Solid waste disposal site selection issues for the metropolitan city of Ankara
Ankara metropolitan kentinin katı atık alanı seçim sorunları
  1. Tez No: 93353
  2. Yazar: KAMAL HEGAZY
  3. Danışmanlar: ÖZCAN ESMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Waste Disposal Site Selection, Waste Transfer Stations, Processing Stations, Ankara Waste Disposal Site, Economical Sustainability. IV
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
öz ANKARA METROPOLITAN KENTİNİN KATI ATIK ALANI SEÇİM SORUNLARI HEGAZY Kamal Yüksek Lisans, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Tez Yöneticisi: Öğr.Gör. Özcan ESMER ARALIK 2000, 150 Sayfa Rio Dünya Zirvesi'nde (1992) kabul edilen Agenda 21, diğer kararları yanısıra, atık oluşumunu azaltmak ve atıkların“yeniden kullanımı, geri kazanımı ve güvenli biçimde depolanmasını sağlamak”amacı ile eylem planlarına gereksinim duyulduğunu saptamıştır. Evsel katı atıkların depolanması sorunu, Ankara Metropolitan Kenti için de önemli bir sorun olmuştur. Mamak Alanının işlevlerini yitirmesi nedeni ile kapatılması gerektiğinden, Büyükşehir Belediyesi, ivedilikle yeni bir atık alanı bulmak ve uygun bir atık taşıma sistemini kurmak sorunları ile karşılaşmıştır. Bu tez, İlk olarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 1990-2000 yılları arasındaki çabalarını ve 10 yıllık incelemelerin sonucu olarak Çadırtepe Atık Alanına ve 4“Aktarma'' İstasyonuna karar verilişinin tarihsel gelişimini özetlemektedir.Bu dönemde Büyükşehir Belediyesi için hazırlanan raporlar; Sincan, Nenek, Elmadağ, Bağlum ve Memlik alanlarından oluşan 5 alternatif atık alanını, seçimi etkileyecek ulaşılabilirlik, alan kapasitesi, topografya, jeoloji ve hidroloji, iklim gibi faktörler açısından değerlendirmiş ve ”Nenek'i atık depolama alanı olarak önermiştir (1992). ikinci olarak, alan seçim sorununu çözüme kavuşturacak bir yöntem geliştirmek amacı ile, bu tez çalışması, anahtar olarak“Sürdürülebilirlik”kavramının kullanılmasını ve bu kavramın“Ekonomik”ve“Çevresel”iki operasyonel ölçüte indirgenebileceğin! savunmaktadır. 2015 hedef yılına göre hesaplanmış 5 085 000 kişilik metropolitan nüfusunu ve 1993-2015 yıllan arasında oluşacak evsel atık miktarlarını gözönüne alan bu tez, 3 farklı alternatif çözüm önerisi sunmaktadır: Birinci Alternatif,“2 Atık Alanı (Çadırtepe & Nenek) ile 3 Aktarma İstasyonu”önerir. İkinci Alternatif,“1 Atık Alanı, 1 İşleme ve 3 Aktarma İstasyonundan oluşur. Üçüncü Alternatifte ise ”1 Atık ve 4 İşleme istasyonu“ vardır. Son olarak tez çalışması, anılan 3 Alternatif öneriyi ve Belediye çözümünü nicel ve nitel olarak karşılaştırmakta ve ”Üçüncü Alternatif ' önerinin Ankara Metropolitan Alanının bugünkü (2000) ve gelecekteki (2015) gereksinmelerini karşılayacak en uygun seçenek; böylece de“Ekonomik ve Çevresel Olarak Sürdürülebilir”bir çözüm olacağı sonucuna varmaktadır. Tez ayrıca, her 4 alternatif öneride, seçilen sistemin verimli çalışabilmesi için,“Atık Alanı”ile "Aktarma ve/veya işleme İstasyonlarının bir bütün olarak düşünülmesi gerektiğini önemle belirtmektedir. {150 Sayfa, 61 Tablo, 20 Şekil, 10 Harita} Anahtar Sözcükler. Atık Depolama Alanı Seçimi, Atık Aktarma istasyonları, Atık İşleme istasyonları, Ankara Atık Depolama Alanı, Ekonomik Sürdürülebilirlik. vi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLID WASTE DISPOSAL SITE SELECTION ISSUES FOR THE METROPOLITAN CITY OF ANKARA HEGAZY Kamal M.S. City and Regional Planning Department Supervisor: Inst. Özcan ESMER December 2000, 150 Pages Agenda 21 of the Earth Summit in Rio (1992) states that action plans are needed to minimize the generation of wastes and to ensure that wastes are“reused, recycled and safely disposed”. Solid waste disposal has become a pressing issue of concern for the Metropolitan City of Ankara. As existing disposal site, Mamak, has to be closed, since the site cannot meet the demands anymore, the Greater Municipality of Ankara has to solve urgently the problem of finding a new disposal site and an appreciate waste handling system for the whole metropolitan area. This thesis reviews firstly how Çadırtepe Area was decided as the waste disposal site with 4“Transfer Stations”by the Greater Municipality of Ankara, as the result of investigations that took 10 years, during 1990-2000. IllReports prepared for the Greater Municipality (1992) evaluated 5 alternatives waste disposal sites, i.e., Sincan, Nenek, Elmadağ, Bağlum, and Memlik, from the viewpoints of their road accessibility, site capacity, topography, geology, hydrology, climate and other factors influencing the choice and recommended“Nenek”as the waste disposal site. Secondly, to develop a methodology for solution of this urgent site selection problem, this thesis maintained that“ Sustainability”should be used as a key concept and it can be divided into“Economical & Environmental”measures. By considering the total estimated amounts of municipal wastes to be generated between years 1993-2015, for the target population of 5.085.000 inhabitants, this thesis proposes 3 different alternative solutions: The First Alternative suggests“2 Disposal Sites (Çadırtepe & Nenek) and 3 Transfer Stations”. The Second Alternative consists of“1 Disposal Site with 1 Processing Station and 3 Transfer Stations”. The Third One has“1 Disposal Site and 4 Processing Stations”. Finally, by evaluating and comparing the 3 alternatives and the Greater Municipality's proposal, this thesis concludes that the Third Alternative can be regarded as the most suitable, and thus“Economically & Environmentally Sustainable”solution for both the present (2000) and future (201 5) demands of the Greater Metropolitan Area of Ankara. And to operate this system efficiently, the thesis asserts that“Disposal Site”and“Transfer and /or Processing Stations”should be regarded as whole in all 4 alternative solutions. {150 Pages, 61 Tables, 20 Figures, 10 Maps}