Siyasal reklamlarda bir ikna unsuru olarak dini sembollerin kullanımı: 2023 seçimleri örneğinde karşılaştırmalı göstergebilimsel bir analiz
The use of religious symbols as an element of persuasion in political advertisements: A comparative semiotic analysis in the case of 2023 elections
  1. Tez No: 933505
  2. Yazar: MUHAMMET HİKMET OKUTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RACİ TAŞCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Siyasal Reklam, İkna, Dini Unsur, Göstergebilim, Political Communication, Political Advertising, Persuasion, Religious Element, Semiotics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Günümüzde siyasal iletişim, geniş halk kitlelerine oy kullanma hakkının tanınmasıyla başlamıştır. Kitle iletişim araçlarının hızlı gelişimi ve siyasi rekabetin artışı, siyasal iletişim çalışmalarının daha profesyonel bir boyut kazanmasına ve bu alana verilen önemin artmasına yol açmıştır. Tarihsel süreçte siyasal iletişimde önemli bir yere sahip olan siyasal reklamlar, özellikle seçim dönemlerinde siyasi aktörler tarafından sıkça başvurulan bir iletişim aracı olmuştur. Yeni iletişim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte siyasal reklamlar dönüşüm geçirmiş ve artık daha kısa sürede daha geniş bir seçmen kitlesine ulaşabilmiştir. Özellikle internetin yaygınlaşmasıyla siyasal reklamlarda köklü değişiklikler yaşanmış ve kitle iletişim araçları, siyasal reklamların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlamıştır. Siyasal reklamlarda dini sembollerin kullanımı, reklamcılık sektöründe etkili bir yöntem olarak görülmektedir. Siyasal reklamlarda din unsurunun önemi, yalnızca geleneksel yapısından kaynaklanmamakta; aynı zamanda toplumsal hafızayı ve bilinci yönlendirme gücünden ileri gelmektedir. Bir siyasi partinin, içinde bulunduğu toplumun varoluşuna ve yaşam felsefesine şekil veren din olgusundan tamamen soyutlanarak iktidara ulaşması ise neredeyse imkânsızdır. Öte yandan, dini unsurların siyasal reklamlarda bir ikna unsuru olarak kullanımı, dini kaynaklardan farklı bir şekilde gerçekleşmektedir. Bu doğrultuda, bu çalışmada Ak Parti ve CHP'nin 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde resmi YouTube kanalları üzerinden yayımlanan ve arşivlerinde yer alan siyasal reklamlarda kullanılan dini unsurların tespiti amaçlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, Ak Parti'nin siyasal reklamlarında daha fazla dini unsura yer verdiği belirlenmiştir. Ayrıca, farklı dini unsurların kullanıldığı siyasal reklamlarda seçmene, geçmiş dönemlerde yaşanan olaylar anlatılarak dini unsurlar üzerinden ikna edici mesajlar iletilmiştir. CHP'nin siyasal reklamlarında ise yalnızca başörtüsünün dini bir unsur olarak yer aldığı ve bu reklamların dini unsurlar bakımından Ak Parti'ye kıyasla daha yetersiz olduğu tespit edilmiştir. İki parti arasındaki bu farkın, partilerin ideolojik yapıları ve seçmen kitlesini tanıma biçimleriyle ilgili olduğu değerlendirilmektedir. Bu çalışma, her ne kadar Türkiye özelinde bir araştırma olsa da çalışmanın kapsamını, diğer İslam ülkelerinde ve hatta Müslüman olmayan toplumlarda gerçekleştirilen siyasal reklamları da kapsayacak şekilde genişletmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
Modern political communication began with the granting of voting rights to large segments of the population. The rapid advancement of mass communication tools and the intensification of political competition have contributed to a more professional approach to political communication and increased attention to this field. Historically, political advertisements have played a significant role in political communication and have been a frequently used tool by political actors, especially during election periods. With the development of new communication technologies, political advertisements have undergone a transformation, enabling them to reach a broader audience in a shorter time. In particular, the widespread use of the internet has brought about significant changes in political advertising, allowing mass communication tools to be utilized more effectively in political campaigns. The use of religious symbols in political advertisements is considered an effective strategy in the advertising sector. The importance of the religious element in political advertisements arises not only from its traditional roots but also from its capacity to shape collective memory and influence social consciousness. For a political party, achieving power while being entirely disconnected from the religious phenomenon that defines the existence and life philosophy of the society it represents is almost impossible. On the other hand, the use of religious elements as persuasive tools in political advertisements is carried out in a manner distinct from their application in religious contexts. Accordingly, this study aims to identify the religious elements employed in the political advertisements of the AK Party and CHP during the 2023 Presidential elections, which were published on their official YouTube channels and archived. The analysis indicates that the AK Party incorporated a greater number of religious elements in its political advertisements. Moreover, in advertisements featuring various religious elements, persuasive messages were conveyed to voters by referencing past events through religious themes. In contrast, CHP's political advertisements included only the headscarf as a religious element, and these advertisements were found to be comparatively insufficient in terms of religious content when compared to those of the AK Party. This disparity between the two parties is attributed to their differing ideological orientations and their approaches to understanding their respective electorates. Although this study focuses specifically on Turkey, its scope could be expanded to encompass political advertisements conducted in other Islamic countries and even in non-Muslim societies.