Sosyal medya bağımlılığı ve ruh sağlığı ilişkisi
Relationship between social media addiction and mental health
- Tez No: 933523
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI EKİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Radyo-Televizyon, Psychology, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, Sosyal medya bağımlılığı, Ruh sağlığı, Psikolojik destek, Social media, Social media addiction, Mental health, Psychological support
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte sosyal medya, bireylerin hayatında merkezi bir yer edinmiş ve günlük yaşamlarının ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Bu dijital platformlar, sosyal etkileşimleri kolaylaştırırken bireylerin kendilerini ifade etme biçimlerini ve sosyal çevreleriyle olan ilişkilerini dönüştürmüştür. Ancak sosyal medyanın bu dönüşüm gücü, özellikle gençler için bazı psikolojik ve ruhsal zorlukları da beraberinde getirmiştir.“Sosyal Medya Bağımlılığı ve Ruh Sağlığı İlişkisi”çalışması; sosyal medya bağımlılığının gençler üzerinde oluşturduğu etkileri anlamayı ve bu etkilerin, gençlerin ruh sağlığı ve psikolojik destek arayışlarına nasıl yansıdığını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Aşırı sosyal medya kullanımının, gençlerde depresyon, kaygı bozuklukları, yalnızlık ve düşük benlik saygısı gibi olumsuz sonuçlara yol açtığı kabul edilmiş ve bu konuda çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Özellikle beğeni ve takipçi sayısı gibi metriklerin bireylerin değer ölçütü haline gelmesi, gençlerin sosyal kıyaslama yaparak kendilerini yetersiz hissetmelerine neden olmaktadır. Bu bağlamda, sosyal medya bağımlılığı, modern toplumda gençlerin ruh sağlığını tehdit eden önemli bir faktör haline gelmiştir. Çalışma, sosyal medya bağımlılığının gençlerin psikolojik durumlarını psikolojik danışmanlar bakış açısıyla analiz ederken; danışmanların bakış açısından gençlerin psikolojik yardım arayışına yönelme motivasyonlarına dair bilgileri de ele alacaktır. Psikologların bu konuda gözlemlerine ve uyguladıkları müdahalelere yer vererek sosyal medya bağımlılığı ile başa çıkma stratejileri geliştirilmesine katkı sağlanacaktır. Elde edilen bulgular, gençlerin ruhsal sağlıklarını desteklemek ve sosyal medya kullanımının zararlarını en aza indirmek için somut öneriler sunmayı hedeflemektedir. Bu araştırma, sosyal medya ve ruh sağlığı arasındaki ilişkiye dair literatüre katkı sağlayarak, sosyal medya bağımlılığının gençler üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik akademik bilgi birikimini artırmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
With the rapid advancement of technology, social media occupies a central position in individuals' lives and has become an integral part of their daily routines. These digital platforms facilitate social interactions while transforming how individuals express themselves and relate to their social environment. However, the transformative power of social media also brings certain psychological and mental health challenges, particularly for young people. The study titled“The Relationship Between Social Media Addiction and Mental Health”aims to understand the impacts of social media addiction on young individuals and to explore how these effects are reflected in their mental health and psychological help-seeking behaviors. Excessive use of social media is widely recognized as contributing to adverse outcomes among young people, such as depression, anxiety disorders, loneliness, and low self-esteem. Research has demonstrated that metrics such as likes and follower counts become standards of self-worth, leading young individuals to engage in social comparison, often resulting in feelings of inadequacy. In this context, social media addiction emerges as a significant factor threatening young people's mental health in modern society. This study analyzes the psychological states of young individuals through the perspectives of psychological counselors and examines the motivations behind their pursuit of psychological support. By incorporating observations and interventions from psychologists and counselors, the research seeks to contribute to the development of strategies to combat social media addiction. The findings aim to offer concrete recommendations to support the mental health of young people and mitigate the negative effects of social media use. This research endeavors to enrich the literature on the relationship between social media and mental health by providing a deeper understanding of the impacts of social media addiction on young individuals.