Tez No: 93346
  2. Yazar: TUĞBA ŞEKEROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ USANMAZ, PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Polimerler, Diş Malzemeleri, Gamma İşınlan, Reolojik ve İsıl Özellikler, Poli(methyl methacrylate)'ın Kuvvetlendirilmesi, ÇYMPE lif. VI, Polymers, Dental Materials, Physical, Mechanical and Thermal Properties, Reinforcement of Poly(methyl methacrylate), UHMPE Fiber IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET GAMMA IŞINLARIYLA HAZIRLANIP KAİDE PLAĞI OLARAK KULLANILAN ÇOK YÜKSEK MODÜLLÜ POLİETİLEN LİFLERİ İLE KUVVETLENDİRİLMİŞ POLİ(METİL METAKRİLAT)IN ISIL VE MEKANİK ÖZELLİKLERİ Şekeroğlu, Tuğba Yüksek Lisans, Polimer Bilim ve Teknolojisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali Usanmaz Y. Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Teoman Tinçer Şubat 2000, 61 sayfa Bu çalışma, diş hekimliğinde kaide plağı olarak kullanılan, farklı miktarda çok yüksek modüllü polietilen (ÇYMPE) lifleri eklenen ve ısı ile polimerleşen poli(metil metakrilat)ın gamma ışınlan ile farklı kürleşme periodlarmdaki mekanik ve ısısal özelliklerine etkilerinin saptanması ile ilgilidir. Bu amaçla, poli(metil metakrilat) örneklerine öncelikle 1, 1.5 ve 2 ağırlıkça % ÇYMPE lifleri eklenmiş, 60°C de polimerleştirilmiş ve sırasıyla 5, 10, 15, 30, 60, 120 ve 180 dakikaya kadar.gamma ışınlan ile kürlendirilmiştir. Bu örneklerin analizi için, viskometrik, ısı ve mekanik incelemeler yapılmıştır. Örneklerin ısıl ve reolojik özelliklerinin belirlenmesi için DSC ve DMA kullanılmıştır. Molekül ağırlıklannm, kürleşme zamanlanna bağlı olarak önemli bir değişiklik göstermedikleri ve yüksek kürleşme zamanlannda çapraz bağlantınıngörülmediği sonucuna varılmıştır. DMA metodunun DSC metoduna göre camsı geçiş sıcaklığının tespiti ve mikromekanik davranışlarının saptanması için daha hassas olduğu anlaşılmıştır. Bu çalışmadaki tüm sonuçlar, gamma ışınlarıyla kürleştirme yapmanın, yüksek molekül ağırlığına sahip, porositesi düşük ve çapraz bağlan çok az olan homojen bir polimer elde etmedeki en iyi yol olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THERMAL AND MECHANICAL PROPERTIES OF ULTRA HIGH MODULUS POLYETHYLENE FIBER REINFORCED POLY(METHYL METHACRYCLATE) CURED BY GAMMA RADIATION USED AS A DENTAL BASE Şekeroğlu, Tuğba M.Sc, Department of Polymer Science and Technology Supervisor: Prof. Dr. Ali Usanmaz Co-Supervisor: Prof. Dr. Teoman Tinçer February 2000, 61 pages This study aims to determine some thermal and mechanical properties of heat activated poly(methyl methacrylate) reinforced with ultra high modulus polyethylene (UHMPE) fiber used as denture base material in dentistry under different curing cycles by gamma radiation. For this purpose, poly(methyl methacrylate) samples were prepared with %1, %1.5, %2 UHMPE fiber weight concentration and were first polymerized by heat at 60°C, then cured by gamma radiation for 5, 10, 15, 30, 60, 120 and 180 minutes. The viscosity measurement, thermal and mechanical characterization were performed. IllDMA, DSC and TGA were used to determine Theological and thermal behavior of samples. It was concluded that molecular weights do not change significantly with curing time and less crosslinking was observed even at high curing periods. The exothermic peak in DSC showed further crosslinking for the samples that were irradiated at shorter period. It was noted that the DMA method was more sensitive than DSC method for obtaining glass transition temperature and over all micromechanical behavior. All these discussions in this study reveal out the gamma curing as a superior method for producing high molecular weight homogeneous polymers with low porosity and limited crosslinking.