Ceza hukuku özelinde İbn Hazm'ın el-Muhallâ adlı eserinde Ebû Hanîfe'ye nispet edilen görüşlerin tahkik ve tahlili
Investigating and analyzing the opinions attributed to Imam Hanafi in Ibn Hazm's Al-Muhalla in the specific to criminal law
- Tez No: 933507
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMETULLAH SAMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İbn Hazm, İbn Hazm
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Endülüs'te yetişen İbn Hazm birçok ilim sahasında eser kaleme almıştır. Bu eserlerinden biri de el-Muhallâ'dır. El-Muhallâ füru fıkıh konularını kapsayan mukayeseli fıkıh kitabıdır. İbn Hazm, bu eserinde farklı imam ve müçtehitlerin görüşlerine yer vermiştir. Bu çalışmada el-Muhallâ eserinin ceza hukuku“Ukûbât”bölümünde Ebû Hanîfe'ye nispet edilen görüşlerin tahkik ve tahlili yapılacaktır. Çalışmanın temel hedefi, İbn Hazm'ın el-Muhallâ'da sunduğu görüşlerin, Ebu Hanîfe'nin görüşleriyle ne kadar örtüştüğünü araştırmak ve bu görüşlerin doğruluğunu veya yanlışlığını tespit etmektir.
Özet (Çeviri)
Ibn Hazm, who was educated in al-Andalus, authored works in many fields of knowledge. One of these works is al-Muhallā. Al-Muhallā is a comparative jurisprudence book covering detailed topics in Islamic jurisprudence (furū'al-fiqh). In this work, Ibn Hazm includes the views of various imams and jurists. This study will focus on the verification and analysis of the views attributed to Abu Hanifa in the“Punishments”('Uqūbāt) section of al-Muhallā. The primary aim of this research is to investigate how closely the views presented by Ibn Hazm in al-Muhallā align with Abu Hanifa's opinions and to determine the accuracy or inaccuracy of these attributed views.