A Case study for credit ratings of a gas cycled power plant financed by project finance in Turkey
Türkiye'de proje finansmanı ile finanse edilen bir gaz çevrim enerji santralinin kredi derecelendirmesi (reyting) ile ilgili bir vaka çalışması
  1. Tez No: 93351
  2. Yazar: OĞUZ KAAN KİZİROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. METİN ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Finansmanı, Kredi Derecelendirme, Risk, Risk Kriterleri, Gaz Çevrim Enerji Santralleri, Kredi Analiz Raporu, Gelişmekte Olan Ülke. ^kümahtasyon mkrkezi, Project Finance, Credit Rating, Risk, Risk Criteria, Gas Cycled Power Plants, Credit Analysis Report, Developing Country. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
oz GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDEN TÜRKİYE'DE PROJE FİNANSMANI İLE FİNANSE EDİLEN BİR GAZ ÇEVRİM ENERJİ SANTRALİNİN KREDİ DERECELENDİRİLMESİ (RATING) İLE İLGİLİ BİR VAKA ÇALIŞMASI KİZİROGLU, Oğuz Kaan Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Metin ARKAN Şubat 2000, 155 sayfe Gelişmekte olan ülkeler, altyapı yatırımlarının finansmanında kullanılmak üzere yüksek derecede finansmana ihtiyaç duymaktadırlar. Bu nedenle, son yularda hükümetler altyapı yatırımları için gerekli uzun vadeli ve yüksek miktardaki fonların sağlanabilmesi için, proje finansman tekniğini kullanmışlardır. Proje finansmanı, bir projenin finansmanı için alman borcun ana para ve feiz ödemelerinin, kendi gelir akışı vasıtası ile işletme süresi boyunca geri ödenmesidir. Proje finansmanı, yüklenicilere bilanço dışı bir finansman sağlar. Hükümetler de bu teknik vasıtası ile altyapı yatırımı sırasında doğabilecek inşaat, finansal ve işletme risklerini özel sektöre ( yüklenicilere ) transfer eder.Kredi derecelendirmeleri ve derecelendirmelerin temelindeki araştırmalar, planlanan yatırımların risk değerlendirmeleri ve başarısız olabilmeleri hakkında kullanılabilecek, bağımsız ve objektif mihenk noktalandır. Kredi derecelendirmeleri, firmaların kredi kaliteleri hakkındaki görüşleridir ve de kredi derecelendirme kuruluşlarının geniş deneyimlerine dayanmaktadır. Bu çalışma kapsamı içinde; Birinci olarak, gaz çevrim enerji santrallerinin finansmanında kullanılan proje finansman tekniği geniş şekilde irdelenmektedir. İkinci olarak, gelişmekte olan ülkelerde, proje finansmanı ile finanse edilen enerji santrallerinin kredi derecelendirmesinde kullanılacak bir risk tablosu hazırlanması için kredi, derecelendirmesi (reyting) hakkında bilgi verilmiş vede bir risk tablosu hazırlanmıştır. Son olarak, Türkiye'de proje finansmanı ile finanse edilen bir gaz çevrim santrali vak'a olarak incelenerek, kredi risk derecelendirme cetveli yardımıyla kredi notu verilmiş ve bir kredi analiz raporu hazılanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CASE STUDY FOR CREDIT RATINGS OF A GAS CYCLED POWER PLANT FINANCED BY PROJECT FINANCE IN A DEVELOPING COUNTRY; TURKEY KİZİRO?LU, Oğuz Kaan M.S., Department of Civil Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Metin ARIKAN February 2000, 155 pages Developing countries are faced with a high need of funds for investment in infrastructure projects. So, in recent years governments used the project finance method to finance infrastructure projects which require funds with long maturity and high volume. Project finance is the repayment of the debt and debt's interest by the project's own revenue stream during the project's lifetime on timely basis. It provides off-balance sheet financing to the sponsors and enables the government to transfer the debt burden and risks for construction, finance and operation of the infrastructure to the private sector. Credit ratings and the research, on which ratings rest, offer an independent, objective benchmark for the evaluation of the risks and vulnerability of investments. mCredit ratings are the opinions on the credit quality of the project. Ratings assigned rely on the extensive experience of the credit rating agencies. Within the context of the thesis; First, the project finance method in financing gas cycled power plant is examined. Secondly, the use of credit ratings and the major risk criteria in the analysis of a gas cycled power plant, which is financed by project finance in developing countries, is studied in order to form a checklist for the risks in credit rating evaluation. Finally, a project financed gas cycled power plant in Turkey is taken as a case for the determination and preparation of the credit rating and credit analysis report respectively.