2018 -2023 yılları arası hipertransaminazemi, hepatomegali, splenomegalisi olan ve karaciğer biyopsisi yapılan hastaların etiyolojisinin araştırılması
Investigation of etiology of patients with liver biopsy from patients with hypertransaminazemia, hepatomegaly and splenomegaly between 2018 and 2023
  1. Tez No: 933741
  2. Yazar: MEHMET ŞİRİN IŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BAŞTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Karaciğer biyopsisi, karaciğer hastalıkları, retrospektif, Liver biopsy, liver diseases, retrospective
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Çocuklarda yapılmış olan karaciğer biyopsilerinin endikasyonları, klinik ve laboratuvar verileri ve histopatolojik tanıları açısından karşılaştırılmaları amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Yapılan çalışma 2018-2023 tarihleri arasında Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda karaciğer biyopsisi yapılan 0-18 yaş arası hasta gurubunun arşivde kayıtlı verileri ışığında retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Toplam 106 hastaya biyopsi yapılmıştır. Karaciğer biyopsisi yapılan hastaların tanıları incelendiğinde metabolik hastalıklar içinde en sık olarak; hemosiderozis (% 10.4), Wilson hastalığı (% 8.5), glikojen depo hastalığı (% 3.8) bulundu. Onkolojik hastalıklara bağlı nedenler en sık olarak; hepatoblastom (% 2.8), burkitt lenfoma (% 1.9) bulundu. Viral enfeksiyonlara bağlı nedenler kronik hepatit B (% 9.4), kronik hepatit C (% 0.9) bulundu. Diğer nedenler içinde en sık olarak sırasıyla; kriptojenik kronik hepatit (% 19.8), otoimmün hepatit (% 12.3), idiyopatik neonatal hepatit (% 3.8), kriptojenik siroz (% 3.8), biliyer atrezi (% 1.9), primer biliyer siroz (% 1.9) olarak bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamız incelendiğinde 2018 ile 2023 yılları arası karaciğer biyopsisi yapılan hastalarının tanımlanması açısından önem taşır. Histopatolojik tanılar incelendiğinde en sık olarak kriptojenik hepatit, otoimmün hepatit, hemosiderozis, kronik hepatit B ve wilson hastalığı olduğu tespit edildi. Sonuçlarımız ve histopatolojik tanılarımız incelendiğinde literatürlerden farklılık göstermesinin sebebi araştırıldığında farklı ülkelerdeki sosyoekonomik düzey, ırk ve genetik farklılıklar olması ve karaciğer biyopsisi yapılan hastaların yaş farklılığından kaynaklandığı görülmüştür. Karaciğer biyopsisi histopatolojik tanılar ve hastaların kliniği, laboratuvar, görüntüleme tekniği bilgileri ile birlikte değerlendirildiğinde hastaların kesin tanısına katkı sağlamıştır. Çalışmamız literatüre göre incelendiğinde; karaciğer hastalıklarının kesin tanısı için karaciğer biyopsisi yapılması gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The indications of liver biopsies made in children are aimed at comparison in terms of clinical and laboratory data and histopathological diagnoses. Materials and Methods: The study was examined in the light of the data registered in the archive between the dates of 2018-2023 in the light of the data registered in the archive between 0-18 years of liver biopsy. Findings: A total of 106 patients had a biopsy. When the diagnosis of patients with liver biopsy is examined, the most common metabolic diseases; Hemosiderosis (10.4 %), Wilson's disease (8.5 %), glycogen storage disease (3.8 %) were found. Causes of oncological diseases are most commonly; Hepatoblastoma (2.8%), Burkitt lymphoma (1.9 %) was found. Causes of viral infections were found chronic hepatitis B (9.4 %) and chronic hepatitis C (0.9 %). Among other reasons, most often, respectively; Crypogenic chronic hepatitis (19.8 %), autoimmune hepatitis (12.3 %), idiopathic neonatal hepatitis (3.8 %), crypogenic cirrhosis (3.8 %), biliary atresis (1.9 %), primary biliary cirrhosis (1.9 %). Conclusion: When our study is examined, it is important for the identification of patients with liver biopsy between 2018 and 2023. When histopathological diagnoses were examined, it was most commonly found to be crypogenic hepatitis, autoimmune hepatitis, hemosiderosis, chronic hepatitis B and Wilson's disease. When our results and histopathological diagnoses are examined, the reason for the reason for the literature was investigated and it was seen that socioeconomic levels, race and genetic differences in different countries were caused by age difference of patients with liver biopsy. Liver biopsy contributed to the definitive diagnosis of patients when evaluated with histopathological diagnoses and clinic of patients, laboratories, imaging technique information. When our study is examined according to the literature; It supports the need to perform liver biopsy for the definitive diagnosis of liver diseases.