Effects of delay period and maximum temperature period on compressive strength of steam cured concrete
Gecikme süresi ve maksimum sıcaklığın sabit tutulduğu sürenin buhar kürü uygulanmış betonların basınç dayanımlarına etkileri
  1. Tez No: 93358
  2. Yazar: TAHİR KEMAL ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURHAN Y. ERDOĞAN, DR. LÜTFULLAH TURANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Buhar kürü, gecikme süresi, maksimum sıcaklığın sabit tutulduğu süre, basınç dayanımı. vı, Steam curing, delay period, maximum temperature period, compressive strength. IV TEG #BHSÖ?1CTİM &TOIUMJ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
öz GECİKME SÜRESİ VE MAKSİMUM SICAKLIĞIN SABİT TUTULDUĞU SÜRENİN BUHAR KÜRÜ UYGULANMIŞ BETONLARIN BASINÇ DAYANIMLARINA ETKİLERİ Erdem, T. Kemal Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Yardımcı Tez Yöneticisi: Dr. Lütfullah Turanlı Ağustos 2000, 72 sayfa Buhar kürü, beton bloklar, beton borular, öngerilimli beton kirişler ve betondan yapılmış duvar paneller gibi önceden dökülerek hazırlanmış beton elemanların üretiminde, erken yüksek dayanım elde etmek, kalıpların boşaltılmasını hızlandırmak ve kür süresini kısaltmak için sıkça kullanılmaktadır. Maksimum verim elde etmek için, gecikme süresi, ısıtma süresi, maksimum sıcaklığın sabit tutulduğu süre ve soğutma süresinden oluşan buhar kürü devresi uygun bir şekilde düzenlenmelidir. Gecikme süresi ve maksimum sıcaklığın sabit tutulduğu sürenin, buhar kürü uygulanmış betonların basınç dayanımlarına etkileriniaraştırmak için C25 ve C40 olarak adlandırılan iki beton tipi kullanılmıştır. Gecikme sürelerinin seçiminde, her iki beton tipinin ilk priz süresi (t) baz alınmıştır. Her beton tipi için dört farklı gecikme süresi (“t”,“t-1 saat”,“t-2 saat”,“t-3 saat”) ve iki farklı maksimum sıcaklığın sabit tutulduğu süre (5 ve 10 saat) kullanılmıştır. Maksimum sıcaklık 80 °C olarak seçilmiştir. Basınç dayanımı deneyleri 1, 3, 7, 28 ve 90 gün sonunda yapılmıştır. Buhar kürüne maruz kalmış betonların basınç dayanımları, normal koşullarda kür edilmiş betonların dayanımlarından, 1. gün sonunda daha yüksek olmasına karşın diğer günlerde daha düşük olmuştur. Bütün yaşlarda, gecikme süresi uzadıkça, beton dayanımlarının arttığı görülmüştür. Ayrıca, maksimum sıcaklığın sabit tutulduğu süre 5 saatten 10 saate çıkarıldığı zaman da daha yüksek dayanımlar elde edilmiştir. Gecikme ve maksimum sıcaklığın sabit tutulduğu sürelerin, daha uzun uygulanmasının yararlı etkilerinin 1. gün sonunda daha belirgin olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF DELAY PERIOD AND MAXIMUM TEMPERATURE PERIOD ON COMPRESSIVE STRENGTH OF STEAM CURED CONCRETE Erdem, T. Kemal M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Turhan Y. Erdoğan Co-Supervisor: Dr. Lütfullah Turanlı August 2000, 72 pages Steam curing is frequently used in the manufacture of the precast concrete members such as masonry blocks, pipes, prestressed beams, and wall panels to obtain high early strength, to speed up the stripping of forms and to shorten the curing period. For maximum efficiency, the steam curing cycle, which consists of delay period, heating period, maximum temperature period and cooling period, should be arranged properly. In order to investigate the effects of delay period and maximum temperature period on the compressive strength of steam cured concretes, two types of concretes, designated as C25 and C40, were used. Initial setting time (t) of each concrete was taken as the basis of selecting the delay periods. Four different delay periods (“t”,“t-1 hour”,“t-2 hours”, and“t-3 hours”) and twodifferent maximum temperature periods (5 hours and 10 hours) were used for each type of concrete. Maximum temperature was chosen to be 80 °C. Compressive strength tests were performed at the end of 1, 3, 7, 28 and 90 days. Test results showed that the specimens subjected to steam curing attained higher 1-day strengths but eventually attained lower strengths at the other ages as compared to the moist cured specimens. It was seen that the longer the delay period, the higher were the strengths at all ages. Besides, higher strengths were obtained when the maximum temperature period was increased to 10 hours from 5 hours. Beneficial effects of applying longer delay and maximum temperature periods were observed to be more significant at the age of 1 day.