Endüstriyel atıksulardaki fenol ve ağır metal iyon karışımlarının adsorbsiyon/biyosorpsiyonunun karşılaştırmalı incelenmesi
- Tez No: 77893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRİYE AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fenol/ağır metal kirliliği içeren atıksular, adsorbent/biyosorbent, aktif karbon, kurutulmuş aerob/anaerob aktif çamur, adsorpsiyon, biyosorpsiyon, tek ve iki bileşenli sistem izotemleri, kesikli kanştırmalı kap, Phenol/ heavy metal containing wastewater, adsorbent/biosorbent, powdered activated carbon, dried aerob/anaerob activated sludge, adsorption, biosorption, single and two component systems isotherms, batch stirred tank
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Endüstriyel atıksularda önemli kirlilik problemleri oluşturan fenol, krom(VI), nikel(II) ve fenol-krom(VI), fenol-nikel(II) ikili kanşımlannın üç farklı adsorbent/ biyosorbent üzerine adsorpsiyonu; ortam pH'ının ve kirletici başlangıç derişirninin fonksiyonu olarak kesikli karıştırmalı kapta karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Fenol, krom(VI), nikel(II) ve fenol-krom(VI), fenol-nikel(II) ikili kanşımlanmn adsorpsiyonunda adsorbent olarak toz aktif karbon; fenol, krom(VI) ve fenol- krom(VI) kanşımlannın adsorpsiyonunda biyosorbent olarak kurutulmuş aerob aktif çamur; fenol, nikel(II) ve fenol-nikel(II) kanşımlanmn adsorpsiyonunda ise biyosorbent olarak kurutulmuş aerob aktif çamur kullanılmıştır. Çalışmalann ilk aşamasında her bir kirleticiyle çalışılan adsorbent/ biyosorbent türüne göre optimum çalışma pH'ı belirlenmiştir. Fenolün, krom(Vı) ve nikel(II) iyonlannın aktif karbona adsorpsiyonunda optimum pH değerleri sırasıyla 1.0, 1.0 ve 4.5 olarak belirlenmiştir. Kurutulmuş aerob aktif çamurun biyosorbent olarak kullanıldığı çalışmalarda ise fenol ve nikel(II) için optimum pH değerleri sırasıyla 1.0 ve 4.5, kurutulmuş anaerob aktif çamurun biyosorbent olarak kullanıldığı çalışmalarda ise; bu değerler fenol ve krom(VI) için aynı ve pH 1.0 olarak bulunmuştur. Çalışmalann daha sonraki aşamasında, bulunan optimum pH değerlerinde, başlangıç kirletici derişimi 25-500 mg/1 aralığında değiştirilerek, her kirletici ve çalışılan adsorbent/ biyosorbent türü için, başlangıç kirletici derişirninin adsorpsiyon hızı ve verimliliği üzerine etkisi araştınlmıştır. Aynca tek bileşenli sistem için elde edilen adsorpsiyon denge verilerinden yararlanılarak, ikili kanşımlann adsorpsiyon modellerinde kullanılacak olan Langmuir, Freundlich ve Redlich-Peterson adsorpsiyon sabitleri bulunmuştur. Aktif karbon ve kurutulmuş anaerob aktif çamurla fenol-krom(VI) ikili kanşımlannın adsorpsiyon çalışmalan her iki bileşenin de maksimum adsorplandıklan pH değeri olan 1.0'de, aktif karbon ve kurutulmuş aerob aktif çamurla fenol-nikel(II) ikili kanşımlannın adsorpsiyon çalışmalan ise herbir bileşenin sırasıyla en iyi adsorplandıklan pH değerleri olan pH 1.0 ve 4.5'da yapılmıştır. Kanşımdaki bir bileşenin derişimi sabit tutulup, diğer bileşenin derişimi değiştirilerek yapılan çalışmalarda, ortamda bulunan ikinci kirleticinin birincinin adsorpsiyon hızı nı ve verimliliğini düşürdüğü görülmüş ve iki bileşen arasındaki etkileşimin antagonistik olduğuna karar verilmiştir. Son olarak ikili karşımlar için bulunan deneysel denge değerlerinin hangi iki bileşenli sistem adsorpsiyon modeline daha iyi uyduğu araştınlmış ve bilgisayar yardımıyla adsorpsiyon model sabitleri hesaplanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The adsorption of phenol, chromium(VI), nickel(II) and phenol-chromium(VI), phenol-nickel(II) binary mixtures causing important pollution problems to three different adsorbent/biosorbents was comparatively investigated in a batch stirred tank as a function of initial pH and initial pollution concentration. In the adsorption of phenol, chromium(Vi), nickel(II) and phenol-chromium(VI), phenol-nickel(II) binary mixtures, powdered activated carbon was used as an adsorbent; in the adsorption of phenol, chromium(VI) and phenol-chromium(VI) binary mixtures, dried anaerob activated sludge was used as a biosorbent, and for phenol, nickel(H) and phenol-nickel(II) binary mixtures adsorption dried aerobic activated sludge was used as another biosorbent. At the first stage of the study, optimum pH value of each pollutant was determined according to the studied adsorbent/biosorbent. In the adsorption of phenol, chromium(Vi) and nickel(II) to activated carbon, optimum pH values were determined as 1.0, 1.0 and 4.5, respectively. When dried aerobic activated sludge used as the biosorbent, optimum pH values of phenol and nickel(II) were found as 1.0 and 4.5, respectively, and when dried anaerobic activated sludge used as the biosorbent, optimum pH values of phenol and chromium(VI) were found as the same pH value, which is 1.0. In the second part of the study, the effect of initial pollutant concentration on the adsorption rate and yield was investigated by changing the concentration from 25 mg/1 to 500 mg/1 for each pollutant-adsorbent/biosorbent system at optimum pH conditions. In addition, Langmuir, Freundlich and Redlich-Peterson adsorption constants which were used in binary mixture adsorption models were determined for each pollutant-adsorbent/ biosorbent system. At the last part of study, the adsorption of phenol-chromium(VT) binary mixtures to activated carbon and dried anaerobic activated sludge, and the adsorption of phenol- nickel^) binary mixtures to activated carbon and dried aerobic activated sludge was investigated. Phenol-chromium(Vr) adsorption studies were performed at pH 1.0 which has determined optimum for each component, and phenol-nickel(H) adsorption studies were performed at pH 1.0 and 4.5 as the activated carbon and dried aerobic activated sludge had different optimum pH values for each components. At the studies of binary mixtures, the concentration of one of the pollutant was kept constant while the other was changed and by these means the adsorption rates and efficiencies were evaluated. In general the results showed that, the presence of a second component in the adsorption environment caused a decrease at the adsorption rate and efficiency of the others, concluding that there was an antagonistic effect between two components. Finally the fitness of binary mixture equilibrium data to two component adsorption models was investigated and the adsorption constants were calculated by means of a non-lineer regression programme.