Siyasal kampanyalarda kullanılan görsellerin analizi: Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 2023 Genel Seçimleri örneği
Analysis of images used in political campaigns: Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 2023 General Elections example
- Tez No: 933504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Göstergebilim, Milliyetçi Hareket Partisi, Political Communication, Semiotics, Milliyetçi Hareket Partisi
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Oy kullanacak vatandaşlar; siyasal partiler ve adaylar hakkında bilgiye medya aracılığıyla erişirler. Teknolojinin gelişmesi ve sosyal ağların hayatımıza girmesiyle birlikte siyasi partiler ve adaylar geleneksel medya araçlarının yanında sosyal medya araçlarını da siyasal kampanyalarda kullanmaya başlamışlardır. Siyasal iletişim sürecinin bir parçası olarak siyasal kampanyalar, özellikle seçimler yaklaşırken seçmenin dikkatini çekmek için gerçekleştirilir. Bu çalışmada Milliyetçi Hareket Partisi'nin 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri için hazırlayıp yayınlamış olduğu siyasal reklam görselleri incelenmiştir. Milliyetçi Hareket Partisi'nin Instagram uygulamasında yer alan resmi hesabında paylaşılan siyasal reklam görselleri Roland Barthes'ın göstergebilimsel analiz yöntemiyle analiz edilmiştir. Bu çalışmanın amacı Milliyetçi Hareket Partisi'nin Instagram platformunda yayınlamış olduğu siyasal reklam görsellerinde yer alan örtülü mesajların tespit edilmesidir. İnceleme neticesinde Milliyetçi Hareket Partisi'nin seçim kampanyalarında milliyetçilik teması üzerine yoğunlaşıldığı gözlemlenmiştir. Bununla beraber ciddiyet, kararlılık, umut, birlik ve beraberlik, gençlik, kadın gibi temalara da siyasal reklam görsellerinde yer verildiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Analysis of Images Used in Political Campaigns: Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) 2023 General Elections Example Citizens access information about political parties and candidates through the media. With the advancement of technology and the integration of social networks into our lives, political parties and candidates have begun to use social media tools in addition to traditional media in their political campaigns. As a component of the political communication process, political campaigns are carried out, particularly as elections approach, to attract the attention of voters. This study examines the political advertisement visuals prepared and published by the Nationalist Movement Party (Milliyetçi Hareket Partisi, MHP) for the General Elections held on May 14, 2023. The political advertisement visuals shared on the official Instagram account of the Nationalist Movement Party were analyzed using Roland Barthes' semiotic analysis method. The purpose of this study is to identify the implicit messages embedded in the political advertisement visuals published by the Nationalist Movement Party on the Instagram platform. The analysis revealed that the Nationalist Movement Party focused on the theme of nationalism in its election campaigns. Additionally, themes such as seriousness, determination, hope, unity and solidarity, youth, and women were also identified in the political advertisement visuals.