Heavy metal biosorption by anaerobic biomass
Anaerobik biyokütle ile ağır metal giderimi
  1. Tez No: 93354
  2. Yazar: BETÜL HAYTOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ YETİŞ, DOÇ. DR. GÖKSEL N. DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biosorpsiyon, ağır metal giderimi, ağır metaller. VI, Biosorption, heavy metal removal, heavy metals. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
oz ANAEROBİK BIYOKUTLE İLE AĞIR METAL GİDERİMİ HAYTOGLU, Betül Yüksek Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ülkü YETİŞ Yardımcı Tez Yöneticisi: Doç.Dr. N. Göksel DEMİRER Aralık 2000, 106 sayfa Anaerobik reaktörlerde büyük hacimlerde atık anaerobik çamur üretilmekte ve genellikle geniş hacimleri kaplayan depolama alanlarına atılmaktadır. Ağır metaller ile kirlenen endüstriyel atıksulann arıtılmasında bu atık çamurun faydalı kullanımı, hem çamurun atılım hem de atıksulann arıtılmıası problemlerine umut veren bir çözüm gibi görünmektedir. Laboratuar ortamında sürekli kanştıncılı kesikli anerobik reaktör, 35°C sıcaklıktaki sıcak odada çalıştırılmış ve bu reaktörden çıkan atık çamur Imhoff cone'da konsantre edilmiş, sonra 121°C sıcaklıkta bir saat otoklavlanmıştır. Daha sonra bu çamur, ağır metal adsorplama kapasitesinin tayini için hazır hale getirilmiştir TC YÜKSEKÖĞRETİM KUMULU DOKÜMANTASYON MERKEZİDeneyler üç bölümde gerçekleştirilmiştir. Deneylerin birinci bölümünde kinetik çalışmalar yapılmıştır. İki farklı başlangıç Pb(II) iyon konsantrasyonuyla yapılan kinetik çalışmalar göstermiştir ki, adsorpsiyonun %80'i atık anerobik ölü biyokütlenin (AAÖB) metal solüsyonuna temas ettiği birkaç dakika içinde tamamlanmıştır. Altı saat içinde dengeye ulaşılmış ve yirmi dört saat boyunca denge değişmemiştir. İkinci bölümde AAÖB'nin ağır metal adsorpsiyon eğilimi araştırılmıştır. AAÖB'nin adsorpsiyon kapasitesi test edilen beş ağır metal için; Pb(II), Ni(II), Cu(II), Cr(VI) ve Zn(II) isoterm deneyleri gerçekleştirerek belirlenmiştir. Sonuçlar da göstermiştir ki Pb(II) metal iyonun AAÖB tarafından seçici adsorpsiyonu söz konusudur. AAÖB için adsorpsiyon kapasitesi serisi Pb(II)>Zn(II)>Cu(II)>Ni(II)>Cr(VI) olarak saptanmış ve elde edilen adsorpsiyon kapasiteleri sırasıyla 1250, 625, 315, 227 ve 225 mg metal/g biyokütledir. Üçüncü bölümde başlangıç pH' sının ve sıcaklığın Pb(II) ve Ni(II) adsorpsiyonuna etkisi çalışılmıştır. Pb(II) adsorpsiyonu için optimum sıcaklık ve başlangıç pH'sı, sırasıyla 25°C ve 4 olarak saptanmıştır. Ni(II) adsorpsiyonu için optimum sıcaklık ve başlangıç pH'sı ise, sırasıyla, 28°C ve 4 olarak bulunmuştur. Üçüncü bölümünde ayrıca, biyokütle ön hazırlığının, yıkamanın, AAÖB adsorplama kapasitesi üzerine etkisi saptanmıştır. Buna göte 28°C sıcaklıkta ve başlangıç pH' sının 4 olduğu koşullarda AAÖB'nin Pb(II) iyonlarını adsorplama yetisi neredeyse yan ya, 750 den 365'ye mg/g düşmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HEAVY METAL BIOSORPTION BY ANAEROBIC BIOMASS HAYTOGLU, Betül M.S., Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ülkü YETİŞ Co-supervisor: Assist.Prof.Dr. N. Göksel DEMİRER December 2000, 106 pages Large volumes of waste anaerobic sludge is produced in the anaerobic digesters and usually disposed off in landfills occupying large landfill volumes. Benefical use of this waste sludge in treating industrial wastewaters contaminated with heavy metals seems to be a promising solution for both of sludge disposal and wastewater treatment problems. A laboratory-scale continuously stirred batch anaerobic reactor was operated in a constant temperature at 35°C and the sludge wasted from this reactor was concentrated in an Imhoff cone, later autoclaved at 121°C for lh. Then this sludge was utilized in assessing its heavy metal sorptive capacity. IllThe experiments were achieved in three parts. In the first part of the experiments, kinetic studies were performed. Sorption kinetic tests conducted with two different initial Pb(II) ion concentration has showed that 80% of adsorption was completed within few minutes after the contact of waste anaerobic dead biomass (WADB) with the metal solution. The equilibrium was reached within six hours and equilibrium did not change for twenty four hours. In the second part the affinity of WADB in adsorbing heavy metals was investigated. The adsorption capacity of WADB for five heavy metals tested; Pb(II), Ni(II), Cu(II), Cr(VI) and Zn(II) was determined by running isotherm tests. The results indicated that selective uptake of Pb(II) ion by WADB was achieved. The adsorption capacity series for WADB was Pb(II)>Zn(II)>Cu(II)>Ni(II)>Cr(VI) and the adsorption capacities attained were 1250, 625, 315, 227 and 225 mg metal/g biomass, respectively. In the third part, the effect of initial pH and temperature on Pb(II) and Ni(II) adsorption were studied. Optimum temperature and initial pH for Pb(II) adsorption was found to be 25°C and 4, respectively. Optimum temperature and initial pH for Ni(II) adsorption was found to be 28°C and 4, respectively. In the third part the effect of biomass pretreatment, washing, on adsorption capacity of WADB was also determined. It was found that at 28°C and with an initial pH of 4 the ability of WADB to adsorb Pb(II) ions decreased almost by half from 750 to 365 mg/g.