Otoetnografik deneysel film çalışması: Arzunun kayıp nesnesi annelik
Autoethnographic experimental film study: The lost object of desire motherhood
- Tez No: 933522
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL AYGÜN CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Antropoloji, Anthropology
- Anahtar Kelimeler: Etnografi, düşünümsellik, düşünümsel etnografi, deneysel etnografi, otoetnografi, etnografik film, tüp bebek (ıvf), deneysel film, otoetnografik film
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Otoetnografik Deneysel Film Çalışması: Arzunun Kayıp Nesnesi: Annelik başlıklı bu otoetnografik deneysel film projem, anne olma isteminin ve tüp bebek tedavisinin deneyimlerini bireysel ve toplumsal açıdan ele alarak, bu konuları kapsamlı bir şekilde inceliyor. Çalışma üç bölümden oluşuyor: İlk bölümde, anneliğin psikolojik ve toplumsal boyutlarına detaylı bir bakış atıyor, yardımcı üreme teknolojilerinin toplum üzerindeki geniş ve çeşitli etkilerini ele alıyorum. Etnografik film ve düşünümsel etnografi perspektiflerini kullanarak, bu teknolojilerin insanların hayatlarındaki yerini, yaşam kalitesine, duygusal durumlarına ve sosyal ilişkilerine olan etkilerini teorik bir çerçevede inceliyorum. Bu bölümde, anne olma duygularının bireyler üzerinde yarattığı psikolojik yükü ve toplumsal beklentileri ele alıyorum; kültürel, ekonomik ve sosyal çeşitliliği ile bireysel kimlik üzerindeki etkilerini inceleyerek, tüp bebek tedavisinin kadınlar ve aileler üzerindeki duygusal, mali ve fiziksel yüklerini çeşitli örneklerle açıklıyorum. Ayrıca, bu teknolojilerin getirdiği etik ve ahlaki sorunları, toplumsal tabuları ve bireylerin bu süreçlerde karşılaştıkları zorlukları da tartışıyorum. İkinci bölümde, metodolojiye odaklanıyorum. Otoetnografik yaklaşımı, tüp bebek tedavisinin bireyler üzerindeki duygusal ve psikolojik etkilerini anlamlandırmak için kullandığım bir araştırma yöntemi olarak tanıtıyorum. Bu yaklaşımla, tedavinin insanlar üzerinde yarattığı stres, umut, hayal kırıklığı ve başarı gibi duygusal yansımaları kişisel hikâyeler ve gözlemler aracılığıyla doğrudan yansıtıyorum. Bu hikâyeler, bireylerin tedavi sürecindeki zorluklarla nasıl başa çıktıklarını ve sosyal ilişkilerindeki, kişisel kimliklerindeki değişimleri gözler önüne seriyor. Tüp bebek tedavisinin bireylerin duygusal durumları üzerindeki etkilerini derinlemesine anlamak için kullanılan analiz yöntemlerini ve bu yöntemlerin uygulanma biçimlerini de ele alıyorum. Üçüncü ve belki de en etkileyici bölüm, tüp bebek tedavisi sürecinde yaşadığım deneyimlerimi ve diğer bireylerin deneyimlerini içeren otoetnografik deneysel bir film sunuyor. Bu bölüm, tedavi sürecinin getirdiği umutları, hayal kırıklıklarını ve karşılaşılan zorlukları derinlemesine ve sanatsal bir ifadeyle ele alıyorum. Film, görsel-işitsel bir dil kullanarak bu karmaşık ve duygusal süreci izleyicilere aktarıyor ve tedavinin insan hayatındaki etkilerini gözler önüne seriyorum. Bu şekilde, çalışma, annelik istemi ve tüp bebek tedavisinin deneyimlerini bireylerin yaşadıkları gerçeklikler üzerinden ele alarak, bu konulara yeni ve derin bir bakış açısı getirmeye çalışıyorum.
Özet (Çeviri)
Autoethnographic Experimental Film Study: The Lost Object of Desire Motherhood, my autoethnographic experimental film project explores the individual and social experiences of the desire to become a mother and in vitro fertilisation (IVF) treatment. The study consists of three parts. In the first part, I provide a detailed look at the psychological and social dimensions of motherhood and explore the broad and varied impacts of assisted reproductive technologies on society. Using perspectives from ethnographic film and reflexive ethnography, I theoretically examine these technologies' roles in people's lives, their effects on life quality, emotional states, and social relationships. In this section, I address the psychological burden and societal expectations that the desire for motherhood places on individuals; I explore the emotional, financial, and physical burdens of IVF on women and families through various examples, considering cultural, economic, and social diversity and its impact on individual identity. Additionally, I discuss the ethical and moral issues, societal taboos, and challenges individuals face in these processes. In the second part, I focus on the methodology. I introduce the autoethnographic approach as a research method I use to understand the emotional and psychological effects of IVF on individuals. Through this approach, I directly reflect the emotional reflections of stress, hope, disappointment, and success that the treatment creates in people, using personal stories and observations. These stories reveal how individuals cope with the challenges during the treatment process and the changes in their social relationships and personal identities. I also discuss the analytical methods used to deeply understand the emotional impacts of IVF on individuals and how these methods are applied. The third and perhaps most impactful part presents an autoethnographic experimental film featuring my experiences and those of other individuals in the IVF process. This section addresses the hopes, disappointments, and challenges brought by the treatment process in-depth and artistically. The film uses a visual-auditory language to convey this complex and emotional process to the audience, showcasing the impacts of the treatment in human life. In this way, the study aims to offer a new and profound perspective on the experiences of motherhood desire and IVF, addressing these topics through the lived realities of individuals.