Underwater survey and archaeometrical analysis on coastal archaeology along the mediterrarean coasts of Anatolia
Anadolu'nun Akdeniz kıyılarının kıyısal arkeolojisi üzerine sualtı araştırmaları ve arkeometrik incelemeler
  1. Tez No: 93350
  2. Yazar: VOLKAN EVRİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY ÖKE, DOÇ. DR. AHMET CEVDET YALÇINER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeometri, Archaeometry
  6. Anahtar Kelimeler: Arkeometri, Sualtı Arkeolojisi, Çapa, Taş Çapa, Denizel Ticaret Yollan, İnce Kesit, X işim Kınnımı, Doğu Akdeniz, Kilikya, Kilikya Kıyılan, 4)DTU SuatarTopluluğUy^odrum Sualü^Arkeoloji Müzesi, Kaş^ UluburunJBatığı VI, Archaeometry, Underwater Archaeology, Anchor, Stone Anchor, Maritime Trade Route, Thin Section, X-Ray Diffraction, Eastern Mediterranean, Cilicia, Cilician Coasts, METU Subaqua Society, Bodrum Museum of Underwater Archaeology, Kaş Uluburun Wreck. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
öz ANADOLU'NUN AKDENİZ KIYILARIMIN KIYISAL ARKEOLOJİSİ ÜZERİNE SUALTI ARAŞTIRMALARI VE ARKEOMETRİK İNCELEMELER EVRİN, Volkan Yüksek Lisans, Arkeometri Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Gülay ÖKE Ortak Tez Yöneticisi: Doç.Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER Eylül 2000, 82 sayfa Bu tez, Anadolu'nun Akdeniz kıyılarının kıyısal arkeoloji bakımından önemini, Bronz Devrindeki Denizel Ticaret Yolları bakış açısı ile tartışmaktadır. Bu çalışma, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sualtı Topluluğu (ODTÜ-SAT) üyelerinin keşifleri ve çalışmaları ile yapılmıştır. Denizel ticaret yollarının değerlendirilmesinde ana konu olarak da taş çapalar ele alınmıştır. Taş çapa hakkında önce genel bilgiler verilip, sonrasında Doğu Akdeniz kıyıları boyunca yaşamış uygarlıklara ait taş çapaların karakteristik özellikleri ve tiplemeleri, taş çapalar üzerinde yapılmış önceki çalışmaların ışığında incelenmiştir.Bu tezde asıl üzerinde durulan konu ise Türkiye kıyılarında yapılmış çalışmalar ve Kilikya kıyılarında görülen, Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi'nde (BSAM) sergilenen ve ayrıca Kaş Uluburun Batığı'ndan (KUB) çıkarılan bazı taş çapalardır. ODTÜ-SAT'ın Kilikya Araştırmalan'mn sonuçlan değerlendirilip, Anadolu'nun Doğu Akdeniz kıyılarının önemi üzerinde durulmuştur. Bu kıyılarda bulunan taş çapaların, şekil ve özellikler açısından Doğu Akdeniz'de görülen taş çapalarla benzeştiği görülmüştür. Bunun yanında, BSAM'da sergilenmekte olan ve ayrıca KUB'dan çıkarılan bazı örnekler üzerinde yapılan arkeometrik incelemeler kısaca değerlendirilmiştir. Bu çapalar üzerinde yapılan ince kesit ve X işim kırınım analizi yöntemleri ile elde edilen sonuçlar gösterilmiştir. Çalışılan on sekiz örnek içinde, sekiz örnek volkanik kayaçlardan, dokuz örnek tortul kayaçlardan ve bir örnek de başkalaşım kayaçlanndan oluşmuştur. Volkanik ve başkalaşım kayaçlanndan oluşan örneklerin tamamı üç delikli taş çapalardır. Fakat, tortul kayaçlardan oluşan taş çapalarda ise hem üç delikli hem de tek delikli örnekler vardır. Ayrıca, volkanik ve başkalaşım kayaçlanndan oluşan taş çapalann çoğu dikdörtgene yakın bir şekildedir. Anadolu'nun Doğu Akdeniz kıyılanımı, Doğu Akdeniz Denizel Ticaret Yollan bakımından önemi gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT UNDERWATER SURVEY AND ARCHAEOMETRICAL ANALYSIS ON COASTAL ARCHAEOLOGY ALONG THE MEDITERRANEAN COASTS OF ANATOLIA EVRİN, Volkan M.Sc, Archaeometry Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Gülay ÖKE Co-Supervisor: Assoc.Prof.Dr. Ahmet Cevdet YALÇINER September 2000, 82 pages This thesis discusses the importance of the coastal archaeology along the Mediterranean Coasts of Anatolia according to the Eastern Mediterranean Trade Routes in the Bronze Age. This study is mainly based on the expeditions and underwater studies of METU Subaqua Society's Members. The main subject is the stone anchor, which is an important clue of the determining the maritime routes in the past. The explanation of stone anchors is given basically first, then the typology and characteristics of the stone anchors for some civilizations along the Eastern 111Mediterranean are discussed with the help of the previous studies on the stone anchor. The main parts of this thesis are based on the researches on Türkiye and the stone anchors from Cilician Coasts, Bodrum Museum of Underwater Archaeology (BMUA) and also the samples of the Kaş Uluburun Wreck (KUW). The findings and results of the METU-SAT Cilicia Researches are determined and the importance of East Mediterranean Coasts of Anatolia is commented. The found stone anchors at these coasts are very similar to the Eastern Mediterranean stone anchors according to the their shapes and characteristics. Then archaeometrical investigations on the stone anchors exhibited at BMUA and also the samples of KUW are briefly determined. The results of the Thin Sections and the X-Ray Powder Diffraction Analysis that on the stone anchors of BMUA and the samples of KUW are showed. Within eighteen samples studied, eight samples are made of volcanic, nine of samples are made of sedimentary and one is made of metamorphic rocks. All stone anchors made of volcanic and metamorphic rocks are three-hole stone anchors. Whereas stone anchors made of sedimentary rocks either three-hole or single-hole. Also, most of the stone anchors made of volcanic and metamorphic rocks are almost rectangular in shape. The importance of the East Mediterranean Coasts of Anatolia according to the maritime trade routes on the Eastern Mediterranean Coasts is showed.